Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osinko on omistajan palkka – ja ensi keväänä jaetaan ennätysosingot

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Kevättä odotetaan marrasharmaassa Suomessa muistakin kuin vuodenaikasyistä. On tulossa ennätysmäinen osinkokevät.

Vakiintuneet yritykset pyrkivät maksamaan osinkoja, meni niillä hyvin tai huonosti, sillä osinko on yritykselle ainut keino palkita omistajaa. Yhtiökokouksissa tarjoiltavia pullia ja voileipiä ei lasketa.

Miksi osakkeenomistajaa pitää palkita? Siksi, että hän on rahoittanut yritystä. Hän on luottanut varojaan yrityksen hoidettavaksi ja uskoo, että yrityksestä saa rahalle paremman tuoton kuin muualta. Osinko on se tuotto.

Omistaja voi toki tienata myymällä osakkeen, jos osake on kallistunut ostohetkestä. Mutta myynnin jälkeen hän ei ole enää omistaja.

Osinko on yksi rahoitusmarkkinoiden tukipilareista. Sen voi rinnastaa velallisen velan antajalle maksamaan korkoon. Vain ani harva on valmis antamaan rahansa muiden käyttöön ilman, että saa siitä jotain palkkiota. Niinpä ajatus tuotosta on rahoitusmarkkinoiden kivijalka.

Se, mitä omistaja saamallaan osingolla tekee, on eri asia kuin itse osinko.

Juuri nyt tilanne Suomessa on tässä mielessä herkkä: talous supistuu neljättä vuotta, yrityksissä näkyy lupaus paremmasta, muttei juuri vielä muualla taloudessa. Ennätysosingot ropisevat keväällä sijoittajien laareihin samaan aikaan, kun työttömyys todennäköisesti kasvaa. Epäsuhta johtuu siitä, että Suomen vientivetoisessa taloudessa yritykset menevät aina suhdanteen kärjessä ja kuluttajat seuraavat perässä.

Pääomatulojen veroprosentti taas on poliittinen arvovalinta eikä mikään ainoan vaihtoehdon luonnonlaki. Taustalla voi olla esimerkiksi ajatus siitä, että palkkaverotusta alhaisempi veroprosentti kannustaa sijoittamaan suomalaisyrityksiin. Niin yritykset voivat laajentaa ja tehostaa toimintaansa.

Suomalaisissa yrityksissä tehostaminen on tarkoittanut irtisanomisia, koska liikevaihdot ovat supistuneet kysynnän laskiessa. Tehostaminen voi silti olla muutakin: oivalluksia, uusia tuotteita ja toimintatapoja.

Veroparatiisit saattavat saada osingoista osansa, mutta läheskään kaikki osingot eivät humahda hyödyttöminä mustaan aukkoon. Osinkoja siirtyy talouden kiertoon kulutuksena ja uusina sijoituksina suomalaisyrityksiin.

Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetä mutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!