Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkivakuutus voi olla hyödyllinen pienituloiselle ja verosuunnittelun väline

Raha
 
colourbox
Kuva: colourbox

Suomalainen ei pelkää kuolemaa, jos asiaa katsoo henkivakuutusten näkökulmasta.

Finanssialan keskusliiton tietojen mukaan runsaalla kolmanneksella on vakuutus kuoleman varalta. Ja valtaosa ei tunne ketään, joka olisi hyötynyt henkivakuutuksesta, selvisi puolestaan Aktia-pankin TNS-Gallupilla teettämässä kyselyssä.

Henkivakuutus on suositumpi yli 50 000 euroa vuodessa ansaitsevien joukossa kuin pienituloisilla, vaikka pienituloiselle vakuutuksella voisi olla enemmän merkitystä.

Aktian kyselyssä selvisi myös, että suomalaisen tärkein vakuutus on kotivakuutus. Noin 60 prosenttia suomalaisista on vakuuttanut kotinsa.

 

Mutta katsotaanpa vähän tarkemmin, voisiko henkivakuutuksessa olla jotain järkeä?

Henkivakuutuksia on kahdenlaisia: kuoleman varalle ja elämän varalle. Kuulostaa vitsikkäältä, mutta kyse on todella kahdesta eri asiasta. Kuolemanvaravakuutus on se perinteinen henkivakuutus, jossa lähiomainen saa korvausta, kun vakuutuksenottaja kuolee. Maksettavan summan voi itse määrätä.

Elämänvaravakuutus taas on vakuutus, jossa vakuutettu itse saa korvausta, jos hän on sovittuna aikana vielä hengissä. Rahat tulevat joko kertakorvauksena tai ”eläkkeenä”.

Monet vakuutusyhtiöiden myymät kaupalliset tuotteet ovat jonkinlaisia yhdistelmiä näistä kahdesta. Elämänvaravakuutuksia käytetään pitkäaikaisen säästämisen välineenä, ja niitä kutsutaankin usein säästöhenkivakuutuksiksi.

Säästövakuutuksia on usein kohdeltu verotuksessa edullisesti, jolloin niitä voi käyttää myös verosuunnittelun välineenä.

Kuoleman varalle otettava perinteinen henkivakuutus nauttii myös veroetua: korvaus on lähiomaisille verovapaata tuloa 35 000 euroon asti. Kun perintöveron raja on 20 000 euroa, henkivakuutus on tapa vähentää verotusta.

Leski saa verottomana vähintään 35 000 euroa tai puolet korvaussummasta. Lähiomaisia ovat puoliso, lapset ja vanhemmat.

Henkivakuutus on myös pienituloiselle sopiva tapa pienentää yllättävän tilanteen riskiä. Vakuutuksesta kuoleman sattuessa nostetuilla varoilla voi esimerkiksi järjestää hautajaiset, tai rahoja voi käyttää muusta perinnöstä maksettavien verojen tai puolisolta jääneen velan maksuun.

Siinä mielessä pienikin vakuutussumma voi olla jälkeen jääville mukava yllätys. Pienituloisten perheiden kohdalla siitä voi saada apua esimerkiksi vuokran tai asuntomenojen maksussa, varsinkin jos puolison kuolema tulee yllättäen ja tulot tippuvat kerralla.

Pienituloiset kuitenkin kaihtavat henkivakuutuksia. Aktian selvityksen mukaan eniten henkivakuutuksia on yli 50 000 vuodessa ansaitsevilla 40–49-vuotiailla. Korvaussummat vaihtelevat 25 000 ja 50 000 euron väliltä.

Henkivakuutuksen edunsaajan voi vapaasti valita ja siten siirtää omaisuutta kuoleman jälkeen esimerkiksi sitä eniten tarvitsevalle. Edunsaaja kannattaa tarkasti merkitä vakuutukseen. Niin varat menevät oikealle henkilölle, vaikka lähisuhteissa tapahtuisi muutoksia. Jos edunsaaja on joku muu kuin lähiomainen, joutuu saaja maksamaan summasta pääomaveron.

Henkivakuutuksia pidetään usein kalliina, mutta jos 30–40-vuotias ottaa itselleen esimerkiksi 50 000 euron henkivakuutuksen, sen kulut ovat noin satasen luokkaa. Vakuutusyhtiöiden maksuissa on kuitenkin huimia eroja, joten vertailu kannattaa.

Taloussanomien selvityksessä ilmeni, että halvimman ja kalleimman parinturvavakuutuksen välinen hintaero kymmen vuoden säästöajalla oli noin 1 600 euroa, kun kyseessä oli kiinteäsummainen 50 000 euron kuolemanvaravakuutus.

Henkivakuutuksen voi ottaa vain terve ihminen. Sitä ei myydä sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, aivoverisuonisairautta tai syöpää sairastavalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!