Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Picnic-kahvilaketjun johtaja on nähnyt monen naisen uran pysähtyvän lasikattoon – "Minulla on ollut onnea"

Ann Wahlroos-Jaakkolan mukaan johtajaksi ei tulla sattumalta. Vastuuta pitää haluta, ja kaikkea ei voi saada. Hän on nähnyt monen naisen törmäävän lasikattoon ja haluaa edistää naisten uranousua.

Raha
 
Vieraskirja: Ann Wahlroos-Jaakkola
Vieraskirja: Ann Wahlroos-Jaakkola
Picnic-kahvilaketjun toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola haluaa edistää naisten nousua yritysten johtotehtäviin.

Toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola on kyllästynyt kuulemaan väitteitä, että yritysten hallituksiin ei löytyisi naisia.

"Kyllä niitä naisia löytyy", hän sanoo.

"Yritysten hallitusten pitää uudistua ja tulla nykyaikaan. Helpointa on valita valtaan aina samat miehet, mutta uutta ajattelua saadaan vain ottamalla hallituksiin erilaisia ihmisiä: niin naisia kuin miehiä, suomalaisia kuin ulkomaalaisia."

Hän uskoo, että tällä tavalla päätöksenteko paranee.

Wahlroos-Jaakkolalla, 59, itsellään on takana pitkä ura yritysten johtotehtävissä.

Nykyisin hän johtaa 300 työntekijän Picnic-kahvilaketjua.

Hän haluaa työskennellä sen puolesta, että yritysten johtotehtäviin ja hallituksiin valittaisiin entistä enemmän naisia.

"Suomi on muita Pohjoismaita huomattavasti jäljessä naisten osuudessa johtotehtävissä. Tilastot ovat tylyä luettavaa", Wahlroos-Jaakkola sanoo.

Ville Männikkö
Ann Wahlroos-Jaakkola siirtyi kahvilabisnekseen viime vuonna vakuutusyhtiöstä.
Ann Wahlroos-Jaakkola siirtyi kahvilabisnekseen viime vuonna vakuutusyhtiöstä.

Ja näin tilastot kertovat: suurten suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa naisia on keskimäärin 29 prosenttia ja keskisuurissa 23 prosenttia.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa naisten osuuden 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Asiaa selvittänyt Keskuskauppakamari pitää lukua epärealistisena.

Kamarin mielestä voitaisiin olla tyytyväisiä, jos päästäisiin 30 prosenttiin.

Naisia on huomattavan vähän myös liiketoimintajohdossa.

Samaan aikaan Ruotsissa hallitus valmistelee 2017 voimaan tulevaa lakia, joka pakottaisi yhtiöt valitsemaan hallituksiinsa 40 prosenttia naisia. Lain rikkomisesta seuraisi suuret sakot tai jopa yrityksen lakkauttaminen.

Temperamenttinen ja tarmokas Wahlroos-Jaakkola on ryhtynyt edistämään naisten asiaa järjestöissä. Hän on puheenjohtaja Board Professionals Finlandissa (BPF) ja varapuheenjohtaja kansainvälisessä European Women on Boards -järjestössä.

BPF:n tavoite on luoda uskoa johtoportaaseen pyrkiviin naisiin. Järjestö tarjoaa jäsenilleen koulutusta ja kontakteja, järjestää kuukausittain tapaamisia ja edistää jäsenten verkostoitumista.

Se myös saattaa yhteen naisia ja headhuntereita, jotka etsivät rekrytoitavia johtoon tai hallituksiin.

Ann Wahlroos-Jaakkola

Kuka?
Helsingin Töölössä kasvanut Ann Wahlroos-Jaakkola, 59, on toiminut useiden yritysten johtotehtävissä. Hänellä on diplomiekonomin ja lentoemännän koulutus.

Mitä tekee?
Picnic-yhtiöiden toimitusjohtaja vuodesta 2014. Aiemmin muun muassa liiketoiminnan johtaja Lähi-Tapiolassa ja S-ryhmän kaupallinen johtaja.
Board Professionals Finlandin puheenjohtaja ja European Women in Boardsin varapuheenjohtaja.

Perhe:
Puoliso ja kaksi aikuista lasta.

Wahlroos-Jaakkola itse nimitti juuri syyskuussa Picnic-ketjun liiketoimintajohtajaksi Hemtexin entisen maajohtajan Carita Degermanin.

Naisten asema kismittää Wahlroos-Jaakkolaa erityisesti, koska hän on pitkän uransa varrella nähnyt monen ystävän ja opiskelutoverin törmäävän lasikattoon.

"Minulla on ollut onnea, kun katto ei ole tullut vastaan."

Hän on edennyt tehtävästä tehtävään ja saanut eteensä yhä kiinnostavampia haasteita – eikä ole pelännyt ottaa niitä vastaan.

"Minulla ei ollut Hankenilta 1970-luvun lopulla valmistuessani erityisiä urasuunnitelmia. Olen aina uskonut kohtaloon, siihen, että asiat menevät niin kuin niiden kuuluu mennä."

Niin asiat tuntuvat Wahlroos-Jaakkolan kohdalla menneenkin. Hän opiskeli pääaineenaan kansantaloustiedettä mutta päätyi valmistuttuaan saman tien markkinointitehtäviin. Ne tuntuivat omilta ja veivät mukanaan.

Picnicin johtoon kohtalo johdatti hänet erikoista tietä.

Hän työskenteli liiketoiminnan johtajana Lähi-Tapiolassa, kun Hankenin aikainen opiskelutoveri, Picnic-ketjun omistaja Mikael Swanljung pyysi hänet yrityksen hallitukseen.

Pari vuotta sen jälkeen, vuonna 2014, tulikin jo kutsu yhtiön toimitusjohtajaksi. Wahlroos-Jaakkola hämmästyi. Hallituksesta siirrytään harvoin johtamaan yritystä.

"Olin juuri miettinyt, ryhtyisinkö hallitusammattilaiseksi vai jatkaisinko päivätyössä. Lopulta tarjoukseen oli helppo tarttua."

"Tämä on 'ihmisbisnestä'. Tässä pitää nauttia asiakastyöstä ja haluta tehdä työtä asiakastyytyväisyyden eteen. Kahvilassa käynnin pitää tuntua mieluisalta, muuten olemme epäonnistuneet."

Nämä haasteet kiehtoivat häntä. Hän haluaa kohdata ihmisiä ja innostuu konkreettisesta tekemisestä. Täytetyistä patongeista tunnetulla Picnillä on 40 kahvilaa ympäri Suomen, suurin osa pääkaupunkiseudulla. Ketju on oloissamme harvinainen, koska se on monista muista pikaruokapaikoista poiketen kokonaan suomalaisessa omistuksessa.

Tase on vahva, ja se on tehty omalla pääomalla. Perheyhtiön liikevaihto on 30 miljoonaa euroa. Yritys on onnistunut kasvamaan taantumassakin, ja suunnitteilla on uusien kahviloiden avaaminen.

Wahlroos-Jaakkola on jo ryhtynyt viilaamaan ketjun konseptia.

"Kuluttajat ovat kyllästyneet rasvaiseen fastfoodiin ja toivovat terveellisempiä vaihtoehtoja. Meidän pääbisneksemme on lounastarjoilu. Olemme sen vuoksi laajentaneet ja keventäneet valikoimaa ja lisänneet siihen salaatteja ja keittoja."

Ville Männikkö
Ann Wahlroos-Jaakkola johtaa 300 työntekijän yritystä keskustelemalla ja delegoimalla.
Ann Wahlroos-Jaakkola johtaa 300 työntekijän yritystä keskustelemalla ja delegoimalla.

Puheenpulputusta ja ideoita kuunnellessa alkaa melkein hengästyä. Mistä Wahlroos-Jaakkola on perinyt ehtymättömän energiansa?

"Äidiltä", hän sanoo.

Hän varttui Helsingin Töölössä nelihenkisessä perheessä isoveljensä Björnin kanssa. Isä oli legendaarinen ja värikäs kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Bror "Buntta" Wahlroos.

Marita -äiti huolehti kodista ja hoiti lapset. Äidin apuna oli 1960-luvun tapaan kotiapulainen.

"Äiti on roolimallini. Hän työskenteli vuosikaudet Helsingin kauppaoppilaitoksen lehtorina ja myöhemmin myös vararehtorina. Jäätyään eläkkeelle hän ei jäänyt lepäämään laakereille, vaan lähti vielä yli 60-vuotiaana tekemään ulkoministeriön kehitysaputyötä Botswanaan Afrikkaan."

Lapsena Ann Wahlroos-Jaakkola ihmetteli, miksi monien koulutoverien äidit olivat kotona. Mitä ihmettä he tekivät päivät pitkät, hän mietti.

"Töissä käyminen oli äidille itsestään selvää. Minulle hän korosti, että naisen on tärkeä hankkia koulutus ja olla taloudellisesti itsenäinen. Opin kotoa ahkeruuden, meidän perheessä jokaisella oli aina jotain meneillään."

"Annu on aina ollut touhukas ja määrätietoinen ja nauttinut siitä, kun hänellä on monta rautaa tulessa", sanoo isoveli Björn "Nalle" Wahlroos.

Itsenäisyyttä Ann Wahlroos-Jaakkola opetteli pienestä pitäen. Hän oli tunnollinen koululainen.

Jos ensimmäinen tunti alkoi yhdeksältä, hän kiiruhti koululle kahdeksaksi, jotta olisi varmasti ajoissa. Läksyt hän teki heti kotiin tultuaan.

"Kerran kahdeksanvuotiaana unohdin bussilipun kotiin ja juoksin hädissäni takaisin selittämään äidille, että nyt pitää tilata taksi, muuten myöhästyisin. Äiti vain nauroi, antoi bussilipun ja käski minun kipittää takaisin pysäkille."

Jälkeenpäin Wahlroos on ajatellut, että oikeastaan hän otti jo varhaisina kouluvuosina vastuun ja ryhtyi johtamaan itseään.

"Olen yhä aika lailla samanlainen kuin pienenä kansakoululaisena. Otan ohjat käsiin ja panen toimeksi. En lykkää asioita, vaan ajattelen, että se, minkä voi tehdä tänään, on pois huomisesta."

Vaikka Wahlroos-Jaakkola ei suunnitellut uraa johtajana, hän myöntää, että johtajaksi ei tulla sattumalta. Siihen kasvetaan, ja johtajan vastuuta pitää haluta.

"Kaikki eivät halua, eikä kaikkien tietenkään tarvitsekaan. Minä huomasin olevani utelias ja tahtovani vaikuttaa työssä kuin työssä lopputulokseen. Johdossa se on onnistunut parhaiten."

Kaikkea ei voi saada. Johtotehtäviin ryhtyminen on valinta, sanoo Ann Wahlroos-Jaakkola. Häneltä se vaati paljon perheasioiden järjestelyä.

Hän ei pitänyt kummankaan lapsensa synnyttyä täyttä äitiyslomaa ja joutui sukkuloimaan paljon työn ja kodin välillä, kun lapset olivat pieniä.

"Matkustin sata päivää vuodessa ja mieheni peräti kaksisataa päivää. Jotenkin siitä selvittiin", hän toteaa.

1984 ja 1987 syntyneet lapset ovat jo aikaa sitten aikuistuneet ja elävät omaa elämäänsä.

"Olemme yhä läheisiä ja tapaamme usein. Minusta tuntuu, että onnistuimme perheenä ihan hyvin. Ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa mallia, kaikki tekevät omat ratkaisunsa."

Ann Wahlroos-Jaakkola on tyytyväinen omaan ratkaisuunsa. Hän on saanut nauttia sekä äitiydestä että toteuttaa kunnianhimoaan.

Juuri nyt, 59-vuotiaana, hän tuntee olevansa uransa parhaassa vedossa.

"Tässä iässä huomaan, että minulla taitaa olla enemmän annettavaa kuin opittavaa. Olen jo käynyt oman elämänkouluni ja tunnen omat vahvuuteni esimiehenä."

Wahlroos-Jaakkola on omasta mielestään johtajana helposti lähestyttävä.

"En ole tarkka omasta vallasta, vaan delegoin niin paljon kuin voin, ja teen mieluiten yhdessä muiden kanssa. En käskytä, vaan pikemminkin heitän ajatuksia ilmaan. Ne saa kyseenalaistaa, ja minulle saa sanoa vastaan."

Kuulostaa ruotsalaiselta niin sanotulta osallistavalta johtamistavalta, jossa yhdessä haetaan konsensus eikä ketään jyrätä. Wahlroos-Jaakkola myöntää arvostavansa ruotsalaista johtamiskulttuuria.

"Mutta vastuu tuloksen teosta on tietysti toimivalla johdolla", hän lisää.

Aina johtaminen ei ole ollut näin mukavaa. Se on myös ikävien asioiden kohtaamista ja niiden selvittämistä.

Ann Wahlroos-Jaakkola muistelee uransa raskaimpana aikana isoja yt-neuvotteluja, jotka hän joutui vetämään 2014 työskennellessään Lähi-Tapiolassa.

"Vaikka isossa yrityksessä yt-neuvotteluiden piirissä on jollain tapaa iso harmaa massa, se on silti vaikea paikka. Minä päätin, että kun muita vaihtoehtoja ei ollut, ne oli hoidettava reiluimmalla mahdollisella tavalla."

Wahlroos-Jaakkola yritti avata vaikeaa tilannetta henkilökunnalle niin monelta kannalta kuin mahdollista, jotta he olisivat ymmärtäneet, millaisissa vaikeuksissa yritys kamppaili.

"Suosittelen kaikille johtajille hyvien ja toimivien suhteiden luomista luottamusmiehiin. He ovat tällaisissa kriiseissä avainasemassa."

Mieleen on jäänyt erityisesti pääluottamusmies, joka tuli neuvotteluiden päätyttyä kertomaan, kuinka hän arvosti Wahlroos-Jaakkolan vilpitöntä asennetta niiden aikana.

"Sen kiitoksen muistan."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!