Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauhea suomalainen kateus onkin myytti – ja se raivostuttaa meitä

Suomi rakastaa kateuttaan. Ennen kaikkea Suomi rakastaa sitä, että asian kuin asian voi selittää suomalaisella kateudella, kirjoittaa Alf Rehn kolumnissaan.

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

On se kauhea, se suomalainen kateus. Se, joka saa suomalaiset välittömästi vihaamaan kaikkia menestyjiä. Miettikää vaikka, minkälaisen viharyöpyn Kone on saanut osakseen ja miten suunnattomasti Vesa-Matti Loiria halveksutaan Suomessa.

Tai katsokaa Supercelliä, joka jouduttiin sulkemaan, koska suomalaiset ryhmänä hyökkäsivät sen kimppuun. Puhumattakaan jääkiekon juniorimaajoukkueesta, jota kaikki alkoivat vihaamaan heti, kun se onnistui hieman muita paremmin. Vai miten se menikään?

Suomi rakastaa kateuttaan. Ennen kaikkea Suomi rakastaa sitä, että asian kuin asian voi selittää suomalaisella kateudella. Kyllä me muuten, mutta kun se kateus.

Kyllä mekin perustaisimme firmoja, mutta kun kaikki ovat niin kateellisia. Kyllä mekin menestyisimme, jolleivät naapurit estäisi. Jos me emme olisi näin kateellisia, Suomessakin voisi olla Slush!

Se tosiasia, että Suomi ei ole läheskään niin kateellinen kuin väitetään, onkin sitten hankalampi juttu. Moni suuttuu, kun sanon niin. ”Ollaanhan me!” he huutavat. ”Katso vaikka veroja! Tai minun naapuriani!”

Juu, suomalaiset verot ovat rankan progressiivisia ja rankaisevat usein yrittäjyyttä – joskaan eivät yhtä paljon kuin vaikkapa Tanskassa. Ja kyllä, Suomessa on kateellisia ihmisiä. Heitä kun tapaa olla kaikkialla.

Kateus on siitä jännä ominaisuus, että miltei jokainen maa on vakuuttunut, että juuri se kärsii siitä pahiten. Britanniassa puhutaan, miten pikkusieluinen paikallinen mentaliteetti on, ja Jenkeissä valitetaan, että menestymistä kadehditaan liikaa. Kaikki Pohjoismaat ovat yksimielisiä, että juuri niillä on kaikkein kateellisimmat asukkaat.

Joten kyllä Suomessa kateellisuutta on, ja tietenkin siitä saa ja pitää puhua. Mutta ajatuksen, että Suomi olisi paljon muita maita kateellisempi, voi ja saa kyseenalaistaa.

Suomihan on maa, joka menee onnesta sekaisin, kun ennestään tuntematon suomalainen näyttelijä saa yhden vuorosanan amerikkalaisessa elokuvassa, ja joka tuntee suurta ylpeyttä, jos tunnetun ihmisen isoisoäidin pikkuserkku tuli Pohjanmaalta.

Eipä silti, kateellisuus on mitä tehokkain tekosyy. Siihen voi aina viitata, ja sillä voi aina selittää omat epäonnistumisensa. Mutta tästä huolimatta Suomessakin voi onnistua. Sen osoittivat vaikkapa nuoret kiekkoleijonat, joita kateudessamme niin hirveästi mollasimme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!