Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen entinen kampanjavelho hallituksesta: ”Jos paketissa on ruskeaa tavaraa, sitä on vaikea selittää miksikään muuksi”

Raha
 
Näin syntyi tuote nimeltä Kirsi Piha
Näin syntyi tuote nimeltä Kirsi Piha
Entinen kokoomuspoliitikko on aina halunnut vaikuttaa, mutta siihen tarvitaan huomiota ja taitavaa viestintää. Miten poliitikko Kirsi Pihasta tuli yritysjohtaja Kirsi Piha? Toimittaja: Tanja Vasama. Kuvaus ja editointi: Outi Pyhäranta
Kuka?

Kirsi Piha

 Helsinkiläinen vuonna 1967 syntynyt kauppatieteiden maisteri. Nousi eduskunnan kuopukseksi varasijalta vappuna 1994.

 Kansanedustajavuosien lisäksi kokoomuksen entinen europarlamentaarikko, kaupunginvaltuutettu ja varapuheenjohtaja sekä pitkäaikainen taustavaikuttaja.

Mitä tekee?

 Omistaja, hallituksen puheenjohtaja ja mahdollisuusviestintäjohtaja viestintätoimisto Ellun Kanoissa, jonka perusti vuonna 2008.

Perhe:

15-vuotias tytär Siiri, jonka kanssa asuu Helsingin Ullanlinnassa. Naapurissa asuu Siirin isä Saku Tuominen, josta Piha erosi viime vuonna.

”Jos paketissa on ruskeaa tavaraa, sitä on vaikea selittää miksikään muuksi.”

Kirsi Piha on tunnettu suorapuheisuudestaan. Tiukkaa – ja krouviakin – tekstiä hän pudottelee myös nyt.

”Kun asiat menevät vituilleen, niin siinä ei mikään kommunikaatio auta.”

Tämä on Pihan vastaus kysymykseen, miltä hallituksen työ vaikuttaa sen puolivuotissyntymäpäivien aattona.

”Meille ei ole varmaankaan jäänyt epäselväksi, että siellä on tosi riitaisa tunnelma. Ja nyt meitä vähän pelottaa, pystyvätkö he tekemään isoja ratkaisuja, joita pitäisi tehdä vaalikauden aikana. Tämä ei varmaankaan ollut se viesti, minkä he halusivat ensisijaisesti välittää”, Piha toteaa.

 

Tehtäköön selväksi, että tässä haastattelussa puhuu ennen kaikkea viestintäyrittäjä Kirsi Piha. Mutta koska hän on myös entinen poliitikko ja pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja – puolueen entinen kansanedustaja, europarlamentaarikko, kaupunginvaltuutettu ja varapuheenjohtaja sekä useissa vaaleissa taustajoukoissa kampanjoinut viestintävelho – häneltä on pakko kysyä mielipidettä hallituksesta ja sen viestintätaidoista.

Hallituksen isoin ongelma on Pihan mukaan se, että suurista uudistuksista ei ole yhteisymmärrystä. Kolme hallituspuoluetta ei ole näemmä vieläkään pystynyt sisäistämään sitä, että niiden tulisi tehdä yhteistyötä.

Siispä muutama neuvo ammattilaiselta: Ensinnäkin rivit kuntoon kaikesta hajaannuksesta huolimatta. Toiseksi: Käskevä asenne ei toimi.

Ja kolmanneksi: ”Pitäisi olla kommunikoinnissa tosi tarkka, ehkä niukempi ja selkeämpi. Virheistä jää heti kiinni.”

Se siitä. Piha ottaa etäisyyttä politiikkaan. Hän ei usko, että on mukana enää seuraavissa vaaleissa kokoomuksen kampanjoissa.

Huomio on muualla. Pihalla on kaitsettavanaan hurjaa tulosta tekevä kasvuyritys. Se on viestintätoimisto Ellun Kanat, jonka ydinbisneksestä eli viestinnästä Piha on kirjoittanut uusimman kirjansakin Rytmihäiriö.

Mutta ennen kuin sukelletaan viestintäbisnekseen, katsotaan, miten poliitikko Kirsi Pihasta tuli yritysjohtaja Kirsi Piha.

Sana ura ei ole Kirsi Pihan mieleen. Ura kuulostaa rakentamiselta – ja siksi se on tylsää. Pihan oma ura ei ole ollut suoraviivaista etenemistä. Sitä ovat ohjanneet myös sattumat.

Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva
Eduskunnan kuopus Kirsi Piha jutteli tukijansa ja kollegansa Ben Zyskowiczin kanssa 1995.
Eduskunnan kuopus Kirsi Piha jutteli tukijansa ja kollegansa Ben Zyskowiczin kanssa 1995.

Teini-Kirsille oli jo ysiluokkalaisesta selvää, että hänestä tulisi juristi. Lukion loputtua suunnitelma kuitenkin epäilytti.

Piha piti välivuoden, haki ja pääsi sitten Kauppakorkeakouluun, koska se avaisi paljon mahdollisuuksia. Pääaineeksi valikoitui markkinointi, ja Piha suunnitteli auttavansa yrityksiä markkinoimaan.

Sattuma puuttui kuitenkin peliin. Kokoomuskansanedustaja Ben Zyskowicz tuli kauppakorkean opiskelijavaalitilaisuuteen keväällä 1988, ja asiat etenivät lopulta niin, että Pihasta tuli ”Benin tallin” ensimmäinen kasvatti ja eduskuntavaaliehdokas vuonna 1991.

Piha jäi vaaleissa varasijalle. Kampanjointi oli silti opettavaista: markkinoinnin opiskelija tajusi, että politiikka on viestintää.

Sitten sattuma astui kuvaan uudelleen. Kokoomuksen Ilkka Suominen siirtyi vappuna 1994 Alkon johtoon, ja Piha nousi hänen tilalleen eduskuntaan.

26-vuotiaasta eduskunnan kuopuksesta tuli heti valtavan suosittu. Hän uusi paikkansa Arkadianmäellä seuraavana vuonna ja pääsi yli 12 000 äänellä koko maan 20:n eniten ääniä keränneen edustajan joukkoon. Europarlamenttivaaleissa 1996 ääniä tuli 146 000. Europarlamentin jälkeen Piha palasi eduskuntaan vielä yhdeksi kaudeksi.

Piha oli nuori nainen, joka ei halunnut toimia vanhojen kaavojen mukaan. Yksilönvapauden korostaja, joka ajoi kauppojen vapaata aukioloa jo 1990-luvulla.

”Mun ydinviesti on itse asiassa aina ollut kutakuinkin sama: asiat voisi tehdä eri lailla kuin ne on tehty aiemmin. Sen sijaan että katsotaan peruutuspeiliin, katsotaankin tulevaisuuteen.”

Vuoden 2003 vaaleissa Piha ei enää asettunut ehdolle.

”Koen itseni onnekkaaksi, että pääsin sieltä ajoissa pois.”

Eduskunnan ilmapiirissä oli paljon ”epämotivoivia asioita”.

Poliitikkokauden jälkeen tuli välivaihe. Piha ryhtyi freelanceriksi. Sekatyöläinen kävi puhumassa organisaatioissa, kirjoitti kolumneja sekä kirjoja yksin ja yhteistyökumppaneiden kanssa – tältä ajalta ovat esimerkiksi opus yrittäjyydestä, naisen niksikirja ja teos Äitijohtaja.

Piha työskenteli kotona. Mutta vaikka elämä oli ”helvetin paljon rennompaa”, Piha ahkeroi kovaa tahtia. Pitäessään Helsingin Sanomissa kirjallisuusblogia 2006–2011 hän kirjoitti 875 postausta.

”Toimeliaisuus on elämäntapa. Synkistyn helposti, jos en tee asioita.”

Katja Tähjä / HS
Piha toimi Alexander Stubbin kampanjapäällikkönä, kun tämä nousi tuntemattomuudesta ääniharavaksi eurovaaleissa 2004. Stubbin rinnalla vaimo Suzanne Innes-Stubb.
Piha toimi Alexander Stubbin kampanjapäällikkönä, kun tämä nousi tuntemattomuudesta ääniharavaksi eurovaaleissa 2004. Stubbin rinnalla vaimo Suzanne Innes-Stubb.

Politiikan kulisseissakin hän huhki. Juuri Piha oli nostamassa nykyistä valtiovarainministeriä Alexander Stubbia tuntemattomuudesta ääniharavaksi eurovaaleissa 2004 ja teki sen jälkeen Sau li Niinistöstä koko kansan presidenttiä.

Ellun Kanat Piha perusti vuonna 2008. Hän oli huomannut, että vaikka yrityksissä puhuminen oli hauskaa ja siinä sai huomiota, kunnolla vaikuttamaan hän ei freelancerina päässyt.

”Olet työhyvinvointipäivillä kuin viihdenumero. Se oli minulle ahdistavaa. En halua olla viihdenumero, pelle joka tulee kertomaan jotain, lähtee pois mutta vaikutusta ei synny.”

Siksi strateginen viestintätoimisto Ellun Kanat: Piha halusi vaikuttaa syvemmin, ravistella yrityksiä kunnolla. ”Halusin tehdä jotain, jonka merkitys on enemmän kuin minä itse.”

Politiikassa vaikuttaminen on hänestä epäsuoraa, yritysmaailmassa virtaviivaisempaa.

Menestys huokuu Ellun Kanojen toimistosta 1800-luvun arvotalon ylimmässä kerroksessa Helsingin Punavuoressa. Parista huoneistosta yhdistetyt 350-neliöiset tilat on sisustettu vaalein sävyin tyylikkään rennosti.

Tornihuone Bali on nykyisen monitilaisuutta ajavan toimistotrendin hengessä pyhitetty hiljaiseksi tilaksi. Omia työhuoneita ei ole, pari työntekijää hiippailee villasukissa läppäreidensä kanssa huoneesta toiseen.

Piha käy vaihtamassa pari sanaa Taru Tujusen kanssa. Kokoomuksen pitkäaikainen puoluesihteeri siirtyi viime vuonna Pihan palkkalistoille ja hänen tilalleen toimitusjohtajaksi, ja Piha itse otti mahdollisuusviestintäjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tittelit.

Artikkeliin liittyvät

Muitakin nimekkäitä viestintävaikuttajia Piha on rekrytoinut: mediapersoona Tuomas Enbusken, MTV:n politiikan toimittajana tunnetun Eeva Lehtimäen, kokoomuslaisen kampanjapäällikön Jukka Mannisen – muiden muassa.

Itse asiassa Piha on palkannut ihmisiä viime aikoina sellaista tahtia, ettei muista työntekijöidensä tarkkaa määrää. ”Kolmisenkymmentä, ehkä muutama harjoittelija päälle.”

 

Koko viestintätoimistobisnes kasvaa Suomessa nyt kovaa vauhtia. Kymmenen suurimman viestintätoimiston myyntikatteet kasvoivat viime vuonna 11 prosenttia, mutta pienestä ponnistanut Ellun Kanat ponnahti huimaan 80 prosentin kasvuun. Liikevoittoprosentti oli 25.

Piha arvioi Ellun Kanojen kasvavan tänä vuonna lähes yhtä reippaasti kuin viime vuonna.

Mistä koko bisneksen kiivaassa kasvussa on kyse?

Pihan mukaan siitä, että maailma on muuttunut viime vuosina monimutkaisemmaksi, kiihkeärytmisemmäksi ja viestivämmäksi. Digitalisaation ja sosiaalisen median myötä periaatteessa kaikki voivat viestiä kaikkien kanssa. Perinteiset auktoriteetit ja instituutiot murentuvat.

Viestintä on valtaa. Siksi organisaatiot hakevat yhä enemmän näkyvyyttä tuottamalla itse tietoa, suoraan kuluttajille, ilman perinteisiä medioita.

Tätä ne eivät kuitenkaan pysty tekemään itsenäisesti vaan tarvitsevat viestintätoimistoja.

”Yritykset ovat halvaantuneet tässä nopeudessa”, Piha sanoo.

Viestintätoimistot ovat iskeneet ketterästi tähän rakoon. Nyt ne häärivät vähän kaikkialla.

Moni organisaatio – myös julkinen – on ulkoistanut ainakin osan viestinnästään viestintätoimistoille. Viestintätoimistot tuottavat niiden puolesta tiedotteita ja muuta sisältöä, myös tapahtumia. Ne tarjoilevat yhä hanakammin aiheita ja yhteistyötä medialle. Vaikuttavat poliittisiin päättäjiin. Ja muuttavat yhteiskuntaa ihan oikeastikin: esimerkiksi tasa-arvoista avioliittolakia ajaneen Tahdon 2013 -kansanliikkeen menestystä siivitti maan suurimman viestintätoimiston Milttonin kanssa yhteistyössä ratkaisevina viikkoina toteutettu kampanja.

Jokaisella viestintätoimistolla on oma painopisteensä. Ellun Kanat painottaa strategista vaikuttamista. Pihan lanseeraama termi on mahdollisuusviestintä. Tavoite on uudistaa asiakasyrityksen viestinnän lisäksi koko organisaatiota.

”Käytännössä me ravistelemme yritysten tapaa ajatella ja toimia. Sen jälkeen ehdotamme niille ratkaisuja, miten toimia”, Piha sanoo.

Mahdollisuusviestintäjohtajalle yrityksiä koskevat kohut ja kriisitkin ovat mahdollisuuksia, jotka taitavan viestijän avulla voivat kasvattaa hyvää mainetta. Olennaista on ketterä ja oivaltava reagointi. Vaikeneminen ei ole nykymaailmassa vaihtoehto.

 

On silti jotain, mistä Piha haastattelussa mieluiten vaikenisi, nimittäin Tuukka Temosen Presidentintekijät-dokumentista ja sen synnyttämästä kohusta.

Niinistön vuoden 2012 innotonta presidentinvaalikampanjaa seurannut dokumentti raivostutti viime vuonna erityisesti Taru Tujusen, joka toimi tuolloin vielä kokoomuksen puoluesihteerinä. Tujusella oli dokumentissa keskeinen rooli, mutta suoria – ja osuvan teräviä – sanoja kampanjan tylsyydestä laukoo elokuvassa myös Piha.

Tujunen yritti epäonnisesti estää elokuvan levittämisen veto-oikeuteen vedoten.

Piha ei haluaisi puhua asiasta, sillä silloin kohu saa taas huomiota. Sen hän suostuu sanomaan, että kampanjatiimi huijattiin elokuvan tähdiksi, sillä sellaisesta ei ollut sovittu.

”Ei se lopulta ollut niin iso juttu tässä elämän kirjossa.”

Suhteestaan kokoomukseenkin hän on harvasanainen.

”En ehkä ihan viitsi sanoa rehellisesti, mitä ajattelen”, Piha vastaa hetken mietittyään. ”Sanotaan niin, että ainakin osittain se [kokoomus] on aika etäällä minusta tällä hetkellä.”

Puoluesiilojen asettamat rajat ahdistavat kuulemma vanhemmiten entistä enemmän.

Pihan puheessa vilahtavat tiuhaan sanat kommunikaatiovalta, huomio, vaikutus ja mahdollisuus. Ne ovat avainsanoja perjantaina julkaistussa Rytmihäiriö-kirjassa, jota Piha tässäkin haastattelussa markkinoi.

Huomion herättämisen Piha toden totta osaa. Aikoinaan hän kiinnitti Zyskowiczin huomion, ja eduskuntaan nousemisesta lähtien suomalaiset ovat seuranneet Pihan tekemisiä poikkeuksellisen kiinnostuneesti.

Tiukasti kilpaillulla viestintätoimistokentällä Ellun Kanat erottuu ainakin hullunkurisen kepeällä nimellään – joka kuulemma ei ole rasite. Ja kiihtyvärytminen, yhä enemmän eri suuntiin viestivä maailma tarjoaa taitaville viestijöille vielä lisää mahdollisuuksia huomioon.

Kärsimätöntä luonnetta muutostila kiehtoo. Viestintätoimistoala on Pihan mielestä nyt rajaton. Vanha markkinoinnin opiskelija on palannut juurilleen.

Mutta maailman nopeus on myös raskasta ja kuormittavaa.

Silloin tällöin Piha sulkee puhelimensa illaksi tai sunnuntaiksi. Rauhoittuu lukemalla, sillä siihen on jälleen vähän enemmän aikaa Pihan jätettyä toimitusjohtajan tehtävät Tujuselle.

Piha asuu Ullanlinnassa 15-vuotiaan tyttärensä Siirin kanssa. Avioliitto tv-tuotantoyhtiö Broadcastersin myynnillä aikoinaan rikastuneen Saku Tuomisen kanssa päättyi viime vuonna eroon.

”Miljonääri-Saku” on jo pitkään tunnettu menestyvänä yrittäjänä. Nyt samaan kastiin on noussut Piha.

Yrittäjänä Pihan periaate on yksinkertainen:

”Ettei tekisi konkurssia.”

Jarmo Matilainen / HS
Piha (vas.) oli tekemässä Sauli Niinistöstä työväen presidenttiä jo vuoden 2006 ensimmäisessä vaalikampanjassa.
Piha (vas.) oli tekemässä Sauli Niinistöstä työväen presidenttiä jo vuoden 2006 ensimmäisessä vaalikampanjassa.

Tarkennus 2.12. kello 15.40: Tekstiin on lisätty tieto, että Tahdon 2013 -kansanliikkeen menestystä siivitti viestintätoimisto ”Milttonin kanssa yhteistyössä ratkaisevina viikkoina toteutettu kampanja”. Alun perin kerrottiin, että menestystä siivitti Milttonin kampanja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!