Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnibusin perustaja on entinen VR:läinen ja haluaa seuraavaksi haastaa entisen työnantajansa raiteilla

Lauri Helke lähti perustamaan Onnibusia, kun oma uranousu VR:ssä tyssäsi. Hän halusi uudistaa joukkoliikennettä, ja VR sai halpabusseista kovan kilpailijan. Nyt Helke suuntaa taas katseensa rautateille.

Sanna Sevänen
Fakta

Onnibus.com

 Lauri Helke, Pekka Möttö, Petteri Rantala ja Pertti Möttö perustivat Onnibusin joulukuussa 2011. Nimi vaihtui Onnibus.comiksi, kun skottimiljonääri Brian Souter osti yrityksestä 77,6 prosenttia keväällä 2014.

 Neljä alkuperäistä omistajaa ovat edelleen Onnibusin vähemmistöosakkaita.

 Uusi yhtiö on tehnyt vasta yhden 17 kuukauden mittaisen tilikauden. Liikevaihto oli 6,7 miljoonaa, ja tappiota tuli 1,14 miljoonaa euroa.

 Työllistää noin 200 ihmistä, joista 180 on bussikuskeja.

Trenssiin ja pukuun pukeutunut mies nousee salkku kädessä taksista teknologiakylä Hermian pihamaalla. Onnibusin pääjohtaja Lauri Helke saapuu Helsingin-junalta yhtiönsä toimistolle Hervannassa, Tampereella.

Vain muutamaa minuuttia aiemmin Onnibusin punainen linja-auto on kaartanut runsaan puolen kilometrin päähän Hervannan keskukseen.

”Meidän bussi lähti Helsingistä yhdeltä, mutta siihen en ehtinyt”, Helke selittää, miksi ei taittanut matkaa oman firman linja-autovuorolla.

Lyhyempi matka-aika on VR:n junien valttikortti verrattuna busseihin. Se puree näköjään jopa kilpailijan ylimpään johtoon.

Harva osasi odottaa, että aggressiivisella hintakilpailulla otsikoihin noussut Onnibus kasvaisi valtion rautatieyhtiön haastajaksi.

Viimeistään kesällä kävi kuitenkin selväksi, että bussiliikenteen edulliset liput ovat panneet VR:n polvilleen.

Junalippuja on myyty isoissa tarjouskampanjoissa, ja vuoden alussa VR aikoo alentaa hintoja pysyvästi. Huonoa taloustilannetta yhtiö pyrkii paikkaamaan irtisanomalla yli 150 työntekijää ja lopettamalla lipunmyynnin 13 kaupungissa.

Onnibusin perustamisesta saa oikeastaan kiittää VR:ää. Tamperelainen diplomi-insinööri Lauri Helke työskenteli yhtiössä suunnittelupäällikkönä ja haki vuonna 2011 lähiliikennejohtajan pestiä.

Hän oli kaavaillut työpaikkaa itselleen jo pidempään ja käynyt sitä varten VR:n johtajakoulutuksen Helsingin kauppakorkeakoulussa.

Kun paikka meni sivu suun, Helke irtisanoutui. Uranousu rautatieyhtiössä näytti olevan ohi.

Ratkaisu ei ollut helppo, sillä Helke on sielultaan junamies. Yläasteikäisenä hän matkusti viikonloppuisin Haapamäelle kunnostamaan museovetureita, kun muut pojat pärräsivät mopoilla kaupungilla.

Lähes yhtä suuri intohimo on joukkoliikenteen uudistaminen. Työuralle löytyi nopeasti uusi suunta, kun Helke pirautti tamperelaiselle linja-autoliikennöitsijälle Pekka Mötölle.

”Soitin maanantaina kello yhdeksän. Pyysin päästä ajamaan Pekan busseja, ja kerroin, että Porin ja Tampereen välinen bussiliikenne oli vapautumassa kilpailulle. Kello 11 olimme jo lounaalla”, Helke kertoo.

Loppuviikkoon mennessä kaksikolla oli suunnitelma uudenlaisen bussiyhtiön perustamisesta.

Ennen Onnibusia isojen kaupunkien välinen joukkoliikenne oli pitkälti VR:n temmellyskenttää. Linja-autollakin pääsi, mutta reitit kiemurtelivat pienten paikkakuntien kautta ja aikaa kului.

Onnibus liikennöi suoraan kaupunkien välillä. Juna on edelleen nopeampi, mutta ero ei ole enää ylivoimainen.

Sitten on hinta. Esimerkiksi Tampereen ja Helsingin välillä junalippu voi maksaa kolme kertaa enemmän kuin Onnibusin kyyti.

Ei ihme, että moni on tinkinyt junan mukavuudesta ja vaihtanut linja-autoon.

”Ilman meitä kaukojoukkoliikenteessä ei olisi tapahtunut vallankumousta. Aiemmin bussilla matkustettiin sinne, minne ei muuten päässyt, mutta nyt linja-auto on aito vaihtoehto Tampereen ja Helsingin keskustan välillä”, Helke sanoo.

Onnibusin oman kyselyn mukaan yhtiön matkustajista 30 prosenttia tulee junista. Muista linja-autoyhtiöistä tulee kymmenen prosenttia matkustajista.

Halpabussitulokas on pakottanut myös perinteiset linja-autoyhtiöt muuttamaan liiketoimintaansa ja myymään matkustajille ale-lippuja.

”Menettäjiä on varmasti, ja konkurssejakin voi tulla, mutta ne linja-autoyhtiöt, jotka ovat vastanneet kilpailuun, ovat pärjänneet suhteellisen hyvin”, arvioi liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Onnibus.comin oma talous jäi ensimmäisellä tilikaudella runsaan miljoonan tappiolle. Syynä on Helken mukaan se, että aloituskustannukset nielivät euroja, mutta liikennöinti aloitettiin toden teolla vasta tilikauden puolivälissä.

”Meidän toimintamme on kannattavaa. Huhtikuussa alkoi toinen tilikausi, ja se on ollut joka kuukausi voitollinen”, Helke sanoo.

”Minun tehtäväni on varmistaa, että kasvu voidaan rahoittaa yrityksen tuloilla.”

Onnibus perustettiin, koska Suomen joukkoliikenne oli vapautumassa kilpailulle. Helke oli tutkinut aihetta diplomityössään ja työskennellyt kilpailun rajoitteiden poistumisen parissa Tampereen kaupungilla ja VR:llä.

”Minua masensi VR:llä ehkä vähän, että monopolin säilyminen takasi parhaan tuloksen lyhyellä tähtäimellä. Monopolia on vaikea murtaa sisältä päin. Joku puhui siellä alalle tulon esteiden rakentamisesta ihan ääneenkin.”

Kotonakin asiasta keskusteltiin, sillä Helken puoliso Hannamari Helke vastasi uuden joukkoliikennelain kirjoittamisesta liikenne- ja viestintäministeriössä.

Laki säädettiin, koska EU oli määrännyt kilpailun vapauttamisesta. Valtaosa linja-autoliikenteestä avautui heinäkuussa 2014, mutta Tampereen ja Porin välillä yksinoikeudet poistuivat jo tammikuussa 2012.

Perinteiset bussiyhtiöt eivät pitäneet uudistuksesta.

”Aiempi liikennöitsijä oli ilmoittanut ely-keskukselle, ettei aikonut hakea reittiliikennelupaa Tampere–Pori-reitille. Se olisi suostunut liikennöimään yksinoikeudella, mutta se olisi ollut laitonta.”

Linja-autoliiton omistama Matkahuolto puolestaan halusi Helken mukaan jättää uusien reittiliikennelupien liikennöitsijät palvelujensa ulkopuolelle.

Helkeä tilanne raivostutti. ”Päättelin, että linja-autoyhtiöt olivat sopineet, että kukaan muukaan ei hae lupaa”, hän muistelee.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii parhaillaan Linja-autoliittoa ja Matkahuoltoa kartellista epäiltynä.

Riemu oli suuri, kun ely-keskus myönsi Onnibusille reittiliikenneluvan Porin ja Tampereen välille.

Aluksi työntekijöitä oli vain kaksi, Helke ja Möttö. Bussi lainattiin Pekka Mötön ja tämän Pertti -veljen firmasta Kiteeltä.

”Meillä oli kahden vuoden liikennöintivastuu. Bussia piti ajaa vaikka ilmaiseksi, jos kukaan ei tulisi kyytiin.”

Tulijoita oli alusta asti. Onnibus lähti mukavaan kasvuun, mutta toiminta oli kotikutoista. Linja-autoja hankittiin franchising-periaatteella pienyrittäjiltä, jotka vastasivat omasta kalustostaan.

Keväällä 2014 skottimiljonääri Brian Souter osti firmasta 77,6 prosenttia. Hän on kerännyt omaisuutensa joukkoliikenneyrityksillä.

Vasta Souterin rahoilla Onnibus kasvoi todelliseksi haastajaksi joukkoliikennekentällä. Kun kilpailu avautui heinäkuussa 2014, yrityksellä oli 15 tuliterää kaksikerrosbussia.

Helken mielestä Souterin löytyminen oli onnenpotku, vaikka päätösvalta siirtyi Britanniaan.

”Emme ole joutuneet tinkimään visiosta, joka meillä oli Pekan kanssa, mutta olemme kyllä toimineet eri tavalla kuin olisimme toimineet kahdestaan. Sir Brian on bussimies, hänellä on pitkä kokemus alalta ja omia ideoita”, Helke sanoo.

Aiemmin tuskin kukaan oli ajatellut, että Suomeen kannattaisi hankkia kaksikerrosbusseja. Niihin mahtuu lähes kaksi kertaa enemmän matkustajia kuin tavallisiin busseihin.

Linja-autoliikenne oli kärsinyt matkustajakadosta, ja uuden yhtiön ajateltiin tulevan jakamaan alati pienenevää kakkua.

”Vanhat bussiyhtiöt ajoivat kiemurtelevia reittejä, joissa lipuilla voitiin rahastaa, koska kilpailua ei ollut. Korkeat hinnat johtuivat siitä, että bussit ajoivat tyhjillään, eikä joukkoliikenne ollut todellinen vaihtoehto yksityisautoilulle”, Helke sanoo.

Onnibusin autot pyritään saamaan mahdollisimman täyteen, ja siksi liput ovat halpoja.

Avainasemassa on nettisivuilla toimiva varausjärjestelmä, joka määrittelee matkojen hinnat kysynnän mukaan. Suosituimmat vuorot ovat tietysti kalleimpia.

Helken mukaan hintoja olisi mahdollista laskea edelleen, jos bussien täyttöaste saadaan kasvamaan nykyisestä runsaasta 60 prosentista.

”Vielä on ihmisiä, jotka voivat matkustaa Onnibusilla, kunhan hinta on halvempi ja markkinointi toimii paremmin.”

Onnibusia on syytetty siitä, että vilkkaimpiin reitteihin keskittyminen on rusinoiden poimimista pullasta. Monilla syrjäisillä seuduilla bussivuorot ovat vähentyneet tai loppuneet.

Vanhat linja-autoyhtiöt ovat perinteisesti liikennöineet myös pienemmillä paikkakunnilla ja kertoneet pitäneensä hyvien reittien tuotoilla huonot reitit elossa. Hiljaisimpia reittejä on yleensä rahoitettu julkisilla tuilla.

”Vuoroja on jouduttu lakkauttamaan joka vuosi, koska julkinen rahoitus on pysynyt saman suuruisena, mutta sen ostovoima on pienentynyt”, sanoo ylitarkastaja Iida Huhtanen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Huhtasen mukaan kaikki liikenne, joka ei ole yrityksille kannattavaa pelkillä lipputuloilla, on veitsenterällä.

Siitä ei ole analyysia, onko kova hintakilpailu yritysten välillä kiihdyttänyt kehitystä.

Onnibusin avokonttorissa Hermiassa hoidetaan hinnoittelu, asiakaspalvelu ja työnjohto. Yrityksen nokkamiesten työpöydät ovat samassa rivistössä kuin kaikkien muidenkin.

Neuvotteluhuoneessa Helke ottaa ensi töikseen nenäliinan ja pyyhkii pölyt punaisen kaksikerrosbussin kuvasta.

”Täällä on pölyä remontin jäljiltä. Naapurihuoneistossa oli kosteusvahinko ja sen vuoksi meilläkin jouduttiin avaamaan lattiat”, hän kertoo.

Kasvuyrityksessä johtaja joutuu tarttumaan työhön kuin työhön. Helke oli viimeksi bussin ratissa syyskuussa, hallituksen toimia vastustavan yleislakon aikana.

Kesästä asti hän on käynnistänyt Souterin uutta halpabussifirmaa Superbus.comia Virossa. Siellä pääjohtajan tehtäviin on kuulunut yhtä lailla moppien ostaminen kuin Vilnassa sattuneen rengasrikon pelastustyöt kesämökiltä käsin.

Helkeä työn ja vapaa-ajan sekoittuminen ei haittaa, sillä hän kertoo ahdistuvansa, jos niiden välille pitää luoda keinotekoisia raja-aitoja.

”Saatan tehdä mökilläkin kymmenen tuntia töitä tietokoneella tai sitten ideoin uusia reittejä metsätöissä.”

Helke puhuu suoraan ja värikkäästi. Vastaukset tulevat aina empimättä ja vuolaina.

Vaikuttamisenhalu on pääjohtajalle luontaista, ja hän on aina pyrkinyt isoihin saappaisiin. Jo 28-vuotiaana hän haki Tampereen liikennelaitoksen toimitusjohtajaksi.

Onnibussin kasvuvauhti on ollut kova. Linja-autoja on nyt 48, eikä loppua näy.

Huhtikuussa avataan poikittaisreitit Pohjanmaalta Itä-Suomeen. Solmukohdaksi tulee Jyväskylä, missä seitsemän onnibussia pysähtyy kaksi kertaa päivässä vaihtamaan matkustajia.

”Sir Brian puhui Jyväskylän hubin avaamisesta yli vuoden. Malli on otettu Edinburghista, joka sijaitsee samalla lailla keskellä maata.”

Uudet linjat palvelevat myös pienempien paikkakuntien asiakkaita, sattumalta osittain samojen, joista junaliikenne on vähentymässä.

”Meillä on sisällä hakemukset esimerkiksi Savonlinnan ja Helsingin sekä Varkauden ja Joensuun välille”, Helke kertoo.

Kokonaan uusi kasvun suunta voi avautua, kun rautateiden henkilöliikenne vapautuu uusille yrityksille. Ministeri Anne Berner on luvannut nopeuttaa aikataulua niin, että haastajat pääsisivät raiteille jo 2017.

”Olemme kiinnostuneita olemaan mukana, mutta asiaan ei voi ottaa kantaa ennen kuin kerrotaan, millä mallilla kilpailu järjestetään. Se on ehdoton edellytys, että valtion omistamaa kalustoa on kilpailijoiden vuokrattavissa.”

Suomessa raideleveyden, sähköjärjestelmän ja laiturikorkeuden yhdistelmä on ainutlaatuinen, joten tänne ei voi ostaa käytettyjä vetureita tai vaunuja muualta.

Helke syyttää VR:ää siitä, että yhtiö keskittyy rakentamaan esteitä kilpailulle ja mieluummin romuttaa vanhaa kalustoa kuin myy sitä muille.

”Ihmisten rakastamia sinisiä vaunuja seisoo odottamassa romuttamista, vaikka ne olisivat vielä käyttökelpoisia. Pelkään, että seuraavaksi pataan joutuvat yksikerroksiset ic-vaunut.”

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoo sähköpostitse, että VR on koko ajan kannattanut kilpailua matkustajaliikenteessä, kunhan säännöt ovat selvät ja reilut.

”Kun liikenteen laajuus on auki, kalustosuunnitelmat ovat auki. Tähän asti on romutettu sinisiä vaunuja, jotka ovat pääasiassa 1970-luvulta ja uusimmatkin 1980-luvulta. Ne ovat teknisen käyttöikänsä päässä eivätkä vastaa nykyajan vaatimuksia”, Heijari toteaa.

Helke puhuu VR:stä sairastuneena dinosauruksena, jota vastaan on taisteltava, kunnes markkinatilanne laitetaan kuntoon.

Olisi ihme, jos Onnibusin aputoiminimeä Onnirailia ei otettaisi silloin käyttöön.

”Ennen pitkää Pohjois-Koreassakin on vapaat vaalit, mutta sitä ei tiedetä, milloin se tapahtuu. Onnibus pärjää hyvin bussiliikenteessäkin, mutta kyse on siitä, haluaako Suomi paremman joukkoliikenteen”, Helke sanoo.

Reijo Hietanen
Toimitusjohtaja Pekka Möttö ja pääjohtaja Lauri Helke olivat alussa Onnibusin ainoat työntekijät ja tekivät kaiken itse. Nyt työntekijöitä on noin 200, joista kuljettajia 180.
Toimitusjohtaja Pekka Möttö ja pääjohtaja Lauri Helke olivat alussa Onnibusin ainoat työntekijät ja tekivät kaiken itse. Nyt työntekijöitä on noin 200, joista kuljettajia 180.
Lauri Helke

Kuka?

Syntyi 1982 Helsingissä ja muutti kaksivuotiaana Jyväskylään. On kolmannen polven diplomi-insinööri ja yrittäjäperheen lapsi. Opiskeli Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Mitä tekee?

Johtaa suomalaista Onnibus.comia ja virolaista Superbus.comia ja työskenteli viime kesään asti Onnibusin liikennejohtajana. Työskennellyt aiemmin VR:llä suunnittelupäällikkönä, Tampereen kaupungilla joukkoliikenneinsinöörinä ja bussikuskina.

Perhe?

Asuu vaimonsa Hannamari Helken kanssa Tampereen Armonkalliolla.

Vapaa-aika?

Soittaa pasuunaa big bandissa, mökkeilee ja toimii kokoomuksen varavaltuutettuna Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!