Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuskin tiedät, miten paljon arvoa tuotat – mutta kohta se on helppo selvittää

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Digitalisaatio, big data ja esineiden internet ovat viime vuosina olleet kuuminta hottia yritysmaailman käsitekarnevaalissa. Aina ei tosin tiedetä, mitä niillä tarkoitetaan. Kaiken konsulttihömpän takana piilee silti mitä ihastuttavin riski ja mullistus ymmärryksessämme arvonluonnista.

Väittäisin nimittäin, että sinä et tiedä, miten paljon arvoa oikeastaan luot organisaatiossasi. En tiedä muuten minäkään. Ani harva tietää, mutta kohta sekin on selvitettävissä.

Näin tapahtuu, koska teknologian kehittyminen, analytiikka ja datan tuleminen yhä useampaan toimeen, luo tehokkaampia ja tarkempia tapoja mitata, miten paljon jokainen yksittäinen työntekijä tuottaa.

Eräille tämä kuulostaa kauhealta. Näin sitä pientä ihmistä valvotaan, ja tämän takia voi sitten kiristää peukaloruuveja yhä tiukemmin.

Itse olen optimistisempi. Liian kauan olemme joutuneet hyväksymään, että johtoporras, osittain mutu-menetelmällä, määrittelee, kuka on arvokas ja kuka ei. Data voi auttaa vaivaan, koska hyvin kerättynä ja kunnolla analysoituna se voi kertoa, mitä kukin tuo prosessiin ilman pärstäkertoimen vääristävää vaikutusta.

Kiinnostavaa onkin nähdä, miten johtoryhmät, konsulteista puhumattakaan, ottavat tämän osan digitalisaatiosta vastaan. Sillä kun on potentiaalia kertoa myös epämukavia totuuksia siitä, miten paljon toimitusjohtaja tai kallis konsultti luo arvoa.

Puhumattakaan siitä, että arvonluonnin läpinäkyvyys voi tuhota pyrkimyksen polkea joidenkin palkkaa samalla, kun muita mukamas mukavampia palkitaan.

Jos ei muuta, niin datan tuleminen arvon arviointiin on meille kaikille hyvä herätyskello. Kun ei ole mitään, mihin verrata, on helppo keskittyä mukaviin hommiin ja luottaa siihen, että joku muu varmistaa, että firmalla pyyhki hyvin.

Kun taas on mahdollista nähdä tarkkaan ja reilusti, miten ahkera on ollut verrattuna esimerkiksi pomoonsa, toiminta voi puolin ja toisin kehittyä.

Keskusteluja varmaan syntyy, ja joillekin pahaa mieltä. Tieto lisää tuskaa, sanotaan, mutta välillä se voi myös lisätä ymmärrystä siitä, kuka tekee ja kuka toheloi.

Kirjoittaja on professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!