Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko lopettaa rahasta riitelemisen? Tee vuosibudjetti huolellisesti

Raha
 
Terhi Ylimäinen
Omien tulojen ja menojen budjetointi voi alussa tuntua vaivalloiselta, mutta vaiva palkitsee.
Omien tulojen ja menojen budjetointi voi alussa tuntua vaivalloiselta, mutta vaiva palkitsee. Kuva: Terhi Ylimäinen

Vuoden alku on paras aika suunnitella rahankäyttöään. Vaikka kävisi säännöllisissä palkkatöissä, budjetointia kannattaa harrastaa, jotta tietäisi, mihin rahat menevät.

Marttojen talousneuvoja Teija Jerkku kertoo yksinkertaiset ohjeet tämän vuoden rahankäytön hallintaan.

Kirjaa kiinteät tulot ja menot

Arvioi vuoden palkkatulot, tuet ja muut kiinteät tulot. Jos kuukausitulot vaihtelevat, arvioi ne mieluummin hiukan alakanttiin. Voit käyttää apuna vaikka vuoden viimeisintä palkkalaskelmaa, tiliotteita ja eri tukien päätöspapereita.

Kirjoita sitten ylös arvioidut menot. Aloita niissäkin kiinteistä ja itsellesi välttämättömistä menoeristä, kuten asumisesta, puhelinlaskuista ja bussilipuista.

Muista myös ne menot, jotka toistuvat harvoin, kuten vakuutukset, lehtimaksut tai auton huoltokulut.

Lopuksi listaa ne menot, jotka vaihtelevat enemmän, eli ruoka-, vaate- ja harrastekulut. Tarkista myös, millaisiin velanhoitoeriin olet sitoutunut, ja kirjaa ne.

”Muistele menoja vanhojen kuittien ja laskujen avulla. Ota huomioon myös ne säännölliset kulut, joista ei tule laskuja, kuten lounasruokailu”, Jerkku neuvoo.

Aseta budjetti

Menojen ja tulojen kirjaaminen ei itsessään helpota rahankäyttöä. Tietojen perusteella kannattaa laskea, kuinka paljon rahaa jää käytettäväksi kuukaudessa pakollisten menojen jälkeen.

Suunnitelman voi asettaa myös viikoksi. Jos käytettävissä on hyvin vähän rahaa, voi olla helpointa laskea päiväbudjetti ja elää sen mukaan.

”Kun tietää, paljonko rahaa voi käyttää, miettii ehkä helpommin ostotilanteissa, onko tähän todella varaa. Suunnitelma antaa uskallusta tehdä hankintoja”, Jerkku sanoo.

Seuraa parin kuukauden verran

Alkuvuodesta kannattaa varmistaa, elääkö niin kuin on arvioinut. Jos kirjaa menonsa pari kuukautta esimerkiksi kännykkäsovellukseen, ruutuvihkoon tai exceliin, näkee, mihin raha todella kuluu.

Teija Jerkun mukaan menoja kirjaamalla voi huomata, että jostain olisikin helppo tinkiä.

”Kulutuksen seuraaminen voi tuntua työläältä, mutta lopulta sen avulla joutuu ajattelemaan raha-asioita vähemmän. Taloutta seuratessa havahtuu ajoissa, jos rahat eivät riitäkään.”

Säästä hyvän päivän varalle

Vanhan säännön mukaan säästössä olisi hyvä olla 1–2 kuukauden palkka, jos jotain yllättävää sattuu. Jotkut tosin kritisoivat rahan makuuttamista tilillä.

Jerkun mukaan ideaalitilanteessa rahaa on käytettävissä, mutta suuria summia ei kannata huonokorkoisilla tileillä säilöä. Säästöjä ei myöskään pidä ajatella vain ”pahan päivän varalle”.

”Voihan sitä säästää myös hyvän päivän varalle – jos joku vaikka kysyy matkaseuraksi!”

Puhu rahasta

Raha voi Jerkun mukaan edelleen olla tabu ystävyys- tai jopa parisuhteissa. Mitä enemmän rahasta puhuu ja sen käyttöä suunnittelee, sitä vähemmän siitä tarvitsee riidellä.

Jos asuu jonkun kanssa, kannattaa miettiä, tekeekö budjetit yhdessä vai erikseen.

”Rahasta ei tänäkään päivänä puhuta tarpeeksi, vaikka puhuminen parhaassa tapauksessa säästää riidoilta. Rahankäytöstä pitää puhua myös lapsille, ja mieluummin aikaisin kuin liian myöhään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!