Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos ravistaa rahoitus­markkinoita – investointipankit ryhtyivät sanoista tekoihin

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

”Uskomme, että rahoitussektorilla on tärkeä rooli, kun valtiot toteuttavat ilmastonmuutosta hillitseviä toimia.” Näin lukee amerikkalaisen JPMorgan-investointipankin uunituoreessa ympäristö- ja sosiaalisen vastuun linjauksessa.

Olisi helppoa kuitata, että siinähän pimeyden ruhtinaina pidetyt Wall Streetin pankit lurittelevat. Mutta jos investointipankeilla on valtaa pahassa, voi niillä olla mahtia hyvässäkin.

Investointipankit ovat nimittäin ryhtyneet sanoista tekoihin.

Pariisissa solmittiin joulukuussa 2015 kattava ilmastosopimus, jossa lähes kaikki maailman maat ovat mukana. Sopimuksen mukaan maapallon keskilämpötilan nousu pitää rajoittaa selvästi alle kahteen asteeseen. Lisäksi täytyy pyrkiä toimiin, joilla se saataisiin rajattua alle 1,5 asteeseen.

Kuluneella viikolla JPMorgan ilmoitti, että se lopettaa hiilikaivosten ja hiilivoimaloiden suoran rahoituksen rikkaissa teollisuusmaissa ja vähentää muutenkin yhteyksiään alaan. JPMorgan on suuri hiiliteollisuuden rahoittaja, joten linjanmuutos on merkittävä. Useat muut investointipankit ovat jo tehneet samoin, mutta JPMorgan on ensimmäinen iso investointipankki, joka reagoi näin selvästi Pariisin sopimukseen.

Miten ketju toimii? Kun rahoitus vaikeutuu, hiilentuotanto kallistuu ja hiilikaivos- ja hiilivoimalafirmat joutuvat sulkemaan toimintoja ja keksimään jotain muuta. Valtioiden intressi uusiin energiamuotoihin kasvaa.

Pariisi on virkistänyt myös omistajia. Esimerkiksi jättimäisen Anglo American -kaivosyhtiön omistajista viisi prosenttia vaatii kevään yhtiökokouksessa julkilausumaa, jossa yritys sitoutuu lisäämään läpinäkyvyyttä ilmastonmuutostoimissaan. Viisi prosenttia kuulostaa pieneltä, mutta suuryrityksen omistajaosuutena se on ainutlaatuisen iso ryhmä tällaisen julkilausuman vaatijaksi. Ryhmittymään kuuluu maailmanlaajuisesti merkittäviä sijoittajia, joten painoarvoa on riittämiin.

Rahoittajien toimet kertovat, että ilmastonmuutos on nyt kaikkialle ulottuva teema rahoitusmarkkinoilla. Miksi näin?

Taustalla on tietysti taidokasta lobbausta, mutta se ei ole olennainen syy. Investointipankit ja sijoittajat ovat oivaltaneet, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen on elintärkeää bisnekselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!