Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsikin voi kopioida nykytaideteoksen – mutta taiteen arvo on kyvyssä haastaa tapamme katsoa kiiskeä

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Onko taide taloudellista? Kysymys voi tuntua oudolta, tiedän. Taiteella on tietenkin taloutensa, jossa jotkut teokset voivat nousta arvoon arvaamattomaan.

Toisaalta taide vaikuttaa olevan talouden rajallisuuden tuolla puolen, jonain suurempana, arvokkaampana. Mutta voiko taide auttaa meitä arkitaloudessamme?

Kun puhutaan taiteesta, etenkin nyky-sellaisesta, moni tuhahtelee. Nykytaide vaikuttaa monista liian helpolta, miltei vedätykseltä. Se ei aina ole kaunista eikä aina edes pyri miellyttämään.

Välillä se näyttää sellaiselta, että kuka tahansa kykenisi samaan. Mutta kuten Susie Hodge osoittaa erinoimaisessa kirjassaan Why your five year old could not have done that: modern art explained, tämä ei todellakaan pidä paikkansa.

Moni, jopa lapsi, voi tietenkin kopioida modernia taideteosta. Tämä ei itsessään ole kummallista. Kun uudelle idealle on annettu muoto, se näyttäytyy usein itsestäänselvänä ja helppona.

Sama pätee myös tieteeseen. Kuka tahansa voi toistaa Newtonin lait tai Darwinin perusideat, juuri kuten on mahdollista imitoida Jackson Pollockia tai Veikko Hirvimäkeä.

Se ei silti tarkoita, että olisi suuri tiedemies, taiteilijasta puhumattakaan.

Taiteen arvo tuleekin juuri sen tavasta näyttää meille maailma uudella tavalla, sen kyvystä haastaa tapamme katsoa vaikkapa kiiskeä tai konttoria.

Ja siinä syntyy myös taiteen arvo arkielämässä.

Moni meistä vaeltaa arjessaan sen suuremmin miettimättä. Aamiainen, työmatka, duuni, kauppa, sohva, sänky. Toistetaan. Asiat ovat juuri sellaisia, miltä ne näyttävät. Kiiski on kiiski, hauki on kala.

Taide rikkoo tätä. Sen tehtävä ei ole näyttää maailmaa sellaisena kuin se on, vaan antaa meille uusia näkökulmia.

Välillä tämä tehdään kyseenalaistamalla itse taidetta tai kauneuden käsitettä. Välillä se pakottaa meidät kokemaan uusilla, epämukavilla tavoilla.

Tämä ei ole virhe eikä ongelma. Se on lahja.

Se on lahja, koska tarvitsemme virikkeitä, ärsykkeitä, haasteita – arjessakin. Se on lahja, koska se voi auttaa meitä näkemään konttorissakin kauneutta, sohvassakin suuruutta.

Se luo meille mahdollisuuden määrittää uudelleen arvoa maailmassamme, ja tämä taas on taloutta parhaimmillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!