Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb keksi asioita omasta päästään, mutta saako johtaja valehdella?

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Kun ministeri jää kiinni siitä, että hän keksii omasta päästään argumentteja, on luonnollista, että moni soimaa ja paheksuu. Samalla tämä herättää kiinnostavan kysymyksen: miten paljon johtaja saa valehdella?

Kysymyksenasettelu voi kuulostaa oudolta, koska moni lähtenee siitä, ettei johtaja saa koskaan valehdella. Mutta välillä johtajuus on kuin onkin ainakin todellisuuden värittämistä.

Miettikää tilannetta, jossa kenraali tietää, että tuleva taistelu on miltei mahdoton. Tuleeko hänen silloin masentaa joukkojaan kertomalla, rehellisesti, että he todennäköisesti tulevat kuolemaan tai ainakin jäämään sotavangeiksi?

Miettikää toimitusjohtajaa, joka näkee, että markkinatilanne on äärettömän tiukka ja konkurssi kolkuttaa ovella. Tulisiko hänen olla täysin avoimesti osoittaa, ettei hän enää usko yrityksen tulevaisuuteen?

Joku varmaan toteaa, että nämä ovat ääriesimerkkejä, ja että hyvä johtaja kykenee sekä olemaan rehellinen että valamaan uskoa ja toivoa alaisiinsa. Ja juurikin näin: hyvät osaavat. Kaikki eivät.

Johtajan ei tulisi valehdella eikä missään nimissä keksiä lukuja päästään. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö johtajalta vaadita myös retorista kykyä ja taitoa valita sanojaan (ja tietojaan).

Välillä keskustelussa unohtuu myös, että on tilanteita, joissa johtaja ei saa olla täysin avoin ja rajattoman rehellinen. Johtajilla on usein tietoa, jota ei saa jakaa. He voivat joutua tilanteisiin, joissa on parempi valehdella hieman kuin pettää luottamus täysin.

Pointtina tässä siis on, että johtajan suhde totuuteen ei aina ole niin itsestäänselvä kuin miltä se näyttää. Jotkut johtajat ovat toisia parempia tasapainoilemaan eri vaatimusten kanssa.

Steve Jobs oli tunnettu siitä, että hän loi ”a reality distortion fieldin”, eli kykeni vakuuttamaan alaisensa siitä, että mahdoton oli mahdollista. Yrittäjyydessä puhutaan välillä käsitteestä ”fake it ’til you make it”, ja suorastaan kehotetaan optimistisiin oletuksiin.

Kumpikaan ei suoraan viittaa valehtelemiseen, mutta kylläkin siihen, että todellisuutta voi käsitellä monin tavoin.

Yritystalous ei ole pelkästään faktojensa summa. Nekin täytyy hallita, mutta johtajuus sisältää myös tarinoita ja toivoa tulevaisuudesta. Ei satuja, mutta kerrontaa ja kuvitelmia.

Raja ylittyykin vasta, kun johtaja ei kykene erottamaan, mikä on totta ja mikä tarua. Tai kun hän ei enää välitä.

Kirjoittaja on professori, jonka erikoisaloihin kuuluu luovuus eli päästä keksimisen taito.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!