Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juopon maailmankuva on ääritaloudellinen

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Joulun alla minulla oli ilo ja kunnia lukea etukäteiskopio Kalle Lähteen esikoisteoksesta Happotesti. Se on hieno debyytti, musta komedia alkoholistista matkalla ei minnekään. Siitä tekee erityisen ihastuttavan, että se ei romantisoi juomista sitten mitenkään.

Päinvastoin, se on varsin raadollinen kertomus miehestä, jonka elämässä on enää vain viina ja ylemmyydentunto, ja sen komedia kumpuaa syvästä tragediasta.

Kerron tämän, koska kirja sai minut ajattelemaan itselleni uutta aihetta, alkoholistia taloustoimijana. Tämä kuulostanee oudolta, koska olemme tottuneet ajattelemaan, että etenkin syrjäytyneet alkoholistit ovat täysin talouden ulkopuolella.

Samalla juoppo on erittäin taloudellinen etenkin, jos häntä katsoo klassisen taloustieteen kautta. Hänen motivaationsa ja kulutuksensa ovat yksinkertaisia: viina, viina ja viina.

Kaikki hänen elämässään keskittyy viinan hankkimiseen, ja läheisiä ihmisiä ja omaisuutta myöten kaikki ovat vain välineitä viinan hankkimiselle.

Lähteen kirjassa toistuu lähes kirjanpitäjämäisesti, miten monta purkkia kaljaa on jäljellä, ja joka aamu alkaa varojen tarkistuksella.

Jopa huonossa kunnossa juoppo näkee tarkasti, miten paljon viinaa hän saa käteisvaroillaan, ja alkaa suunnitella, miten tämän jälkeen voisi hankkia lisää viinaa.

Tämäkin on taloutta. Huomion synkkä huumori tulee siitä, miten tämä antaa eräänlaisen vinon kuvan paljon puhutusta ”homo oeconomicuksesta”, taloustieteiden ja joidenkin poliitikkojen ideasta, jonka mukaan ihmiset ovat yksioikoisia ja itsekkäitä.

Juoppo ei mieti muita, vaan optimoi yhden ja ainoan osan elämästään. Hän voi tässä olla yllättävänkin tarkka ja laskelmoiva.

Häntä ei liikuta estetiikka eikä palvelumuotoilu. Brändit eivät ole hänelle keskeisiä, jollei niihin liity selkeä toiminallinen hyöty – kuten se, olisiko tutussa baarissa vielä luottoa. Yrittäjyyttä ja innovaatiokykyäkin löytyy, niin viinan hankkimisessa kuin juopottelun piilottamisessakin.

Tämä ei ole alkoholismin romantisointia, ei sitten lainkaan. Ihminen, joka joutuu näin totaalisesti rajoitetun talouden pauloihin, on kadotettu, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Hänet pitäisi nähdä raadollisuudessaan ja vankeudessaan varoittavana esimerkkinä, samoin kuin hänen ääritaloudellisen maailmankuvansakin. Nuorille, ja miksei meille muillekin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!