Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi maailman parhaista lumilautailijoista ajaa vanhalla Toyota Corollalla – miksi ihmeessä?

Eero Ettala on elättänyt itsensä lumilautailulla yli puolet elämästään. 31-vuotiaana on jo aika ajatella, mistä rahaa tulee uran jälkeen.

Raha
 
Lumilautailija Eero Ettala: Suomi on maailman paras paikka asua
Lumilautailija Eero Ettala: Suomi on maailman paras paikka asua
Kuka?

Eero Ettala

 Ammattilaislumilautailija ja lumilautaelokuvien tuottaja. Syntyi Espoossa 17. lokakuuta 1984. Aloitti ammattilaisuransa 15-vuotiaana. Ollut mukana kaikkiaan 14 kokopitkässä lumilautaelokuvassa.

 Lokakuussa ensi-iltansa saanut dokumentti Ender kertoo Ettalan urasta. Suomalaisen Pablo Filmisn tuottama elokuva on ehdolla vuoden urheilukulttuuriteoksi. Elokuvan voi ladata iTunesista tai Vimeo on Demandista.

Saavutukset?

 Ainoa suomalainen lumilautailija, joka on palkittu Yhdysvalloissa vuoden parhaasta elokuvasuorituksesta (2005 ja 2006).

 Ei ole kilpaillut viiteen vuoteen mutta ehti voittaa monta isoa kilpailua: X-Gamesin slopestylen 2010, Zürichin big air -kutsukisan 2006 ja 2009 sekä Sapporon big air -kutsukisan 2005 ja 2009.

Perhe?

 Avoliitossa.

Vapaa-aika?

 Harrastaa muun muassa skeittausta, maantiepyöräilyä ja squashia.

Lumilautailija Eero Ettala antaa haastattelun aikaisin aamulla, vaikka hän on palannut edellisenä päivänä Rovaniemeltä, jossa oli viikon yötöissä.

Ettala on ansainnut tuliaiseni, ilmaisen hampurilaisen.

Hän on tunnettu kaveriporukassaan siitä, että hän maksimoi hampurilaisten syömisen ja minimoi rahan kulutuksen.

On sanottu, että Ettala ei pysty kulkemaan hampurilaisravintolan ohi syömättä. On sanottu, että hänellä on huippu-urheilijoista maailman epäterveellisin ruokavalio.

Näen jo mielessäni, kuinka riemastunut Ettala repii paperipussin ja ahmii Big Mac -kerroshampurilaisen kuin krapulainen karhu.

Mies avaa töölöläisen kerrostaloasunnon oven, katsoo McDonald’sin pussia mutta kieltäytyy kohteliaasti hampurilaisesta. Puhuu jotain salaatista.

Olenko väärällä ovella?

Outi Pyhäranta / HS
Eero Ettala asuu Töölössä
Eero Ettala asuu Töölössä

Mies näyttää Ettalalta. Päässä on sponsoripipokin. Silmissä oli selkeää ja aitoa kiinnostusta, kun hän katsoi hampurilaispussia

On se Ettala.

”Kiitos vain, mutta ehdin jo syödä aamupalan”, Ettala sanoo ja vetoaa yliannostukseen.

”Söin juuri Rovaniemellä viikon pelkkää pikaruokaa, hampurilaisia ja pitsaa. Kun tulin kotiin, sanoin tyttöystävälle, että nyt maistuisi salaatti.”

Ettala oli Rovaniemellä kuvaamassa lumilautailuelokuvaa. Kuvausryhmä etsi Rovaniemeltä öisiä kuvauspaikkoja, joissa Ettala ja muut laskijat voisivat tehdä näyttäviä temppuja kaupunkiympäristössä.

31-vuotias Ettala on Suomen kaikkien aikojen parhaita lumilautailijoita, ellei jopa paras, vaikka ei olekaan kovin tunnettu suuren yleisön parissa.

Ihmiset tietävät paremmin Enni Rukajärven tai Peetu Piiroisen, jotka ovat voittaneet mitaleita olympialaisista.

Lumilautailijat ovat yhä enemmän jakautuneet kahteen ryhmään, kilpailijoihin ja elokuvien tekijöihin. Ettala kuuluu jälkimmäisiin.

Hän on arvostettu urheilu- ja filmitähden sekoitus, joka on vaikuttanut koko lumilautaleffa-alaan.

Maailmassa on ehkä sata varteenotettavaa lumilautailun ammattilaista, jotka tekevät elokuvia. Ettala on kuulunut monta vuotta maailman kymmenen parhaan laskijan joukkoon.

Kerran hänet rankattiin jopa maailman toiseksi parhaaksi laskijaksi, supertähti Shaun Whiten jälkeen.

Tyylikkäät suoritukset maailman merkittävimmissäkin lumilautaleffoissa ovat kuitenkin jääneet lumilautayhteisön sisälle.

Nyt Ettala on saanut huomionosoituksen, joka ilahduttaa häntä suuresti.

Ettalasta tehty dokumenttielokuva Ender on ehdolla Urheilugaalan vuoden 2015 urheilukulttuuriteoksi. Voittaja ratkeaa 12. tammikuuta.

Lumilautakonkari on mielissään. ”Mieletön homma. Muutaman kerran on ollut lumilautailijoita ehdolla, mutta ei niitä hirveästi ole palkittu gaalassa. Olen tosi otettu, että pääsin ehdolle.”

Ettalalla on monella tapaa unelma-ammatti. Hän työskentelee viisi kuukautta vuodessa, ja loput seitsemän ovat lomaa.

”Joo, se on hyvä. Toki sen seitsemän kuukauden aikana on joitakin muutaman päivän edustusjuttuja, mutta kyllä siinä saa aika rauhassa olla”, hän kertoo.

Kausi alkaa joulukuussa ja loppuu vappuun.

”Vapaa-ajalla parannellaan kroppaa. Ei silloinkaan voi ihan ranttaliksi vetää, kyllä se seuraava kausi sieltä aika nopeasti tulee aina. Talvet sitten mennään lumen armoilla. Mennään sinne, missä on hyvää lunta.”

Tätä 5/7-tahtia Ettala on noudattanut jo 14 vuotta.

Viiden työkuukauden aikana hän kiertää maailmaa ja tekee sekä suunnittelee temppuja, jotka kuvataan. Kauden parhaista tempuista koostetaan yksi runsaan kolmen minuutin eli yhden musiikkikappaleen pituinen videopätkä lumilautailuelokuvaan.

Ettala on jakanut laskukauden kolmeen osaan. Laskeminen on eräänlaista vuorotyötä.

Alkukausi kestää joulukuusta tammikuun loppuun. Silloin kuvataan kaupunkimiljöössä kaiteilla, taideteoksilla, rakennuksilla tai ylipäätään näyttävillä paikoilla.

”Kaupunkikuvaus on yleensä yötyötä. Yöllä saa olla rauhassa, eikä tarvitse miettiä, koska luonnonvalo loppuu. Päivät nukutaan ja kerätään voimia.”

Seuraavassa vaiheessa jatkuva yövuoro vaihtuu aamuvuoroksi.

”Lähdemme kuvaamaan puuterilumelle: Japaniin, Pohjois-Amerikkaan tai Keski-Eurooppaan. Lähdemme aamulla takamaastoon tai jonnekin metsään ja kuvaamme vain valoisaan aikaan. Rakennamme hyppyrimme ja laskemme. Sitten palaamme hotellille lepäämään.”

Kauden kolmas vaihe eli loppukausi vietetään laskettelukeskuksissa.

”Ne päivät ovat fyysisesti aika helppoja: mennään hissillä ylös ja lasketaan rinteessä. Kevätjuttuja.”

Harrastuksesta ja intohimosta kumpuava työ on hauskaa ja hyvin palkattua. Työkaverit ovat mukavia ja samanhenkisiä.

Arkeen kuuluu villiä juhlimista (nuorempana, ei enää), upeita maisemia, rajattomasti roskaruokaa ja raitista vuoristoilmaa.

”Tuntuu, että se kotoa lähteminen on raskainta, mutta paikan päällä tuntuu jo hyvältä. Frendiporukalla tätä kuitenkin tehdään, mikä tekee duunista aika paljon helpompaa. Onhan se siistiä, kun tehdään hyvällä porukalla omaa juttua, lumilautailua.”

Kotoa lähteminen on ymmärrettävästi raskasta, sillä Ettalan koti on vaalea 130 neliön ylimmän kerroksen asunto Töölössä, kerrostalon ylimmässä kerroksessa.

Olohuoneen ikkunoista näkyy Olympiastadion, ja yhdellä seinällä on 36 lumilautalehteä, joiden kannessa on Ettala.

Tämän modernisti sisustetun asunnon Ettala osti neljä vuotta sitten. Hän kertoo raikkaan avoimesti kodistaan.

”Ihastuin heti. Hienot maisemat ja kulkuyhteydet. Diggaan käydä uimastadionilla uimassa, ja skeittaan paljon viereisessä skeittipuistossa. Tästä on hyvä lähteä joka suuntaan, muun muassa lentokentälle.”

Teemu Heljo / Red Bull Content Pool
Hyppyjen tekeminen videolle on Eero Ettalan työtä. Tämä kuva otettiin Ruotsin Svansteinissa viime maaliskuussa.
Hyppyjen tekeminen videolle on Eero Ettalan työtä. Tämä kuva otettiin Ruotsin Svansteinissa viime maaliskuussa.

Ettala saa ansionsa suurimmaksi osaksi sponsoreilta, joista kolme tärkeintä ovat energiajuomayhtiö Red Bull, aurinkolaseista tunnettu Oakley ja lumilautafirma Nitro.

Ettalan työ on käytännössä mainostaa sponsoriensa tuotteita. Kun lumilautailijat tekevät lumilautaelokuvissa vaikuttavia temppuja, heidän sponsorinsa tuotteet saavat näkyvyyttä.

Mahdollisesti ne menevät paremmin kaupaksi, koska katsojat saattavat haluta esimerkiksi juuri samanlaisen lumilaudan tai hupparin kuin lempilaskijallaan.

Ettalalle maksetaan viiden kuukauden laskukaudesta kelpo korvaus.

Hän sai parhaimmillaan sponsoreilta muutamia satoja tuhansia euroja kaudessa.

”Mutta se on aika lyhyt aika, jolloin tehdään sitä parasta palkkaa. On siellä laskijoita, jotka tekevät miljoonan, mutta myös niitä ammattilaisia, jotka tienaavat 20 000 euroa kaudesta.”

Ettala neuvottelee itse suurimman osan sopimuksistaan.

”Olen ollut Oakleyn kanssa yhdessä 16 ja Nitron kanssa 14 vuotta. Tuntuisi hölmöltä, jos joku agentti olisi siinä välissä.”

Paikallinen sopiminen on yllättävän yksinkertaista.

”Se menee pitkälti niin, että sanon, mitä toivon. Sitten ne vastaa, mitä saan, ja se otetaan”, Ettala kertoo ja naurahtaa.

”Saman duunin agentti tekisi, ja maksaisin siitä 10–15 pinnaa välistä. Se on käytännössä yksi puhelinsoitto tai pari meiliä.”

Ettalan arvostuksesta ja vetovoimasta kertoo, että energiajuomajätti Red Bull rahoitti hänestä kertovan Ender-elokuvan. Red Bull ei kovin monen suomalaisurheilijan 75-minuuttista elämäkertaa maksa.

”Lumilautailussa pitää olla tyyppejä, joihin jengi voi samaistua. Pelkät temput eivät riitä, vaan pitää olla myös kasvot ja persoona temppujen takana”, Ettala kertoo.

”Ehkä mun lumilautailusta on välittynyt hauskuus, että diggaan tehdä sitä. Ne skidit katsoo, että toi on hauska tyyppi, millä laudalla se laskee, voisin ostaa sen laudan kaupasta ensi talveksi. Se bisnes on juuri siinä.”

Kaiken hauskan vastapainoksi työ on vaarallista ja kehoa kuluttavaa. Itse asiassa työnteko sattuu.

Kolmekymppinen Ettala saisi missä tahansa eläkeläisseurueessa kunnioitusta polvivaivoillaan.

”Polvet ovat aamulla aika jämäkässä kunnossa. On nivelrikkoa ja rustovaurioita. Kun nousee sängystä, tuntuu kuusikymppiseltä, mutta kyllä ne päivän mittaan vetristyy.”

Ender-elokuvakin alkaa sairaalasta, polvioperaatiosta. ”Polvet on leikattu kuusi kertaa.”

Jo vuosia turvoksissa olleesta oikeasta polvesta törröttää luutuneita rustonpalasia, joita voi tarpeen tullen liikutella ihon läpi parempaan asentoon.

Polvet eivät taivu kuin 90 asteen kulmaan, mikä on aika huono juttu, kun hyppii ammatikseen korkealle ja alaskin pitäisi tulla.

Kuvauksissa Ettala syö kipulääkkeitä. Hän ei edes halua ajatella, missä kunnossa hänen polvensa ovat 10–20 vuoden kuluttua. Hän vain toivoo, että pystyy kävelemään.

”Mutta ennemmin tekee niitä juttuja, joista nauttii, ja murehtii sitten myöhemmin. Elämä on niin lyhyt.”

Kaiken järjen mukaan Ettalan polvilla ei enää kovin monta vuotta lumilautailla ammattimaisesti.

Ettala ei ehkä uskalla ajatella polviensa kohtaloa, mutta urheilu-uran jälkeistä aikaa hän on miettinyt paljonkin.

Hän on aina ollut nuuka.

Ettala on kiertänyt maailmaa teini-ikäisestä. Luulisi, ettei kiharatukkainen ja nauravainen nuori rämäpää miettinyt kovin pitkälle tulevaisuuttaan. Riitti, että tiesi hyppäävänsä seuraavaksi alasti katolta lumihankeen.

Hauskanpidon ohella Ettala kuitenkin turvasi tulevaisuuttaan.

”Vanhemmat ovat olleet isona tukena ja mentoreina rahankäytön suhteen. Sovittiin että vanhempani etsivät mulle sopivaa kämppää. Ja jos sellainen löytyisi, he voisivat sen myös puolestani ostaa siihen saakka ansaitsemillani sponsorituloilla”, hän kertoo.

”Olin 18-vuotias ja Kaliforniassa laskemassa, kun vanhemmat ilmoittivat, että olivat löytäneet Lauttasaaresta pienen kaksion.”

Se oli onnistunut hankinta. Asunnon arvo on kaksinkertaistunut, ja nyt siinä asuu vuokralainen.

Ettalan hillitty rahankäyttö voi mennä liiallisuuksiin, jopa mentorien mielestä.

Kymmenen vuotta sitten hän osti uuden auton, Toyota Corolla -farmarin. Hän saattaa olla autoistumisen historian ainoa varakas parikymppinen sinkkumies, joka on ostanut farkku-Corollan. Sillä hän yhä ajaa.

”Joo, se on kova.”

Läheisten mielestä olisi jo aika päästää irti kymmenenvuotiaasta farmariautosta.

”Musta tuntuu, että vanhempani ja kaverini häpeävät puolestani, vaikka se auto on mulle ihan fine”, hymyilevä Ettala sanoo.

Myös hänen tietokoneensa on valmistettu vuonna 2005.

”En osta mitään, mitä en tarvitse. Mutta jos tarvitsen jotain, joka edistää hommiani, se ei jää hinnasta kiinni. Olen nuoresta lähtien ollut se, jolla on oma generaattori, valot ja videokamera. Niin pystyimme tekemään tätä duunia omalla porukalla ja riippumattomina muista. Olen osannut säästää oikeissa paikoissa.”

Tällaiselle lautailu-uskottavalle talouskurin ystävälle on käyttöä alan yrityksissä lasku-uran jälkeen.

Ettala tietää tarkalleen, miten koneisto toimii. Hän on istunut vuosien aikana monissa myyntikokouksissa, joissa on käsitelty hänen nimikkotuotteitaan.

”Lumilautasponsorini Nitron saksalainen perustajakaksikko on jo kysellytkin, olisinko mahdollisesti kiinnostunut jäämään heille ammattilaisurani jälkeen töihin. Uskoisin, että lajin sisältä voisi löytyä mielenkiintoisia duunipaikkoja.”

Ettalalla on muitakin virityksiä. Hän on mukana osakkaana ja perustajana Black Eye -yhtiössä, joka suunnittelee, valmistuttaa ja myy linssejä älypuhelimien kameroihin. Kalansilmä-, tele- ja makrolinssit voi kiinnittää puhelimen kameranlinssiin.

”Esimerkiksi kalansilmälinssin ideana on, että se laajentaa ja pyöristää kuvan näkymää. Selfie-kulttuurissa kuvaan mahtuu enemmän porukkaa.”

Black Eye perustettiin kaksi ja puoli vuotta sitten. Tuotteita myydään 19 maassa, ja firman liikevaihto on satojatuhansia euroja.

Tähän asti Black Eye -yhtiötä on pyöritetty kaveriporukalla ja omilla varoilla.

”Mutta kasvavaan yritykseen etsitään mahdollisia ulkopuolisia sijoittajia, jotta saisimme vietyä firmamme toiminnan seuraavalle tasolle”, Ettala kertoo.

”Yhä useampi ottaa kuvia pelkästään puhelimilla. Se juttu on lähtenyt ihan kivasti vetämään, erityisesti Japanissa. Siinä on yksi kelkka, johon voisi mahdollisesti hypätä täysipäiväisesti urheilu-uran jälkeen.”

Toistaiseksi Ettala on pääammatiltaan vankasti lumilautailija. Hän haluaa laskea niin kauan kuin polvet, sponsorit ja motivaatio sallivat – ehkä vuoden, kaksi, kolme.

14 vuoden kausirutiini on kuitenkin muuttunut. Ettala ei enää kuvaa sitä muutaman minuutin videota yhteen elokuvaan.

Ender-leffa kertoo viimeisen tällaisen pätkän metsästyksestä. Se on ohi nyt.

Ettala laskee ja kuvaa, mutta vapaammin ja eri ryhmien kanssa. Hän on mukana monissa projekteissa, ei vain siinä yhdessä elokuvassa.

”Olin viisi viime vuotta myös tuottajana. Nyt vain lasken, joten voin ottaa iisimmin. Laskeminen on mielekkäämpää, kun on vaihtelua ja uutuudenviehätystä. On minulle uusi juttu, kun joudun todistamaan oman osaamiseni uusille tyypeille. Niin saan itsestäni enemmän irti.”

Hetkinen.

Moni ikääntyvä urheilija kiinnittää erityistä huomiota terveellisempään ruokavalioon, kun haluaa, että ura jatkuisi mahdollisimman pitkään.

Hampurilaisia rakastava Ettala jättää tämän kortin katsomatta.

”Urheilijat kokevat saavansa lisää energiaa syömällä järkevästi. Mutta en ole koskaan tuntenut, ettei minulla olisi tarpeeksi energiaa. Turha enää muuttaa sitä puolta, kun tämä ruokavalio on toiminut tähänkin asti.”

Outi Pyhäranta / HS
Lumilautailija Eero Ettala
Lumilautailija Eero Ettala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!