Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtokeskuksen kausikortista saa hyvitystä käytännössä vain, jos talvi jää väliin

Raha
 
Matilda Manninen
Jukka Gröndahl / HS
Talman rinteet ovat huonoinakin talvina olleet auki sata päivää, Esa Pihlajaniemi kertoo. Kuva on marraskuun alusta.
Talman rinteet ovat huonoinakin talvina olleet auki sata päivää, Esa Pihlajaniemi kertoo. Kuva on marraskuun alusta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Kausilippujen hinnat vaihtelevat

 Talma Skin kausilippu maksaa alle 12-vuotiaille ja eläkeläisille 300 euroa ja vastaa hinnaltaan noin yhtätoista yksittäistä päivälippua. Aikuisten kausilippu maksaa 390 euroa ja vastaa noin neljäätoista päivälippua.

 Himoksella alle 11-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat kausikortin 380 eurolla. Hinnalla saisi noin kuusitoista yksittäistä päivälippua. Aikuisten kausikortti maksaa 580 euroa, ja hinnalla saisi noin neljätoista päivälippua.

 Messilässä alle 11-vuotiaiden ja eläkeläisten kausikortti maksaa 400 euroa ja aikuisten 500 euroa. Molemmat hinnat vastaavat neljäätoista päivälippua.

Monet suomalaiset vilkuilevat nyt sääennustuksia. Joko lunta tulisi?

Monille lumentulo merkitsee myös laskettelukauden alkamista. Miten käy, jos kausikortti rinteeseen on hankittu, eivätkä laskettelukelit vieläkään ala etelän hiihtokeskuksissa?

Kausikorttien ennakkomyynnin aloitus vaihtelee.

Esimerkiksi Sipoossa sijaitseva Talma Ski aloittaa ennakkomyynnin syyskuussa. Hollolassa Messilän ja Jämsässä Himoksen laskettelukeskukset avaavat ennakkolippujen myynnin lokakuun puolivälissä.

”Ennakkoon myydään 50–60 prosenttia kaikista kausikorteista”, kertoo Himoksen markkinointijohtaja Päivi Kuokkanen.

 

Kausikorttilaisten oikeudet määritellään hiihtokeskuspalveluiden yleisissä sopimusehdoissa. Niiden mukaan hiihtokeskuksen on oltava auki vähintään aika, joka vastaa kausikortin hintaa päivälippujen lukumääränä laskettuna.

Jos hiihtokeskus on auki tätä lyhyemmän ajan, kausilipun ostaneella on oikeus vaatia jokaiselta vähimmäisajan alittavalta päivältä suhteellista hyvitystä kausikortin hinnasta.

Rinteet ovat kuitenkin tähän asti voineet pitää ovensa auki laskettelukausilla, ja korvausvaatimuksilta on vältytty.

Esimerkiksi Talmassa aikuisten kausilippu maksaa 390 euroa, mikä vastaa noin neljäätoista yksittäistä päivälippua. Hiihtokeskuksen pitäisi siis olla talven aikana auki alle kaksi viikkoa, että kausikorttilaisella olisi oikeus hyvitykseen.

Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi toteaa, että huonoinakin vuosina on voitu pitää rinteitä auki lähes sata päivää.

Pihlajaniemen mukaan toiveena olisi avata rinteet joulun lähettyvillä.

”Viime vuonna oli samanlaiset kelit, ja yksi pakkasyö riittää Talma Skin rinteiden avaamiseen.”

”Koko ajan sääennustuksia seurataan ja jouluun tähdätään rinteiden avaamisessa, mutta mitään varmaa ei tietenkään voi luvata”, Himoksen Kuokkanen sanoo.

Myös Messilässä rinteiden oletetaan aukenevan samoihin aikoihin.

Suomessa rinteiden avaamisajankohdat vaihtelevat paljon vuodesta riippuen.

Messilän rinnepäällikön Sami Mattiniemen mukaan Messilän rinteet on joskus saatu avattua jo 26. lokakuuta, mutta joskus avaaminen on siirtynyt tammikuun alkuun.

Kirjoittaja on Vantaan Havukosken koulun yhdeksäsluokkalainen, joka tutustuu työelämään Helsingin Sanomissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!