Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhdy sijoittaja-aktivistiksi – paranna maailmaa ostamalla osakkeita

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Pitäisi ostaa vähemmän ja laadukkaampaa. Tai ei pitäisi ostaa mitään, koska kaapit kotona pursuavat roinaa: vaatteita, leluja, astioita, kodinkoneita, vanhoja tietokoneita, puhelimia, vaikka mitä. Kirpputorit kukoistavat, kun ihmiset siivoavat kotejaan ja vievät tavaraa kiertoon.

Ainakaan ei pitäisi ostaa tuotteita summamutikassa. Kulutus onkin yhä useammalle aktiivisia valintoja, politiikkaa suorastaan.

Yksi ostaa ainoastaan luomulihaa, toinen lopettaa kokonaan lihansyönnin, kolmas tutkii yksityiskohtaisesti vaatteensa tuotanto- ja myyntiketjun. Neljäs yrittää selvittää tarkkaan, millaisissa oloissa hänen puhelimensa on valmistettu.

Kulutuksen politisoituminen ja valintojen aktiivinen tiedostaminen ovat kuluttaja-aktivismia. Välillä tahtoo unohtua, kuinka paljon kuluttajilla onkaan valtaa. Mehän olemme kysyntä!

Mutta on sitä valtaa sijoittajillakin, ja maailmaa voi pelastaa sijoittamalla aivan yhtä tehokkaasti kuin kuluttamallakin. Miten?

Siten, että ostaa osakkeita yrityksistä, joiden toimintaa pitää eettisesti kestävänä tai muuten kannatettavana. Jos uskoo hyönteisproteiinin ratkaisevan maailman ruoka- ja ympäristöongelmia, siitä vaan alan yritystä rahoittamaan.

Kun miettii, kuinka paljon aikaa käytämme nykyään kulutusvalintoihimme, mahdolliseen sijoituskohteeseen perehtyminen ei ole ainakaan kovin paljon vaivalloisempaa.

Sijoittamisen hyvä puoli on, että sen voi aloittaa pikkurahallakin, jopa muutamalla eurolla. Aivan kuin kuluttamisenkin.

Muutamalla eurolla ei saa rakennettua tasapainoista sijoitussalkkua, mutta niillä saa jotain potentiaalisesti hyvin arvokasta. Kun omistaa yhdenkin osakkeen yrityksestä, pääsee yrityksen yhtiökokoukseen.

Toimitusjohtaja ja hallitus voivat esiintyä isoina pomoina muun vuoden, mutta yhtiökokouksessa heidän pitää kuunnella nöyrästi osakkeenomistajia, joiden mandaatilla he pomoilevat.

Yhtiökokouksessa pääsee ääneen pyytämällä puheenvuoron. Jos on valmistellut sanomisensa huolella, miettinyt näkemykselleen perustelut ja esiintyy määrätietoisen asiallisesti, saa huomiota.

Siitä se sijoittaja-aktivismi lähtee.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!