Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittaja tarvitsee aina ennusteen selkänojakseen, vaikka se menisi pieleenkin

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Lukuisia tälle vuodelle tehtyjä talousennusteita on jo ehditty korjata, vaikka on vasta helmikuu.

Se ei ole ihme, eikä se ole vitsailun aihekaan. Talous on niin monimutkainen organismi, ettei kukaan voi ennustaa eurolleen tai prosentilleen tilannetta vuoden päähän. Lisäksi normaalien vaihteluiden lisäksi tulee aina yllätyksiä, markkinapaniikkeja, terrori-iskuja, maanjäristyksiä.

Ennuste voi olla erinomainen, vaikka luvut ovat pielessä. Eurojen ja prosenttien sijasta kannattaa kiinnittää huomiota ekonomistien ja analyytikkojen järkeilyyn.

Otetaan esimerkiksi öljy. Se on halventunut puolessatoista vuodessa noin 75 prosenttia. Juuri kukaan ei ole ennustanut valtavaa muutosta oikein.

Halpa öljy tarkoittaa lämmityksen, autoilun ja öljypohjaisten tuotteiden halpenemista. Se tarkoittaa myös öljyntuottajien konkursseja, investointien romahtamista ja tuottajamaiden ajautumista kriiseihin. Hinnanmuutos ei ole joko hyvä tai paha asia, mutta se on olennainen asia.

Koska öljy on maailmantalouden kannalta avainraaka-aine, siitä on tullut voimapolitiikan väline. Se on läpeensä politisoitunut raaka-aine, mikä näkyy esimerkiksi siinä, ettei tuotanto supistu kysynnän supistuessa. Tämän kaiken analyytikot lurittelevat läpi raporteissaan.

Nyt, kun öljy vain halpenee ja halpenee, perusselitysten rinnalle on noussut elementti, joka herättää sijoittajissa suurempaa levottomuutta kuin kysynnän supistuminen tai öljyllä politikointi.

Mitä, jos öljyn aikakausi onkin kohta ohi? Tilastoista on tongittu vakuuttavia lukuja siitä, kuinka uusiutuvat energiamuodot ovat kehittyneet odotettua nopeammin.

Öljy ja muut fossiiliset polttoaineet alkavat olla myös poliittisesti epäkorrekteja sijoituskohteita, sillä lukuisat isot sijoittajat ovat sitoutuneet luopumaan fossiilisista polttoaineista sijoituskohteina.

Sijoittajia kauhistuttaa. Ei siksi, että he ovat öljyfaneja, vaan siksi, että näin ison perusoletuksen murtumisesta seuraisi painajainen. Se on tilanne, jossa vanhat markkinalogiikan säännöt eivät enää päde, mutta uusia ei ole ehtinyt kehittyä tilalle. Anomalia.

Silloin ei ole mitään, mihin perustaa salamannopeat osto- ja myyntipäätöksensä. Sijoittaja tarvitsee strategian, selkänojan, vaikka vääränkin.

Sitä voi aina korjata, mutta ilman strategiaa sijoittaminen on huteraa horjumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!