Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä pariskunta ei ikinä riitele rahasta – ”kun sopii heti pelisäännöt, voi keskittyä elämästä nauttimiseen”

Raha tekee onnelliseksi vain, jos käytät sitä oikein, sanovat tutkijat. Sonja Rajala ja Tommi Pajala ovat kehittäneet erilaisia sopimuksia välttääkseen rahasta stressaamisen.

Raha
 
Joonas Brandt
Tommi Pajala ja Sonja Rajala miettivät tavaroita ostaessaan, miten pitkään ne tuottavat iloa. Pajala iloitsee lukioiässä hankkimistaan sähkörummuista ja Rajala teknologiasta.
Tommi Pajala ja Sonja Rajala miettivät tavaroita ostaessaan, miten pitkään ne tuottavat iloa. Pajala iloitsee lukioiässä hankkimistaan sähkörummuista ja Rajala teknologiasta. Kuva: Joonas Brandt

Jos vain saisin enemmän palkkaa, olisin onnellisempi. Ajatus on monelle tuttu, mutta onnellisuustutkimuksien mukaan rahan määrällä ei välttämättä ole niin paljon merkitystä kuin voisi kuvitella.

Tutkijat ovat pitkään väitelleet rahan ja onnellisuuden suhteesta. Toisissa tutkimuksissa on havaittu, että tulojen lisääntyminen kyllä kasvattaa aluksi onnellisuutta, mutta köyhyysrajan ylittäminen riittää.

Toisissa tulos on päinvastainen: onnellisuus lisääntyy loputtomasti varallisuuden kasvaessa.

Tavallisen ihmisen kannalta loputon kiistely ei ole kovin rakentavaa. Siksi taloustieteen professorit Elizabeth Dunn ja Michael Norton lähestyvät aihetta hieman eri näkökulmasta kirjassaan Happy Money.

Heidän mielestään kysymys ”tuoko raha onnea” on liian epätarkka: ei ole väliä, kuinka paljon sinulla on rahaa, jos et osaa kuluttaa sitä oikein.

Sen sijaan, että käyttää energiaa leveämmän elintason haalimiseen, voi omaa kuluttamistaan tarkkailemalla tehdä elämästä onnellisempaa.

Tutkijat toteavat, että jos varakas ihminen ei tiedä viineistä, hänen viinikellarinsa on samanlainen kuin muillakin. Jos varakas ihminen ei tiedä mitään onnellisuudesta, hän ei ole muita onnellisempi.

Tämä ei kuitenkaan ole aivan helppoa, koska se, minkälainen kuluttaminen tekee meidät onnelliseksi, on usein arkiajattelumme vastaista.

Listasimme kuusi vinkkiä, joiden avulla samalla rahalla saa enemmän onnellisuutta.

Mieti, mikä sinut tekee onnelliseksi

Raha on yksi yleisimmistä riidanaiheista parisuhteissa. Kun erilaiset tavat kuluttaa rahaa kohtaavat, ristiriidat vaikuttavat lähes väistämättömältä.

Diplomi-insinööri Tommi Pajala ja ekonomi Sonja Rajala vakuuttavat, että heidän kotonaan ei ikinä riidellä rahasta.

He ovat keksineet erilaisia keinoja sopia rahankäytöstä. Niiden ansiosta rahankäyttö on lähes automatisoitua.

Yhteen muutettuaan pariskunta avasi yhteisen tilin ja piti budjettineuvottelut. Niissä päätettiin, mitä kuluja yhteiseltä tililtä maksetaan ja missä suhteessa.

Kunkin kuukausittaisen osuuden he laskevat pilvipalvelun kautta jaetulla excel-taulukolla.

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta pariskunnan mukaan vaiva on sen arvoista.

”Kaikissa systeemeissä on se pointti, että kun näkee alussa jonkin verran vaivaa homman käynnistämiseen, ylläpito on todella helppoa ja aikaa vapautuu muuhun”, Pajala sanoo.

”Toiseen ihmiseen sitoutuminen kannustaa sopimaan pelisäännöt. Muuten voi joutua kestämään passiivis-aggressiivista syyttelyä jatkuvasti”, Rajala lisää.

Yhteisen käyttötilin rinnalle he perustivat säästötilin, matkatilin ja deittirahaston, joihin siirtyy rahaa joka kuukausi.

”Kumpikin maksaa kantokykynsä mukaan, ja neuvottelut uusitaan tasaisin väliajoin. Päätimme yhdessä, mihin haluamme käyttää hieman enemmän rahaa ja mistä säästää”, Rajala kertoo.

Hän onnistui neuvottelemaan itselleen naisvähennyksen sillä perusteella, että naisilla kuluu miehiä enemmän rahaa kampaajaan ja kosmetiikkaan.

”Lisäksi halusimme varmistaa, että käymme säännöllisesti ulkona yhdessä, joten deittirahastoon laitetaan 150–200 euroa kuukaudessa.”

Pariskunnan mukaan ei tarvitse olla ekonomi tai insinööri, jotta voi käyttää arkea helpottavia keinoja apuna. Hieman taustatietoa onnellisuudesta, sopivasti maalaisjärkeä ja paljon itsetutkiskelua riittää.

Vuosi sitten he päättivät alkaa jakamaan vinkkejä muillekin Lean life -nimisessä blogissa.

Sen selvittämiseksi, mitkä ostokset tuovat itselle onnea, pariskunta neuvoo tutkimaan omia menoja kuukauden ja kirjaamaan jokaisen kohdalla asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka paljon se tuotti iloa.

”Harvalla on varaa toteuttaa kaikki mielijohteet. Kokonaiskuvaa tutkimalla selviää, minkälaiset ostokset tuottavat systemaattisesti hyvää mieltä ja mitkä ovat turhia”, Rajala neuvoo.

Laita rahaa luottokortille ennen matkaa

Nettikaupat houkuttelevat ostamaan heti ja maksamaan myöhemmin. Kiusaus on suuri, koska ihmiset haluavat lykätä ilmiötä, jota behavioristiset eli käyttäytymistä tutkivat taloustutkijat kutsuvat maksamisen tuskaksi.

Stanfordin yliopisto julkaisi 2007 tutkimuksen, jonka mukaan kalliiden tavaroiden maksaminen aktivoi aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu.

Happy Money -kirjan mukaan osamaksut ja luottokortit myös vievät pois merkittävän onnellisuuden lähteen: odottamisen.

Dunn ja Norton ovat tutkimuksissaan huomanneet, että ihmiset nauttivat suklaasta enemmän, jos he ensin miettivät sen syömistä muutaman minuutin.

Myös lomamatkat toivat enemmän onnea kaksi viikkoa ennen lomaa kuin loman jälkeen, selvisi 2010 julkaistussa hollantilaistutkimuksessa. Äkkilähdön sijaan saattaa olla fiksua varata matka ajoissa ja antaa itselleen aikaa herkutella ajatuksilla lämmöstä ja hiekkarannoista.

Odottaminen lisää onnellisuutta, koska myönteisillä ajatuksilla on aikaa kehittyä. Dunn ja Norton korostavat, että kyky luoda positiivisia mielikuvia tulevaisuudesta on mielenterveyden kulmakivi.

Jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, odottamisen synnyttämien myönteisten mielikuvien vuoksi osaamme suhtautua pettymyksiin paremmin.

He viittaavat 1997 julkaistuun artikkeliin, jonka mukaan itsetuhoisella ihmisellä ei ole enempää kielteisiä odotuksia tulevaisuudesta kuin muillakaan, vaan vähemmän myönteisiä.

Jos maksaa etukäteen, odottaminen tuo vieläkin enemmän onnellisuutta, koska maksamisen tuska on hoidettu alta pois.

Siksi Pajala ja Rajala ovat kääntäneet luottokortin tarkoituksen päälaelleen. Ennen lomareissua yhteiselle kortille lisätään säästötilille kertynyt matkabudjetti.

”Monille tulee yllätyksenä, että luottokortin saldo voi olla plussan puolella. Psykologisesti on kivempaa matkustaa ja tehdä ostoksia, kun tietää, että kaikki on jo maksettu”, Rajala sanoo.

Sosiologi Terhi-Anna Wilskan mukaan luottokorttivelka ei ole Suomessa yhtä iso ilmiö kuin Yhdysvalloissa, jossa suurin osa onnellisuustutkimuksista on tehty. Siellä jatkuva luottokorttivelka on itsestäänselvyys, kun taas Suomessa luotolle maksaminen koetaan hieman häpeällisenä.

”Trendi on tosin lisääntymässä, koska luottokorttivelkaa markkinoidaan voimakkaasti. Ihmiset pelkäävät tippuvansa kelkasta, jos uusia tuotteita ei osta heti”, Wilska sanoo.

”Onnelliseksi nopea kuluttaminen ei kuitenkaan tee. On ikävää maksaa tuotteesta, johon on jo ehtinyt kyllästyä.”

Elämykset tuovat kestävämpää onnea

Pajala ja Rajala eivät vastusta tavaraa tai pyri niukkuuteen, vaan yrittävät keksiä tilalle muuta kiinnostavaa.

Kun pariskunta meni muutama kuukausi sitten naimisiin, he perustivat leikkimielisen nettikaupan, josta läheiset pystyivät ostamaan häälahjoja. Tavaraa siellä ei ollut, vaan elämyksellistä tekemistä häämatkalle, kuten delfiinien kanssa uimista.

”Olemme siirtymässä konsumerismista eksperientalismiin, eli tavaroiden sijaan panostamme elämyksiin. Meille riittää muutama vaate ja halvat huonekalut, jos sillä rahalla pääsemme reissuun”, Rajala selittää.

Ihmiset katuvat rahan kuluttamista elämyksiin vähemmän kuin materiaan kuluttamista. Journal of Positive Psychologyssä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että elämyksillä on suurempi todennäköisyys yhdistää meitä muihin ihmisiin.

Dunnin ja Nortonin mukaan yliarvioimme esineistä johtuvan onnellisuuden määrän ja keston. Uusi tavara voi tuntua hienolta hetken, mutta pian onnellisuus tasaantuu aikaisemmalle tasolle.

Elämyksissä vaikutus on päinvastainen: vaikka koko loman sataisi vettä ja lompakko ryöstettäisiin, tapahtumat asettuvat osaksi elämäkertaamme. Aika kultaa muistot, ja jäljelle jää hauskoja tarinoita.

Wilskan mukaan elämys tekee onnelliseksi, koska se on luonteeltaan ainutkertainen. ”Toisin kuin tavara, elämys ei koskaan vanhene.”

”Toisaalta ihmiset ovat nykyään paljon elämyshakuisempia, eikä mikään riitä. Silloin onnen löytäminen arjesta saattaa tuntua vaikealta.”

Jako kokemuksiin ja esineisiin ei tietenkään ole yksinkertaista. Pajala ottaa esimerkiksi lukiossa ostamansa sähkörummut.

”Se on ollut paras investointi, koska soitan rumpuja joka viikko. Kun ostaa tavaraa, kannattaa miettiä sen elämysarvoa pitkällä tähtäimellä.”

Joonas Brandt
Sonja Rajala ja Tommi Pajala sopivat rahankäytön periaatteista tarkasti yhteen muuttaessaan.
Sonja Rajala ja Tommi Pajala sopivat rahankäytön periaatteista tarkasti yhteen muuttaessaan.
Harvinainen herkku maistuu paremmalta

Usein ihmiset eivät ole koskaan käyneet oman kaupunkinsa tunnetuissa rakennuksissa ja turistikohteissa.

Kun jotain hienoa on saatavilla koko ajan, se menettää merkityksensä, vaikka tarjolla olisi halpaa ja helppoa onnea.

Koska kaikkeen turtuu, Happy Money -kirjassa kehotetaan pitämään lempijutut harvinaisena herkkuna.

Sonja Rajala kertoo miettivänsä jokaisen tavaran kohdalla, ostaako hän sen vain tottumuksesta.

”Jos joku vaikka rakastaa lattea mutta ostaa sitä kolmesti päivässä, kuinka paljon siitä nauttii? Latten voi pitää päivän parhaana hetkenä vaihtamalla muut kupit tavalliseen kahviin.”

”Isompien hankintojen kohdalla mietin, tuoko tavara jatkuvaa onnea. Esimerkiksi teknologia on minulle hyvä hankinta, koska arvostan sitä oikeasti todella paljon.”

Osta aikaa

Aika on rahaa, sanotaan, mutta tutkimusten mukaan tämä ajattelutapa ei tuo onnea.

Koska vapaa-aika saa ihmiset tuntemaan itsensä rikkaammaksi, rahalla kannattaa ostaa aikaa.

Tilastoista kuitenkin selviää, että lisätulot eivät tuo lisää vapaa-aikaa.

80 prosenttia amerikkalaisista toivoo, että he voisivat viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Silti vain murto-osa hyväksyisi vaihdossa palkanalennuksen.

Usein syyksi mainittiin korkeat asumiskustannukset. Elizabeth Dunnin 2003 tekemän tutkimuksen mukaan hienompi talo kyllä vaikuttaa asumistyytyväisyyteen mutta ei kokonaisonnellisuuteen.

Arjessa aikaa voi ostaa monin keinoin.

Rajala ja Pajala ovat esimerkiksi jo vuoden ajan tilanneet ruokaostokset suoraan kotiovelle.

”Seitsemän euron kuljetusmaksulla säästämme ainakin kolme kauppareissua, mikä tuntuu aika hyvältä diililtä. Ellei erityisesti nauti kaupassakäymisestä.”

Wilskan mukaan pariskunnan toiminta on Suomessa vielä melko harvinaista.

”Olemme tee se itse -kansaa. Palveluiden hinta voi olla palkkatasoon nähden liian suuri, mutta kyse on myös kulttuurista. Varsinkin vanhemmalla sukupolvella köyhyys on tuoreessa muistissa.”

Ole antelias

Tutkimuksien mukaan hyväntekeväisyyteen rahaa antavat ihmiset ovat onnellisempia.

Tämä selvisi muun muassa maailmanlaajuisesta kyselystä, jonka Gallup World Poll toteutti 2006–2008.

Dunnin ja Nortonin mukaan anteliaisuus luo paremman minäkuvan ja syventää suhteita läheisiin.

Jostain syystä asia on vaikea ymmärtää käytännössä. Opiskelijoita tutkiessaan Dunn huomasi, että kun ihmisiä pyydetään arvioimaan, tuoko muihin ja vai itseen kuluttaminen enemmän onnea, he lähes aina valitsevat jälkimmäisen, eli väärän vaihtoehdon.

Wilska huomauttaa, että toisin kuin muualla maailmassa, Suomessa anteliaisuus hoituu pitkälti verojen kautta. Pohjoismaat ovatkin usein onnellisuustilastojen kärjessä.

Toisaalta anteliaisuus arjessa ja halu tehdä suoria lahjoituksia ovat vähäisempiä, vaikka myös ne ovat tärkeintä onnen lähteitä.

”Ravintolassa jokainen maksaa oman laskunsa, ja parisuhteessa menot jaetaan tasan. Ehkä tämä johtuu siitä, että ravintolassa käyminen ei vielä ole niin arkipäiväistä. Ajatellaan, että seuraavaa kertaa ei ehkä tule ja jäädään kiitollisuudenvelkaan”, Wilska pohtii.

Rajala ja Pajala ovat siirtyneet myös anteliaisuudessa elämyksellisyyteen: joulupaketeista löytyy vain elämyksiä.

He eivät kuitenkaan halua tyrkyttää elämäntapaansa muille.

”Meille tämä sopii, koska olemme kumpikin hyvin analyyttisiä ja kuluttajina melko samanlaisia”, pariskunta toteaa.

”Yksi tapa ei sovi kaikille, mutta jokainen voi hyötyä omien tottumusten tiedostamisesta. Kun kuluttaminen on tietoista, sen voi tehdä hyvällä omallatunnolla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!