Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen sotkee velan taloushyödyt tunteillaan ja arvoillaan

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Velkataakka. Velkapommi. Velkakello. Velkakriisi. Velkaloukku. Velkakurimus.

Velka aiheuttaa kauheuksia. Suomessa velattomuus on ollut perinteisesti oikein ylpeyden aihe, sillä rehti suomalainen ei ole kenellekään velkaa. Sotakorvauksetkin maksettiin.

Mutta ilman velkaa kirjaimellisesti mikään ei toimi. Ei olisi työpaikkoja, ruokakauppoja eikä koteja. Tämä ei ole liioittelua: jos ei olisi velkaa, kauppias ei saisi ostettua tavaraa hyllyihinsä.

Tavaraa ei pystyttäisi valmistamaan ilman velkaa. Jos ei olisi velkaa, moni yritys joutuisi jättämään investoimatta, eikä tulisi työpaikkoja, saati sitten rakennettaisi asuntoja.

Velka pitää taloutta käynnissä. Siksi on tärkeää, että raha liikkuu liukkaasti aivan koko ajan. Rahoitusmarkkinoilla velan tarvitsijat ja rahalleen tuottoa hakevat, siis ostajat ja myyjät, kohtaavat. Yhden ylimääräinen raha siirtyy toiselle, joka sitä tarvitsee.

Velka itsessään on neutraali asia. Se on veteen verrattava olennainen hyödyke, sopivasti nautittuna elintärkeää. Veden tapaan velka on vaarallista, jos sen käyttö yltyy tolkuttomuuksiin.

On velan ostajista ja myyjistä kiinni, millaista jälkeä rahoitusinstrumentti taloudessa tekee.

Otetaan esimerkiksi autokauppa. Autokaupassa voi ajautua hurmokseen, jossa lisävarusteita tulee hankittua peruskulkuneuvoon niin, että autolainaa pitää ottaa suunniteltua runsaammin. Se ei ole velan vika.

Autolainan ottajan on hyvä tajuta, ettei auton arvo koskaan nouse. Autolainaa ei voi siis perustella hyvänä sijoituksena.

Tai ehkä voikin. Jos auto on välttämätön esimerkiksi työmatkoihin, autolaina onkin perusteltavissa. Tai entä, jos velaksi ostetun auton ansiosta jää enemmän aikaa perheelle, minkä ansiosta lapset pärjäävät hyvin koulussa? Omaa talouttaan on järkevää analysoida monisyisenä kokonaisuutena eikä yksittäisinä rahoitusinstrumentteina.

Toisaalta juuri tässä piilee velan riski: ihmiset pääsevät sotkemaan sitä tunteineen ja arvoineen. Velkaa ja sen roolia taloudenpidossa voi tarkastella ja tulkita loputtoman monelta kulmalta, joten velan järkevyyden tai järjettömyyden voi perustella aina, kunhan tarpeeksi kääntelee.

Valtioissa sitä kutsutaan talouspolitiikaksi.

Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetämutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!