Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa käy kalliiksi varsinkin alennusmyynnissä

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Miinus 70%! Viimeiset kappaleet! Hurja säästö! Sokkihinta! Tammikuu on lisäalennusten aikaa.

Kuluttajan kilpailuvietti saa tyydytystä, kun hän onnistuu hankkimaan sen ainoan jäljelle jääneen kappaleen. Kaamosaikana shoppailu piristää.

Pelko paitsi jäämisestä nujertuu, kun ojentaa kassalle talven hittituotteen. Suorittaja noteeraa tyytyväisenä, kuinka rankkaa alennusmyynneissä kilvoittelu on.

Alennusmyyntimarkkinointi on suunniteltu vetoamaan ihmisen perusvietteihin. Siksi alekierrokselta tarttuu niin usein mukaan muutakin kuin se etukäteen suunniteltu ostos.

Kulutustutkimuksissa on havaittu, että kokonaan alennusmyyntejä välttäviltä ja normaalihintaan tavaransa ostavilta kuluu shoppailuun vähemmän rahaa kuin alehaukoilta. Tällaiset tutkimukset ovat tosin aina hieman monitulkintaisia.

Säästämisellä voi perustella aleostoksia järkevän kuuloisesti, mutta ostaminen ei ole koskaan säästämistä. Se on kuluttamista.

–70% on loistava myyntiargumentti, koska tyypillisesti kuluttaja vertaa tuotteen alehintaa sen alkuperäiseen hintaan. Tämä saa 70 prosentin alennuksella myytävän, euromääräisesti kalliimman, tuotteen tuntumaan halvemmalta kuin normaalihintaisen, euromääräisesti halvemman, tuotteen.

Jättialetuote on hyvä ja järkevä ostos vain, jos sen on harkinnut tarpeelliseksi ja halunnut sitä jo ennen alennusmyyntiä.

Itselläni tepsii alennusmyyntien harhaostosten välttämisessä parhaiten kaksi keinoa. Ensimmäinen on, etten mene alennusmyynteihin enkä seuraa alemarkkinointia, jos minulla ei ole oikeasti mitään hankittavaa. Mitä enemmän itsensä ostoksille altistaa ja mitä enemmän niitä miettii, sitä enemmän tulee ostettua.

Toinen on aikaperustelu, joka pätee muihinkin hankintoihin. Voi laskea, kuinka kauan kaupoissa syöksähtelyyn ja ostosten suunnitteluun menee aikaa. Aika on kertakäyttöhyödyke, joten sen käyttöä kannattaa harkita tarkkaan.

Aikalaskelman jälkeen voi ottaa mallia sijoittajista. Sijoituskohdetta valitessa mietitään aina, millainen tuotto rahoille tulisi, jos ne käyttäisi toisin. Shoppaaja voi miettiä vaihtoehtoista käyttöä ja tuottoa rahoilleen, mutta ennen kaikkea ajalleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!