Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä huonosti käyttäytyvät miehet mullistivat lentomatkailun

Raha
 

Ennen lentäminen oli kallista, ja perinteisten lentoyhtiöiden johtajat olivat tärkeitä ja harmaita.

Nyt lentäminen on halpaa, ja halpalentoyhtiöiden johtajat ovat törkeitä ja värikkäitä.

Lentoliikenne jäykistyi kalliiksi heti toisen maailmansodan jälkeen, kun syntyi Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA). Se oli käytännössä suurten kansallisten lentoyhtiöiden kartelli, yksi taloushistorian räikeimmistä.

Artikkeliin liittyvät

IATA:ssa yhtiöt sopivat kansainvälisten lentojen hinnat ja paljon muuta, esimerkiksi sen, kuinka paksu juustoviipale sai olla lentokonesämpylän välissä.

Euroopassakin liikenne perustui valtioiden välisiin sopimuksiin, ja Euroopan ulkopuolella perustuu vieläkin.

Maat sopivat keskenään, mitkä lentoyhtiöt saivat lentää mihinkin. Kansalliset yhtiöt saivat lentää vain omasta maastaan: Finnair vain Suomesta, Air France vain Ranskasta ja niin edelleen.

Sääntelyä arvosteltiin alusta asti. Yhdysvallat avasi sisäiset lentonsa kilpailulle 1978 ja Euroopan unioni 1997.

Syntyi halpalentoyhtiötä, ja yhtäkkiä lähes kaikilla oli varaa lentää, kun lento maksoi kymppejä tai satasia eikä enää satasia ja tuhansia.

Halpalentoyhtiöt ovat kasvaneet alan jättiläisiksi. Maailman kaksi suurinta lentoyhtiötä ovat halpalentoyhtiöt Ryanair ja Easyjet, kun mittarina on matkustajien määrä kansainvälisillä lennoilla.

Periaatteessa lentoliikenteessä ei ole vieläkään tilaa sekoilulle. Silti liike-elämän ehkä kiehtovimmat hahmot ovat mukana lentobisneksessä tai ainakin kytköksissä siihen.

Uusien halpalentoyhtiöiden perustajat ja johtajat ovat karismaattisia tähtiä, hyvässä ja pahassa. He ovat amerikkalaistyylisiä omalla rahalla yrittäjiä, joiden persoonat ja tempaukset korvaavat miljoonien eurojen markkinointibudjetit.

Nämä erikoiset matkailu- ja lentoalan ihmiset arkipäiväistivät lomailun ja lentämisen.

Simon Spies,tanskalainen rietastelija
Simon Spies
Simon Spies

Eurooppalaiset saivat ensikosketuksensa edullisiin lentoihin charter-lentoyhtiöiltä, jotka lennättivät matkatoimistojen asiakkaita etelän lämpöön 1960-luvulta lähtien.

Pohjoismaissa kaksi matkanjärjestäjää tarjosi 1960- ja 1970-luvuilla ihmisille halpoja pakettimatkoja ja alan johtajille uuden pukeutumiskoodin.

Suomalainen Kalevi Keihänen pukeutui monesti pitkään turkkiin ja uimahousuihin.

Tanskalainen Simon Spies pukeutui monesti pelkkään pitkään turkkiin.

Spies ymmärsi, että rakastelemalla julkisella paikalla johtaja säästää miljoonia yhtiön markkinointikustannuksista.

Villisti juhlinut Spies esitteli ylpeästi paheitaan valokuvaajille. Hän piti samalla matkatoimistonsa Spies Rejserin koko ajan lehtien etusivuilla ja tanskalaisten tietoisuudessa.

2013 julkaistu elokuva Spies & Glistrup kertoo Spiesin tarinaa. Elokuva perustui pääosin värikkäisiin anekdootteihin ja tositapahtumiin.

Eräässä elokuvan kohtauksessa Spies astuu juhlissaan häkkiin, jossa on iso gorilla. Muhkeapartainen Spies paljastaa pitkän turkkinsa alta gorillalle ylpeänä erektionsa. Moista ei oikeasti tapahtunut, mutta kohtauksessa oli kaikuja todellisuudesta.

Spies Rejserin kovin kilpailija oli matkatoimisto Tjäreborg, jonka perustaja Eilif Krogager oli pappi elämänsä loppuun asti.

Spiesiä ihailtiin ja paheksuttiin. Hän oli suuri julkkis myös Suomessa.

Kalevi Keihänen,Suomen Spies
Hannu Lindroos
Kalevi Keihänen vuonna 1973.
Kalevi Keihänen vuonna 1973.

Suomessa kihniöläinen pakettimatkayrittäjä Kalevi Keihänen matki Spiesin pukeutumis- ja markkinointityyliä.

Keihänen avasi suomalaisille lentokoneen ovet ja vei heidät edullisesti aurinkoon, Espanjaan ja Kreikkaan.

Lentokoneissa tarjottiin Kihniön Kipakka -nimistä pontikkaa ja seksipupupaistia. Keihänen suunnitteli Kihniöön seksikylää saksalaisturisteille.

Sekä Spiesillä että Keihäsellä oli omat charter-lentoyhtionsä, Conair ja Spear Air.

Ilmailuun erikoistunut toimittaja Jyri Raivio muistaa elävästi Keihäsen 1970-luvulta.

Kerran Keihänen ilmoitti toimittaja Raiviolle, että noutaa tämän ja vie Espooseen lounaalle.

”Keihänen tuli hakemaan – helikopterilla. Keihänen oli pukeutunut täyspitkään chinchillaturkkiin. Päässä oli chapeau, chinchillahattu. Laskeuduimme espoolaisen hotellin parkkipaikalle. Lounasravintolan portsari oli ihan linkussa, kun Keihänen käveli sisään ravintolaan”, Raivio kertoo.

”Keihänen oli aika pompahteleva tyyppi, mutta myyntimies Jumalan armosta.”

Keihäsen yhtiö Keihäsmatkat meni konkurssiin 1974. Keihänen kuoli 1995.

Spiesin yhtiö sen sijaan kukoisti. Spiesille kertyi valtava omaisuus, jonka hänen 40 vuotta nuorempi vaimonsa Janni peri 1984. Spies Rejser osti 1989 Tjäreborgin, kun pastori Krogager halusi jäädä eläkkeelle.

Michael O’Leary,timantinkova törkyturpa
Jouko Lehtola
Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary vuonna 2003.
Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary vuonna 2003.

Ryanairin irlantilainen toimitusjohtaja Michael O’Leary pukeutuu yleensä konservatiivisesti kuin vaatimaton pastori Krogager mutta puhuu jopa karkeammin ja räikeämmin kuin Simon Spies.

O’Leary on rakentanut halpalentoyhtiö Ryanairin menestyksen osin samalla markkinointikaavalla kuin Spies ja Keihänen aikoinaan.

O’Learyn omituiset, hauskat ja suorat lausunnot ja ehdotukset ovat kirvoittaneet naurua, vihaa ja ihmetystä mutta tuoneet Ryanairille valtavasti julkisuutta.

Hänen sitaattejaan listataan mediassa kuin maailman parhaita urheilijoita tai elokuvia, eikä ihme.

O’Leary saksalaisista: ”Saksalaiset ryömivät alasti lasimurskassa saadakseen halvat liput.”

Lisämaksu vessakäynnistä: ”Maksu-pissa. Vitosesta kannan asiakkaan vessaan ja pyyhin takapuolenkin.”

Yhtiön vuosituloksen lehdistötilaisuudessa: ”Olen täällä varatoimitusjohtajien Howard Millarin ja Michael Cawleyn kanssa. Mutta he ovat juuri nyt rakastelemassa keskenään miesten vessassa, koska innostuivat niin paljon tämän päivän tuloksesta.”

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista: ”Ranskasta tulee aavikko, mikä ei ole hassumpi juttu. Skotit voivat tehdä viiniä ja mozzarellaa.”

Alasta ja kotimaastaan: ”Lentoala on täynnä paskanjauhajia, valehtelijoita ja juoppoja. Me Irlannissa kunnostaudumme kaikissa näissä.”

Maanviljelijän poika O’Leary on haukkunut erityisesti ympäristönsuojelijat, lihavat ihmiset ja asiakkaat ylipäätään sekä kertonut, että Ryanair harkitsee seisomapaikkoja koneisiin, koska ei turvavöistä ole kuitenkaan mitään apua onnettomuudessa.

O’Leary on timantinkova bisnesmies. Hän on tehnyt Ryanairista maailman suurimman kansainvälisen lentoyhtiön, joka lennättää yli sata miljoonaa asiakasta vuodessa.

Suuret yhdysvaltalaiset yhtiöt ja kiinalainen China Southern Airlines lennättävät enemmän matkustajia, mutta iso osa niiden liikenteestä on kotimaan lentoja.

Ryanair aloitti toimintansa 1986 perinteisenä lentoyhtiönä, joka tarjosi lennoilla ruokaa.

Irlantilaiset veljekset Cathal ja Declan Ryan yrittivät murtautua alalle isänsä Tony Ryanin rahoittamana, mutta yhtiö oli raskaasti tappiollinen.

Michael O’Leary oli veroneuvoja suuressa tilitoimistossa, jonka asiakas Tony Ryan oli. O’Learystä tuli isä-Ryanin taloudellinen neuvonantaja, ja hän olisi lopettanut koko Ryanairin.

Ryanin perhe ei antanut periksi. 1991 O’Leary haki oppia Southwest Airlinesin perustajalta Herb Kelleheriltä. Texasilaista supertähtijohtajaa Kelleherniä pidetään halpalentojen isänä.

O’Leary otti komennon ja muokkasi Ryanairista Southwestin kaltaisen palveluista riisutun halpalentoyhtiön.

Ryanair tarjosi ensimmäisenä halpoja lentoja Euroopassa, kun EU avasi 1997 Euroopan ilmaliikenteen kilpailulle. Ryanair paisui nopeasti suurtekijäksi.

O’Leary vastustaa jyrkästi kaikkea järjestäytymistä työpaikalla. Esimerkiksi Ryanairin lentäjistä suurin osa ei ole työsuhteessa lentoyhtiöön. Ryanair auttaa kolmea lentäjää muodostamaan yhtiön, jolta se tilaa työsuorituksia.

Suomen lentäjäliiton puheenjohtajan Sami Simosen mukaan liikennelentäjät pitävät O’Learyn rakentamaa työllisyysmallia syöpänä, jonka leviäminen pitää pysäyttää.

Ryanairia on syytetty huonoista työoloista ja säästämisestä turvallisuuden kustannuksella.

Valtavasta lentojen määrästä huolimatta Ryanairille ei ole kuitenkaan sattunut yhtäkään onnettomuutta, ja lennot ovat yleensä ajoissa.

Kulmikas asiakaspalvelu on synnyttänyt runsaasti kansantarinoita, jotka ovat yhdistelmä kauhua ja komediaa. Ryanair valittiinkin 2013 Britannian surkeimmaksi asiakaspalvelubrändiksi kuluttajalehden kyselyssä.

Asiakkaita on silti riittänyt, sillä suurelle osalle lentomatkustajista merkitsee vain hinta.

Tylyys alkoi kuitenkin kostautua. Yksi O’Learyn kuuluisa sitaatti koskee rahojen palautusta ja hyvityksiä: ”Et saa hyvitystä, mitä sitten! Painu helvettiin. Emme halua kuulla surkeita tarinoitasi. Ei hyvityksiä, mitä kohtaa siitä et ymmärrä?”

Syksyllä 2013 asiakas joutui vaihtamaan lentonsa aikaisemmaksi. Arvostettu lastensairaalan aivokirurgi oli juuri kuullut, että hänen vaimonsa ja kolme lastaan olivat kuolleet tulipalossa, ja hänen piti päästä mahdollisimman nopeasti kotiin.

Ryanairille surun musertaman miehen selitys ei riittänyt, ja kirurgi joutui maksamaan täyden hinnan muuttuneesta lennosta.

Se oli jo liikaa. O’Leary pyysi anteeksi ja palautti kirurgille rahat, noin 200 euroa. Huono julkisuus ja palvelu olivat alkaneet toden teolla painaa yhtiötä, joka joutui antamaan historiansa ensimmäisen tulosvaroituksen.

Samaan aikaan pahimmat kilpailijat kuten Easyjet pystyivät yhdistämään halvat hinnat ja edes kohtalaisen palvelun.

O’Leary päätti muuttaa yhtiön ota tai jätä -linjaa. Hän ja samalla Ryanair ryhtyivät mukaviksi, ainakin entistä mukavammiksi ja asiakasystävällisemmiksi.

Ryanair uudisti nettisivunsa, antoi asiakkaiden valita istuimensa ja vähensi vihattuja lisämaksuja mutta lisäsi bisnesluokan ja jopa perhepalveluja. Samaan aikaan yhtiön koneita alkoi ilmaantua isoille kansainvälisille kentille, jotka O’Leary aikaisemmin kiersi kaukaa.

Kiltteys on kannattanut, sillä Ryanairin osakkeen arvo on kaksinkertaistunut vuodessa, ja yhtiön liikevoittoprosentti on peräti 30. Tosin nyt ongelmalentoyhtiötkin tekevät voittoa, koska polttoaineen hinta on alhaalla.

Miljardööri O’Leary omistaa 3,8 prosenttia Ryanairista. Ryanin perheellä on vankka ilmailutausta, mutta O’Learyn mielestä lentäminen on tosi tylsää. ”En ole koskaan halunnut lentäjäksi, toisin kuin ne pölkkypäät, joita alalla riittää. Lentokone on pelkkä bussi, jossa on siivet.”

Monen halpalentoyhtiön omistajan ja perustajan suhde lentämiseen on paljon romanttisempi kuin O’Learyn, mutta pölkkypäiksi heitä ei voi kuvailla.

Malesialainen musiikkimies Tony Fernandes osti Malesian valtiolta lentoyhtiön kolikolla ja toteutti lapsuuden haaveensa: hän teki Air Asiasta Aasian suurimman halpalentoyhtiön.

Joulukuussa 2014 Air Asian matkustajakone putosi Jaavanmereen ja 162 ihmistä kuoli. Fernandes sai paljon kiitosta siitä, kuinka avoimesti, aktiivisesti ja tunteellisesti hän käsitteli onnettomuutta.

Norjalaisen halpalentoyhtiön Norwegianin toimitusjohtaja ja perustaja Bjørn Kjos on entinen hävittäjälentäjä, liikejuristi ja kirjailija. Sympaattiseksi sanottu Kjos käyttää tarvittaessa kovia otteita työntekijöitä kohtaan. Matkustamista rakastaville norjalaisille hän on suuri sankari.

Norwegian yrittää sitä, missä mikään yhtiö ei ole vielä onnistunut: pitkän matkan halpalentoja. Norwegian lentää Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Aasiaan.

Alan suurimpia kysymyksiä on, koska Ryanair aloittaa lennot Euroopasta Yhdysvaltoin.

Richard Branson, halpalennoista avaruuslentoihin

Ensimmäisen halpalennon avaruuteen tekee luultavasti Richard Bransonin Virgin Galactic, maailman ensimmäinen kaupallinen avaruuslentoyhtiö.

Markkinointinero Branson aloitti lentoliikenteen aikoinaan Virgin Atlantic -halpalentoyhtiöllä. Yli 700 ihmistä on maksanut Virgin Galacticille jopa yli 200 000 euron varausmaksun avaruuslennosta, joka vie heidät yli sataan kilometriin kellumaan painottomuudessa hetkeksi.

Avaruusturismin edelläkävijä koki kuitenkin pahan takaiskun vuosi sitten, kun Virgin Galacticin avaruuslentokone SpaceShipTwo räjähti koelennolla ja perämies kuoli.

Lähteet: Sanomien arkisto, Lentäjäliiton Sami Simonen, toimittaja Jyri Raivio, entinen lentoalan yrittäjä Ville Majasaari, Independent, Guardian, Bloomberg.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!