Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhu lapselle rahasta – tutkija kertoo, miten

Lapsi ottaa mallia vanhemmistaan, joten kannattaa painottaa käytännön taitoja.

Raha
 
Colourbox
Lapsi ottaa mallia vanhempiensa rahankäytöstä.
Lapsi ottaa mallia vanhempiensa rahankäytöstä. Kuva: Colourbox
Fakta

Viikkorahat ovat nousussa

 12–14-vuotiaille maksettavan viikkorahan määrä on kasvanut 2000-luvulla.

 Keskimääräinen viikkoraha ala-asteikäisillä on 5–7 euroa ja yläkoulussa 10–15 euroa. 

 Kuukausirahaa varhaisteinit saavat keskimäärin 30 euroa ja täysi-ikää lähestyvät nuoret 60 euroa.

 Viikkorahat vaihtelevat perhe- ja lapsikohtaisesti noin kymmenellä eurolla molempiin suuntiin.

 Etelä-Euroopan maissa ei ole tavallista antaa lapsille ja nuorille taskurahaa

Lähde: Tutkija Terhi-Anna Wilska

Lastenkasvatus ei ole yksinkertaista, ja rahasta puhuminen tuntuu yleisesti vaikealta. Kun nämä kaksi asiaa pitää yhdistää, voi iskeä riittämättömyyden tunne. Kysyimme Helsingin yliopiston dosentilta Anu Raijakselta, miten lapselle kannattaisi opettaa rahankäyttöä.

Raijas on tutkinut lasten ja nuorten taloudellista käyttäytymistä, ja hän kirjoittaa parhaillaan uuteen nuorisobarometriaineistoon perustuvaa tutkimusartikkelia vanhempien vaikutuksesta nuorten rahankäyttöön.

Näytä, älä vain kerro

Useiden tutkimusten mukaan lapsi imee vanhempiensa rahankäyttötavat mallioppimisella. Siksi vanhempien kannattaa Raijaksen mielestä painottaa tietopuolen sijaan mieluummin käytännön taitoja.

Teknologian kehittymisessä sen sijaan kannattaa pysyä mukana. Jos vanhemmat eivät tiedä esimerkiksi koko ajan yleistyvästä mobiilimaksamisesta mitään, sitä on vaikea opettaa lapsellekaan.

”Faktoja käydään läpi kouluissa. Omat rahankäytön tavat periytyvät, joten on hyvä näyttää esimerkkiä ainakin säästämisestä ja laskujen maksamisesta ajallaan.”

Puhu rahasta

Tutkimukset puoltavat rahasta puhumisen aloittamista jo pienille lapsille. Puheen sävyyn kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

Rahavaikeuksista voi kertoa käytännön kautta: menoja joutuu nyt priorisoimaan. Kannattaa myös konkretisoida kertomalla, kuinka paljon töitä pitää tehdä saadakseen rahat esimerkiksi uuteen puhelimeen.

”Puhu avoimesti, mutta älä sälytä ongelmia lapsen harteille. Jos rahaa perheessä riittää, pitäisi pystyä opettamaan, ettei se silti ole itsestäänselvyys.”

Anna viikkorahaa

Viikkoraha opettaa lasta säännöstelemään rahankäyttöään. Kaiken voi käyttää kerralla tai säästää ja ostaa myöhemmin jotain isompaa. Raijaksen mukaan kouluikäiselle voi jo antaa rahaa, kaikkein pienimmille aloittamalla esimerkiksi 2–3 eurolla viikossa.

”Viikkoraha tai muuten säännöllisesti annettu taskuraha auttaa ymmärtämään, mitä tietyllä rahalla saa. On hyvä myös keskustella lapsen kanssa siitä, mihin raha käytetään.”

Muistuta kärsivällisyydestä

Pikavippien aikakautena säästäminen on tärkeä kyky. Sitä oppii kannustamalla lasta säästämään taskurahoistaan. Samalla tulee opettaneeksi, ettei kaikkea voi aina saada.

”Nykyään kaupat ja pikavippifirmat tarjoavat helppoja vaihtoehtoja saada heti se, minkä haluaa. Ongelmia ehkäistäkseen tulisi opettaa, että tiettyjen tarpeiden tyydyttämistä voi lykätä.”

Anna vastuuta nuorelle

Uudesta nuorisobarometristä käy ilmi, että suomalaiset vanhemmat antavat yleisesti rahaa aikuistuneillekin lapsilleen. Se on Raijaksen mielestä hyväksyttävää, mutta nuoren täytyy myös oppia vastaamaan omasta taloudestaan.

”Viimeistään silloin kun muuttaa pois kotoa, pitää vastata itse taloudestaan. Siihen auttaa, että aiheesta on puhuttu jo aiemmin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!