Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa ei osata suunnitella kokeiluja

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Kokeilut, niistä tykkäävät kaikki. Enkä edes liioittele. Siinä missä strategian tai markkinoinnin tai jopa politiikan tärkeydestä ollaan montaa mieltä, kokeiluista ollaan vain yhtä: ne ovat tärkeitä, ja tarvitsemme niitä enemmän.

Tällä tarkoitetaan tietenkin vain sellaisia kokeiluja joista me pidämme. Kokeiluita, joista emme pidä, ei tietenkään saisi harrastaa. Ja sellaisia kokeiluita, jotka voivat johtaa mielestämme ikäviin lopputuloksiin, suorastaan kammoksumme. Mutta noin niin kuin periaatteessa kokeilut ovat eri kivoja.

Ongelma on tosin se, että vaikka kokeilut kuulostavat niin kovin mukavilta ja silleen leppoisan ketteriltä, ne ovat myös kovin vaikeita. Jotta ne olisivat tehokkaita ja jotta niistä voisi oppia jotain, ne täytyy suunnitella hyvin.

Tämä vaatii, että ne mietitään kunnolla läpi, ennen kuin niitä lähdetään toteuttamaan, ja että niiden tuloksia voi merkityksellisellä tavalla mitata.

Kokeilu, jota ei ole suunniteltu kunnolla, ei oikeastaan ole kokeilu lainkaan. Se on lähinnä iloista hutkintaa, ja vaikka se olisi kuinka kivaa, siitä on vaikea oppia kovinkaan paljon.

Huonosti suunnitellun kokeilun tulokset ovat ennen kaikkea "kivaa oli, ja katso, miten hauska proto me kasattiin". Sen kautta on vaikea saada aikaan suurempaa, merkityksellisempää muutosta. Silti monet kokeilut Suomessa ovat juuri tämäntyyppisiä. Miksi?

Ennen kaikkea siksi, että aliarvioimme, miten vaikeaa hyvän kokeilun toteuttaminen on, ja miten paljon osaamista tarvitaan. Harva nykyjohtaja on kokenut tai koulutettu tällä saralla, ja koska puhumme niin paljon kokeilukulttuurista ja niin vähän kokeilukyvykkyydestä, harva miettii näiden tärkeyttä. Joten jatkamme hutkimista.

Olisikin hienoa, jos voisimme vähitellen siirtyä seminaarien iloisesta kokeilukulttuuri-höpötyksestä seuraavaan, hieman kypsempään vaiheeseen. Sellaiseen, jossa kokeilut oikeasti arvioidaan.

Sellaiseen, jossa näemme, että hyvä kokeilu vaatii osaajan. Tämä ei vain iloisesti järjestä työpajoja ja (kaikkein kauhistuttavimmissa tapauksissa) brainstorming-sessioita, vaan aidosti suunnittelee kokeilut.

Kyllä, se vaatisi enemmän työtä, mutta voisimme kai silti kokeilla.

Kirjoittaja on jo pitemmän aikaa kokeillut professorina olemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!