Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnitteletko remonttia? Näin saat kotitalousvähennyksestä kaiken irti

Raha
 
Tea Karvinen
Kotitalousvähennyksen voi käyttää myös omien vanhempien tai isovanhempien asunnon remonttiin.
Kotitalousvähennyksen voi käyttää myös omien vanhempien tai isovanhempien asunnon remonttiin. Kuva: Tea Karvinen

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen kannattaa pitää mielessä jo remonttien suunnitteluvaiheessa, jotta vuoden lopulla säästyisi ikäviltä yllätyksiltä. Kokosimme vinkit remonttivuoden alkuun.

Tunne perusasiat. Kotitalousvähennystä saa kodin pienistä tai suurista töistä, kuten kertaluontoisesta remontista tai viikoittaisesta siivouspalvelusta.

Vähennystä saa maksetuista palkoista ja työkorvauksista, mutta ei esimerkiksi remontin materiaalikuluista. Omavastuuosuus on sata euroa vuodessa, ja suurin yhteenlaskettu vähennyksen määrä on 2 400 euroa.

Vähennys asetettiin, jotta houkutus harmaan talouden tukemiseen ei kasvaisi liian suureksi.

Vähennystä haetaan työn tekemistä seuraavan vuoden keväänä tehtävällä veroilmoituksella. Keväällä avautuu sähköinen veroilmoituspalvelu, joka soveltuu myös kotitalousvähennyksen vaatimiseen.

Kotitalousvähennyksen voi saada myös tilaamalla uuden verokortin sen jälkeen, kun työ on tehty ja palkka tai työkorvaus on maksettu. Uudessa veroprosentissa huomioidaan vähennys, eikä ilmoitusta tarvitse tehdä erikseen.

Tarkista firma. Vähennyksen saamisen ehtona on, että työn tekevä firma löytyy ennakonperintärekisteristä. Sen voi tarkistaa firman Y-tunnuksella tai nimellä osoitteesta www.ytj.fi.

Jos tilaa jatkuvaa työtä, kuten siivouspalvelua, firman tilanne kannattaa tarkistaa puolivuosittain. Muuten riittää, että tilanteen on tarkistanut työtä tilatessa.

Ajoita oikein. Vuoden 2016 verotuksesta vähennetään työ, joka on tehty ja maksettu vuonna 2016. Jos työ aloitetaan tänä vuonna ja maksetaan vasta ensi vuonna, vähennys menee vuodelle 2017.

Moni kunnostaa kotia pienissä osissa saadakseen vähennyksistä täyden hyödyn irti.

Liikaa ajoituksella ei kuitenkaan kannata kikkailla, sillä Verohallinto voi tarkistaa, milloin työ on tehty. Pelkän maksun venyttäminen ei oikeuta vähennykseen seuraavana vuonna.

Jaa vähennykset. Esimerkiksi remontin hinnan voi jakaa puolisoiden kesken, jolloin molemmat voivat vähentää työn osuudesta 2 400 euroa.

Vaikka toinen maksaisi remontin yksin, se voidaan pyydettäessä huomioida myös toisen puolison verotuksessa.

Jos vain toinen puoliso pyytää vähennystä, siirretään hänellä mahdollisesti vähentämättä jäävä määrä toiselle puolisolle automaattisesti.

Muista vanhemmat. Vähennystä voi käyttää myös vanhempien tai isovanhempien talossa tai loma-asunnossa tehtäviin töihin, vaikka itse asuisi muualla.

Tässä tapauksessa, jos maksu jaetaan esimerkiksi neljän lapsen kesken, kaikki heistä voivat vähentää maksimisumman verotuksessaan.

Ota selvää. Perehdy teettämäsi työn vähennyskelpoisuuteen ennen kuin tilaat mitään.

Verohallinnon nettisivuilla näkee tarkat ohjeet vähennyksen käytöstä, ja ohjeissa kerrotaan myös lukuisia esimerkkitapauksia.

Juttua varten haastateltiin Sisä-Suomen verotoimiston johtavaa verotusasiantuntijaa Atso Kiurua.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!