Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi tuote on Suomessa brändätty ja ulkomailla valmistettu

Raha
 
Thomas Pulkkinen on pytyntekijä kolmannessa polvessa
Thomas Pulkkinen on pytyntekijä kolmannessa polvessa
Idon wc-istuimet valmistetaan Tammisaaressa. Tehdas on pitkälle automatisoitu, ja pytty kohtaa ensimmäisen ihmisen, Thomas Pulkkisen, vasta lopputarkastuksessa. Pulkkisen sukulaisia on työskennellyt tehtaalla kymmeniä vuosia. Hän uskoo, että tehdas pysyy Suomessa tulevaisuudessakin. Toimittaja: Kristiina Markkanen, kuvaus: Liisa Takala, leikkaus: Arttu Luhtala.
Fakta

Ido on 141-vuotiaskylpyhuonekalustaja

 Kotipaikka Tammisaari.

 Perustettu 1874.

 234 työntekijää.

 Liikevaihto 82 miljoonaa euroa.

 Markkinat suuruusjärjestyksessä: Suomi, Norja, Ruotsi, Venäjä, Baltia.

 Tuotteet suuruusjärjestyksessä: saniteettiposliinit, suihkut, kylpyhuonekalusteet, kylpyammeet.

 

Idon omistaa sveitsiläinen Geberit

 Kotipaikka Jona, Sveitsi.

 Perustettu 1874.

 Liikevaihto vajaat kolme miljardia euroa.

 12 000 työntekijää.

 35 tehdasta Euroopassa ja ulkopuolella.

Valumuotti aukeaa, ja oranssinväriset robottikädet tarttuvat hellästi tummanharmaan vessanpytyn kylkiin.

Robotti nostaa pytyn pöydälle ja siistii sen. Se silottaa saumat ja pesee pois ylimääräisen savipölyn. Sitten pytty saa kuivua. Robotilla on tarkoitukseen sopivia työkaluja, pesusieniä ja harjoja, joilla se putsaa vessanpyttyä sujuvammin kuin tavallinen kotisiivoaja.

Liisa Takala
Idon kannattaa valmistaa vessanpyttyjä Tammisaaressa, koska se ymmärsi jo varhain automatisoida valmistuksen.
Idon kannattaa valmistaa vessanpyttyjä Tammisaaressa, koska se ymmärsi jo varhain automatisoida valmistuksen.

Idon tehtaalla Tammisaaressa tehdään saniteettikalusteita, vessanpyttyjä ja pesualtaita. On tehty pian 50 vuotta. Ennen Tammisaareen siirtymistä pytyt tehtiin Arabian tehtaalla Helsingissä.

Kun Fiskars-konserni, Arabian nykyinen omistaja, nyt lopullisesti sulkee Helsingissä vanhan ja kunnianarvoisan tehtaansa, Idon pytyt ovat käytännössä ainoa Suomessa valmistettava tuote, joka Arabiasta on jäljellä.

Tosin wc-istuinten ja Arabian tiet erosivat jo kymmeniä vuosia sitten, ja viime vuonna pitkään suomalaisomistuksessa sinnitellyt Ido myytiin Sveitsiin. Uusi omistaja, Arabian kanssa samana vuonna perustettu Geberit, on iso saniteettialan konserni.

Ido ei siis enää ole suomalaisessa omistuksessa, mutta brändi on suomalainen, design on suomalaista, tehdas on Suomessa, ja laatu on suomalaista – kuten tehtaalla usein muistutetaan.

Suomesta on viime vuosina siirtynyt vauhdilla ulkomaille niin omistusta kuin tuotantoakin. Made in Finland -merkintää näkee kuluttajatuotteissa yhä vähemmän.

Edes Avainlippu ei takaa, että tuote tai palvelu olisi läpikotaisin suomalainen. Yritys voi hakea tunnusta, jos vähintään puolet tuotantokuluista kohdistuu Suomeen ja tuote on täällä valmistettu. Sitä voivat hakea vain Suomalaisen työn liiton jäsenet.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Avainlippu onkin saanut seurakseen muita tunnuksia.

Suomalaisen työn liitto on perustanut Design from Finland -merkin yrityksille, joiden tuotanto voi olla ulkomailla mutta brändi, pääkonttori ja suunnittelu ovat Suomessa.

Design from Finland -brändiä oli ideoimassa muun muassa nykyinen viestintäministeri ja tekstiiliteollisuusyritys Vallilan omistaja Anne Berner (kesk). Vallila ei valmista Suomessa enää juuri mitään.

Mitä täällä sitten valmistetaan? Vessanpyttyjen lisäksi muun muassa Helkama-pyöriä, Lemon Juice & Glycerine -saippuaa, Orthex-ämpäreitä ja Sinituotteen lattiaharjoja. Lumene-kosmetiikkamerkki on yhä lähes sataprosenttisesti suomalainen.

Suomalaiset myös ostavat suomalaista mutta eivät aina tiedä, miten suomalaisia tuotteet ovat.

Onko Suomen lippu edes yhtä hyvä brändi kuin se oli kymmeniä vuosia sitten? Lippua on viime aikoina käytetty mitä oudoimmissa yhteyksissä, kuten maahanmuuttajavastaisissa mielenilmauksissa.

Luulisi, että sellainen nakertaa brändiä.

”Suomen lippu on tosiaan viime aikoina joutunut välillä kyseenalaiseen käyttöön, mutta pitkässä juoksussa Suomella on maailmalla hyvä maine”, sanoo Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Suomen lippu toimii vielä melko hyvin Suomessa, mutta maailmalla se ei ole yhtä kova kuin esimerkiksi Norjan tai Ruotsin lippu.

Esimerkiksi Iittalan punainen i-pallukka taitaa olla Avainlippua tai Suomen lippua isompi brändi maailmalla. Siihen Lausala ei ota kantaa mutta myöntää, että monilla brändeillä on vientiä ilman, että niitä yhdistetään mitenkään suomalaisuuteen.

Esimerkiksi Genelecin kaiuttimet tai Lojerin sairaalasängyt eivät menesty omassa markkinassaan vain siksi, että ne ovat suomalaisia. Lausalan mukaan ne kuitenkin käyttävät suomalaisuutta hyväksi brändissään.

Suomalaisen työn liiton ansiosta jokainen suomalainen ymmärtää, että ostamalla Suomessa valmistettuja tuotteita tai suomalaisia palveluita voi ainakin työllistää suomalaisia.

Voitot saatetaan sen sijaan nykyään yhä useammin kotiuttaa jonnekin muualle.

Jos haluaa, että voitotkin jäävät Suomeen, on hyvä laittaa rahansa yrityksiin, joiden tietää toimivan sen mukaisesti.

Suomalaisuus voi nykyisin tarkoittaa sitäkin, että yritys on yhteiskunnallisesti vastuullinen. Suomalaisen työn liitolta voi hakea sellaisenkin merkin käyttöoikeutta.

Kuluttajalle vastuullisuus voi vaikkapa tarkoittaa, että yksityislääkäriin mennessään valitsee suomalaisen Diacorin sen sijaan, että menisi kansainvälisen sijoitusyhtiön omistaman yhtiön lääkärille.

Diacor palauttaa voittoa omistajalleen Diakonissalaitokselle, joka on muun muassa järjestänyt ilmaisen klinikan paperittomille, tekee etsivää vanhustyötä ja auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria työllistymään.

Suomalainen tuote ei siis ole vain Kokemäellä tehty lattiaharja, vaan se voi olla korkeatasoinen palvelu tai luksustuote, jota ostetaan kaikkialla maailmassa.

Kuten esimerkiksi huippulaatuinen wc-istuin, sellainen kuin Idon uusin. Se on sekä huippuhygieeninen että ympäristöystävällinen.

Ido on kehittänyt vessanpytyn ilman perinteistä ”huuhtelukaulusta”, johon bakteerit helposti pesiytyivät. Bakteereja tuhoavia myrkyllisiä puhdistusaineita tarvitaan vähemmän, ja luontoa säästyy.

Olisi nimittäin virhe ajatella, että wc-istuin on vain wc-istuin. Pytty ei edusta muotoilua muotoilun vuoksi, vaikka se silmääkin miellyttää, vaan suomalaista insinööritaitoa ja hygienia-ajattelua parhaimmillaan.

Ido on esimerkiksi kehittänyt ekologisen kaksoishuuhtelun, isolle ja pienemmälle asialle omat vesisuihkut, jotka säästävät vettä. Niitä käytetään vain Pohjoismaissa.

Tehdas tuottaa vuosittain 300 000 wc-istuinta, rekkalasteittain käsienpesualtaita ja kaikkia mahdollisia kylpyhuonekalusteita.

”Laatu” ja ”laadunvarmistus” ovat sanoja, joita Idon edustajat toistavat runsaan kahden tunnin tehdaskierroksella usein. Laatu tarkoittaa niin muotoilua kuin taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttäkin.

Idolla ajatellaan, että heidän wc-istuimensa on aina edellä aikaansa ja niin laadukas, että se menee kaupaksi tulevaisuudessakin vaikka ei olisi halvin.

Usein yrityskauppoja, joissa Idon kaltainen pienempi yritys liitetään isompaan, seuraa myös tuotannon rationalisointi ja tehostaminen, toisinaan jopa alasajo.

”Me uskomme vahvasti siihen, että tehtaamme säilyy täällä Tammisaaressa”, tehtaan johtaja Matts Lundström sanoo.

Geberit on ilmoittanut investoivansa tehtaaseen ja antavansa mahdollisuuksia parantaa ja kehittää tuotantoprosessia.

”Yksi suuri syy siihen, miksi me olemme vielä olemassa ja miksi uskomme, että jatkamme täällä, on se, että aloitimme tehtaan modernisoinnin ja automatisoinnin jo 1990-luvulla”, Lundström sanoo.

Automatisointi on johtanut siihen, että tehtaalla on enää runsaat kaksisataa työntekijää, jotka työskentelevät viidessä vuorossa. Heistä osa tekee hankalammin automatisoitavia työvaiheita vielä käsityönä, mutta useimpien tehtävänä on lähinnä laadunvalvonta.

Toinen syy tulevaisuudenuskoon on tehtaan oma insinööritaito, joka ulottuu pyttysaven ja lasituksen koostumuksesta robottien suunnitteluun. Niissä etumatka moniin kilpailijoihin on niin kova, että tehtaalla saavutetun tason tuhoaminen olisi kaikkea muuta kuin järkevää.

Idon osuus Geberitin liikevaihdosta on runsaat kolme prosenttia. Tehtaan pysymistä Suomessa kuitenkin tukee, että Ido on markkinaykkönen Suomessa ja erittäin suosittu lähialueilla.

Tehtaan puolella ovat myös maailmanlaajuiset megatrendit. Kaupungistuminen ja elintason nousu jatkuvat Tammisaaren-tehtaan lähialueilla vielä vuosia tai vuosikymmeniä.

Jatkuvan uudisrakentamisen ja remontoinnin ansiosta pyttyjen tarve Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä ei lopu ihan heti.

Vessanpyttyjä ei kannata kuljettaa ympäri maailmaa, vaan valmistaa ne lähellä asiakasta.

Mutta entä, jos joskus tulee päivä, jolloin asiakkaille kelpaa vähän heikompikin laatu, eikä haittaa, vaikka pytty olisi vähän vino tai sen lasitus ei olisi täydellisen valkoinen?

Silloin suomalaisesta tai sveitsiläisestä laadusta saattaisi tulla ”ylilaatua”, jota ei enää kannattaisi valmistaa.

Riittääkö ekologiselle pytylle myös tulevaisuudessa riittävästi asiakkaita sopivalla etäisyydellä tehtaalta ja millä hinnalla?

Tulevaisuuteen kukaan ei voi nähdä.

Toisaalta olemme paitsi suomalaisia, myös eurooppalaisia ja maailmankansalaisia. Elämme globaalissa maailmantaloudessa, jossa haluamme ostopäätöksillä kenties tukea vaikkapa kehitysmaan tyttöjen koulutusta.

Onko suomalaisen suosiminen jo hieman vanhanaikaista tai jopa väärää isänmaallisuutta?

Heidi Korva on globaalisti ajatteleva viestintäkonsultti, jonka kollegat palkitsivat tänä vuonna Vuoden viestintäammattilainen -tittelillä.

Hän on työskennellyt vuosia vastuullisuutta korostavien järjestöjen, yritysten ja kampanjoiden parissa, niin suomalaisten kuin muidenkin.

Hänet tunnetaan esimerkiksi Vaatevallankumouksesta, maailmanlaajuisesta tapahtumasta, jolla muistutettiin ihmisiä Bangladeshissa tapahtuneesta vaatetehtaan suuronnettomuudesta.

Korvan mukaan suomalaisuus on yhä valttia kuluttajien mielissä.

”Kyllä minä ainakin olen valmis maksamaan myös siitä, että työtä saataisiin pysymään Suomessa. Mutta en ole sitä vastaan, että jos jonkun tuotteen valmistaminen tulee hemmetin kalliiksi täällä, niin tehdään se sitten Intiassa”, hän sanoo.

”On tietty kuluttajajoukko, joka näkee kotimaisuuden vahvuutena. Mutta viestinnälle on haaste, että jokin tuote on alun perin ollut suomalainen eikä enää ole. Siinä pitää mielestäni olla rehellinen ja viestiä, miten asia todellisuudessa on.”

Viime vuosina tärkeät designbrändit, kuten Marimekko ja Fiskars, ovat siirtäneet tuotantoaan ulkomaille vähän hissun kissun. Viimeksi häly nousi, kun kuluttajille paljastui, että Arabian muumimukit tehdäänkin Aasiassa eikä Suomessa.

”Minusta brändit ottavat riskin siinä, että eivät kerro koko totuutta”, Korva sanoo.

Nykykuluttajat, tutkimusten mukaan etenkin 1981–1997 syntyneet, vaativat läpinäkyvyyttä. ”He ovat sitä mieltä, että yritysten pitäisi ottaa nykyistä suurempi rooli yhteiskunnan ongelmien ratkaisussa”, Korva sanoo.

Hankalinta Korvan mielestä on, jos yritys ei pysty osoittamaan olevansa kiinnostunut siitä, millaisissa olosuhteissa sen tuotteet syntyvät. Että toimitusjohtaja ei ole koskaan käynyt tehtaalla Kiinassa, kuten vastikään ilmeni Marimekon laukkutehtaan tapauksessa.

Marimekko valmistaa enää viidenneksen tuotteistaan Suomessa.

Korvan mukaan yksi Suomen talouden tämänhetkisistä isoista haasteista on, että kuluttajat kyllä sanovat haluavansa ostaa suomalaista tai eettistä mutta ostavat kumminkin halvinta.

Lähes joka neljäs suomalainen on kyselyissä ilmoittanut olevansa valmis maksamaan tuotteesta tai palvelusta kymmenen prosenttia enemmän, jos se toteutetaan ympäristöystävällisesti tai sosiaalisesti kestävällä tavalla.

Tämä ei kuitenkaan näy kulutuskäyttäytymisessä.

Palataan vielä hetkeksi Tammisaareen. Joka 17. minuutti valmistuu uusi vessanpytty, viidessä vuorossa. Robottien työskentely herättää katsojassa ihailua ja jopa lämpöä.

Mutta löytyyhän täältä jokunen työntekijäkin!

Kun wc-istuin saapuu viimeiseen tarkastukseen, se kohtaa ensi kertaa ihmisen. Lajittelija Thomas Pulkkinen on kolmannen polven pytyntekijä. Hänen sukulaisiaan on työskennellyt tehtaalla 40 vuotta.

Pulkkinen ottaa liukuhihnalta syliin saapuvan pytyn vastaan yhtä ronskisti kuin kätilö vastasyntyneen. Pinnoissa ei saa olla virheitä, tai asiasta lähtee lappu prosessiin, ja tuote hylätään tai korjataan.

Hän heittelee pyttyä ympäriinsä ja koputtelee sen eri kohtia. Terveestä pytystä lähtee puhdas, siro ääni.

Ilmeisesti pytyn sisältä kuuluvat äänet tyydyttävät, koska Pulkkinen lopulta laskee pytyn käsistään ja antaa sen jatkaa matkaansa kohti pakkaamoa.

Vuoro vaihtuu. Pulkkinen lähtee kotiinsa, ja tehtaalla on hetken hiljaista, kunnes iltavuoro saapuu paikalle.

Robottien valtaama tehdas ei nuku koskaan.

Liisa Takala
Kolmannen polven idolainen Thomas Pulkkinen tarkastaa, että robottien tekemä pytty on priimaa.
Kolmannen polven idolainen Thomas Pulkkinen tarkastaa, että robottien tekemä pytty on priimaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!