Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso tarkkaan verokorttisi tiedot – näin varmistat parhaan hyödyn

Nyt on aika tilata uusi verokortti, mutta kolmen vuoden päästä sitä ei ehkä tarvitse enää tehdä.

Raha
 
Rio Gandara / HS
Verokortin luvut kannattaa tarkistaa, koska veroprosentti on kahden vuoden takaisten tulojen mukainen.
Verokortin luvut kannattaa tarkistaa, koska veroprosentti on kahden vuoden takaisten tulojen mukainen. Kuva: Rio Gandara / HS

Postiluukusta on kolahtanut tämän vuoden verokortti. Mitä asioita siitä pitikään tarkistaa? Kysyimme Verohallinnon ylitarkastaja Kaj Hoffrenilta.

Perussääntö kuuluu, että veroprosentin on hyvä olla laskettu yläkanttiin, jos haluaa välttyä jäännösveron maksamiselta. Osa ihmisistä ottaa mielellään ”lainaa” valtiolta niin, että maksaa vuoden ajan hieman vähemmän veroa ja kompensoi sen jäännösverona.

Yleisempää kuitenkin on veroprosentin asettaminen yläkanttiin.

”Palautuksia maksetaan enemmän kuin jäännösveroja”, Hoffren kertoo.

Jos nyt tilaa uuden verokortin, pitää arvioida vuoden tulot ja kertoa myös tammikuussa saamansa palkka. Kätevintä on laskea uusi veroprosentti vero.fi:n nettipalvelussa. Sieltä kortin voi myös tilata ja tulostaa itselleen.

”Verkkoasiointi on lisännyt veroprosenttien muutoksia, mutta se tulee silti edullisemmaksi kuin virkailijan työajan käyttäminen tai puhelinpalvelu”, Hoffren kertoo.

Hänen mukaansa sekä verotoimistot että verokorttiasioita hoitava puhelinpalvelu ovat nyt ruuhkaisia.

Verotoimistot lähettävät noin 4,6 miljoonaa verokorttia vuosittain. Niistä noin 1,8 miljoonaan tehdään muutoksia.

Nyt saapuneen verokortin tiedot perustuvat kahden vuoden takaisiin palkkatietoihin. Siksi tiedot voivat hyvinkin olla vanhentuneita, jos työ- tai asumistilanne on muuttunut.

Arvioitujen vuositulojen lisäksi kortista kannattaa tarkistaa vähennykset, kuten asuntovelan korot ja asunnon ja työpaikan väliset matkakulut. Ne kannattaa vähentää veroista heti.

Jos korkojen ja työmatkojen tilanne on sama kuin kaksi vuotta sitten, vähennysten pitäisi näkyä kortissa automaattisesti.

Pelkän veroprosentin nostoa varten ei tarvitse tilata uutta korttia, Hoffren muistuttaa. Uuden prosentin voi vain ilmoittaa työnantajalleen. Sen voi toki tehdä myös myöhemmin tänä vuonna, jos tulotilanne ei vastaakaan vuoden alussa arvioitua.

”Verohallinnon kanta on tietysti se, että prosentin tulisi olla mahdollisimman tarkka heti”, Hoffren sanoo.

Verokorttirumbaan valmistellaankin muutosta, joka helpottaisi sekä virkailijoiden että tavallisten kansalaisten elämää.

Noin kolmen vuoden päästä tulee käyttöön kansallinen tulorekisteri. Työnantajat ilmoittavat siihen aina, kun palkkaa maksetaan.

”Tiedot pysyvät tulorekisterin avulla ajantasaisempia kuin nyt. Silloin veroprosentit saadaan tarkemmaksi ja ainakin maksettavien jäännösverojen määrä vähenee”, Hoffren sanoo.

Uuden järjestelmän ansiosta veroprosenttien muutokset vähenevät ja tilanteiden päivittäminen helpottuu, kun rekisteristä näkyvät tiedot ovat ajan tasalla myös kesken vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!