Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästä vähän, mutta pitkään – asiantuntija neuvoo sijoittamista pienituloisille

Realistinen odotus on, että säästetty määrä kaksinkertaistuu kymmenessä vuodessa.

Raha
 

Sijoittamista voidaan pitää rikkaiden harrastuksena, mutta toisaalta pankit ottaisivat mielellään pienetkin irtoavat pennoset rahastoihinsa.

Voiko pienituloinenkin siis sijoittaa?

Pitkäaikaissäästämisen asiantuntija ja sijoituskoulutusta tarjoavaa yritystä pyörittävä Mika Hyttinen haluaa aloittaa psykologiasta.

”Kaikista vaikein on henkinen puoli: osakkeita on helppoa ostaa, kun niiden arvo nousee, mutta riskin ottaminen laskevien kurssien aikana yleensä palkitaan paremmin”, Hyttinen sanoo.

Hänen sijoitusfilosofiansa perustuu yhdysvaltalaisen suursijoittajan Warren Buffettin oppeihin.

Pienenkin rahamäärän voi Hyttisen mukaan sijoittaa, kunhan ei ajattele rikastuvansa hetkessä. Näillä neljällä vinkillä aloitteleva pienituloinen sijoittaja pääsee alkuun:

Aika ratkaisee

Hyttinen uskoo rahan määrän olevan toissijaista sijoittamisessa. Olennaisinta ei myöskään ole arvata oikein, mikä firma nousee seuraavaksi suurmenestykseen.

Suurin määräävä tekijä on aika.

”Aika tuo korolle korkoa. Jos aloittaa sijoittamisen vasta 55-vuotiaana, kun asuntolaina on maksettu, sijoitukset eivät ehdi kasvaa korkoa kovin kauaa.”

Älä odota liikoja

Realistisinta on odottaa, että säästetty rahamäärä kaksinkertaistuu kymmenessä vuodessa. Silloin ei odota liikoja.

”Jos vuoden aikana säästää tuhat euroa, niin sillä ei rikastu. Mutta jos kolmena vuonna laittaa sivuun 80 euroa kuussa, niin 20 vuoden päästä näistä aika pienistäkin eristä muodostuu merkittävä potti.”

Muista lapset

Hyttinen itse säästää lapsilleen 20 euroa kuussa sijoittamalla ne indeksirahastoihin. Se tarkoittaa, että omistaa hiukan kaikista yhtiöistä, ja yhtiöiden maksamat osingot rahasto sijoittaa automaattisesti uudelleen.

”Silloin ei saa tuottoa tililleen säästämisen aikana, mutta purkuhetkellä koossa voi olla mukava summa.”

Omista itse

Jos omistaa suoraan eikä pankin välityksellä, tuoton saa suoraan itselleen.

”Pankin suurikuluinen rahasto tuo asiakkaalle harvoin mitään lisäarvoa edulliseen indeksirahastoon verrattuna. Suuret kulut eivät auta osakeomistuksia nousemaan nopeammin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!