Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lempimusiikin kuuntelu voi lisätä taloudellista riskinottoa

Kun taustalla soi inhokki, taloudellisia riskejä otetaan vähemmän. Tutkimuksessa vastakohtia olivat r&b ja metallimusiikki.

Raha
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Musiikki voi vaikuttaa siihen, millaisia riskejä otamme.
Musiikki voi vaikuttaa siihen, millaisia riskejä otamme. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Musiikkimaku ja taloudellinen riskinotto ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Kun taustalla soi oma suosikkimusiikki, ihminen on valmis ottamaan isompia riskejä kuin kuullessaan inhokkimusiikkiaan.

Suhtautumista taloudelliseen riskinottoon on pidetty lähes persoonallisuuspiirteenä.

"Halusimme osoittaa, että taloudelliseen riskinottoon voidaan vaikuttaa ulkoisilla tekijöillä", tutkija Marja-Liisa Halko kertoo.

Kun koehenkilöiden mielihyvätuntemuksia muutettiin, myös halu ottaa riskejä muuttui. Mielihyvätuntemusten muuttamiseen käytettiin koehenkilöiden omaa lempimusiikkia ja musiikkia, jota he eivät voineet sietää.

Halko ja Aalto-yliopiston professori Markku Kaustia rekrytoivat koehenkilöiksi 12–17-vuotiaita tyttöjä ja poikia. Osoittautui, että nuorten suosiossa olivat erityisesti r&b-musiikki, kuten Rihanna, ja metallimusiikki, josta erityisesti pojat pitivät. Rihannan lempimusiikikseen valinneiden inhokki oli yleensä jokin metallimusiikki, ja päinvastoin.

Yksinkertaisessa päätöksentekokokeessa nuorille esitettiin joukko erilaisia "arpajaisia". Kaikissa oli 50–50-mahdollisuus voittaa tai hävitä pieni summa rahaa.

Voittojen ja tappioiden koot vaihtelivat arpajaisten välillä, ja nuorten piti kunkin arpajaisen kohdalla kertoa, olisivatko he valmiita osallistumaan. Taustalla soi suosikkimusiikki, inhokkimusiikki tai ei musiikkia lainkaan. Lempimusiikki lisäsi ja inhokki vähensi riskinottoa musiikkityypistä riippumatta.

Toisessa tutkimuksessa selvitettiin toiminnallisen magneettikuvauksen avulla, miten riskinottohalukkuuden ja musiikin yhteisvaikutus näkyy aikuisten aivoissa.

Lempimusiikki lisäsi riskinottoa aikuisillakin. Hyvän musiikin vaikutus paikallistui aivoissa mantelitumakkeeseen ja striatumiin. Molemmat liittyvät palkitsemiseen ja tunteiden käsittelyyn, ja niillä on iso merkitys valintavaihtoehtojen arvioinnissa.

Vaikuttavatko musiikin lisäksi myös muut mielihyvän lähteet riskinottoon?
"Voivat vaikuttaa. Aiemmissa tutkimuksissa mielihyvän vaikutuksia on tutkittu kuvilla. Niiden ongelma on, että samat kuvat eivät toimi kaikilla ihmisillä. Naiset ja miehet reagoivat positiivisesti ja negatiivisesti erilaisiin kuviin.

Valitsimme mielihyvän lähteeksi musiikin, koska halusimme, että se toimii kaikilla ihmisillä. Ihmiset saivat jopa itse valita musiikin."

Voisiko itseään manipuloida ostamaan vähemmän kuuntelemalla inhokkimusiikkia, kun asioi vaikkapa verkkokaupassa?
"Jo aiemmin on tutkittu, että musiikki vaikuttaa ostokäyttäytymiseen. Siihen on syynsä, että tavarataloissa pyritään soittamaan musiikkia, joka ei ärsyttäisi ketään. Me osoitimme, että musiikki vaikuttaa myös riskinottoon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!