Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muista tämä lahjaostoksilla: vaihto- ja palautusoikeus kannattaa varmistaa etukäteen

Raha
 
Liisa Takala
Kannattaa varmistaa jo lahjaostoksilla, että lahjan voi palauttaa, jos paketin sisältö ei miellytäkään.
Kannattaa varmistaa jo lahjaostoksilla, että lahjan voi palauttaa, jos paketin sisältö ei miellytäkään. Kuva: Liisa Takala

Lahjoissa parasta on niiden saaminen, mutta joskus niitä on myös ostettava. Ei ole helppoa löytää varmasti sopivaa lahjaa, joten selusta on hyvä turvata vaihto- ja palautusoikeudella.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kertoo, mitä seikkoja kannattaa miettiä, kun ostaa lahjaa, joka ei välttämättä miellytä loppukäyttäjää.

 

”Ensimmäisenä pitää muistaa, että kun ostaa tavallisesta kaupasta, virheettömällä tuotteella ei ole lain nojalla vaihto- ja palautusoikeutta. Moni kauppa toki myöntää vaihto- ja palautusoikeuden, mutta se perustuu hyvään asiakaspalveluun, ei kuluttajansuojalakiin”, Sario kertoo.

”Pitää siis ensimmäiseksi varmistaa, että liikkeellä on vaihto- ja palautusoikeus ja että se koskee juuri ostettavaa tuotetta. Vaihto- ja palautusoikeus pitää kirjata kuittiin, sillä myyjän suupuheisiin ei voi luottaa, koska lakia ei asiasta ole.”

Kannattaa myös varmistaa, ettei kyseessä ole pelkkä vaihto-oikeus, jolloin rahoja ei saa takaisin.

”Moni luulee, että lähes kaikilla tuotteilla ja kaupoilla on 14 päivän vaihto- ja palautusoikeus. Ei ole. Väärä mielikuva johtuu siitä, että etämyynnissä eli puhelin- ja postimyynnissä tai verkkokaupassa on 14 päivän lakiin perustuva peruutusoikeus. Se taas johtuu siitä, että tuotteita ei voi sovittaa ja testata etukäteen”, Sario sanoo.

”On myös tärkeää varmistaa, että vaihto- ja palautusoikeus on voimassa riittävän pitkään, jotta lahjansaaja ehtii vaihtaa tai palauttaa tuotteen pyhien ja vaikka mökkiloman jälkeen.”

Lahjakorttien voimassaolon kanssa kannattaa olla tarkkana. Lahjakortti täytyy käyttää, ennen kuin se menee vanhaksi ja samalla arvottomaksi.

”Jos saa lahjakortin palveluun, esimerkiksi kauneudenhoitoon, kannattaa varata aika hoitoon tai palveluun ajoissa. Moni varaa aikaa vasta viime tingassa, juuri ennen voimassaoloajan päättymistä, mutta silloin vapaita aikoja ei enää ehkä ole, ja lahjakortti menee hukkaan.”

Tarkista, että voimassaoloaika on selvästi luettavissa, että lahjakortin saaja huomaa käyttää sen ajoissa. Lahjakortti menettää arvonsa myös, jos palvelua tarjoava firma menee konkurssiin.

”Kannattaa siis miettiä, mistä lahjakortin ostaa. Iso tunnettu yhtiö on varmasti luotettavampi kuin jokin tuntematon pikkuputiikki.”

Yleensä kaupat vaativat, että palautettavassa tuotteessa on oltava hintalappu kiinni. Kaupassa voi pyytää myyjää laittamaan tarran hinnan päälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!