Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tili taas tyhjänä? – Näillä sovelluksilla pysyt kärryillä siitä, mihin rahasi menevät

Sovellukset auttavat oman budjetin laatimisessa ja pitämisessä.

Raha
 
Mika Ranta / HS
Pivo on yksi sovelluksista, joilla voi seurata, mihin rahat oikein menevät.
Pivo on yksi sovelluksista, joilla voi seurata, mihin rahat oikein menevät. Kuva: Mika Ranta / HS

Joka kuukausi sama juttu: kovalla työllä hankittu palkka tuntuu vain katoavan jonnekin.

Jos pankkitilin tuijottaminen ahdistaa ja omasta rahankäytöstä haluaa selkeän kuvan, oma talous kannattaa budjetoida. Rahavirtoja voi seurata vaikkapa Marttojen budjettilaskurilla.

Talousarvion tekeminen taulukkolaskentaohjelmalla ei tosin kuulosta kovin houkuttelevalta. Siksi on kehitetty näppäriä älypuhelinsovelluksia.

Pivo

Budjettisovellusten suomenkielinen vaihtoehto yhdistää pankkitiedot, maksukortit ja suosikkikaupat. Mobiililompakko kerää tietoa rahankäytöstä ja laatii sen avulla budjetin. Se summaa, mistä rahat tulevat, mihin ne menevät ja mihin riittävät.

Käytetty raha jakautuu eri kulutusryhmiin selkeiksi ja helppolukuisiksi kaavioiksi. Sovellus myös ehdottaa, miten rahaa voisi kenties käyttää, eli kertoo yhteistyökumppaneiden tarjouksista.

Toistaiseksi Pivosta saavat eniten irti Osuuspankin asiakkaat, sillä maksukortin lisääminen palveluun ja tilitapahtumien seuraaminen edellyttävät OP:n verkkopalvelutunnuksia. Cityshopparin ja Pinsin etuohjelmia pääsevät hyödyntämään kaikki.

Saatavilla maksutta Androidille, iOsille ja Windows Phonelle.

You Need A Budget

YNAB on sovellus, joka auttaa säästämään rahaa. Se sopii kaikille ja varsinkin jo vähän velkaantuneille, jotka haluavat taloutensa tasapainoon.

Budjetin rakentaminen sovelluksella vaatii kärsivällisyyttä. Kaikki tulot ja menot täytyy kirjata itse, koska yhteyttä suomalaisiin pankkeihin tai maksukortteihin ei ole. Tiedot tuloista ja menoista pitää päivittää tunnollisesti ja säännöllisesti, jotta rahankäytön syynäämisestä olisi hyötyä.

Vaivannäkö voi kuitenkin kannattaa, sillä sovelluksen avulla voi saada kattavan kuvan omasta taloudesta. Sovellus myös neuvoo, miten budjettiaan pystyy käytännössä noudattamaan. Käyttäjät voivat osallistua netin kautta videoluentoihin, joissa asiantuntijat antavat talousneuvoja arkeen.

Sovellus on maksullinen, mutta kehittäjät mainostavat, että sen avulla säästää keskimäärin parisataa euroa kuukaudessa. Esimerkiksi näin: ”Jätä Starbucks väliin kerran tässä kuussa, niin olet maksanut sovelluksen ja vähentänyt 450 kaloria.”

Saatavilla Androidille, iOsille ja Windows Phonelle. Ensimmäinen kuukausi maksutta, sen jälkeen viisi dollaria kuussa.

What Card

Monella on lompakossa useampia maksukortteja, ja matkalla herää aina sama kysymys: kannattaako vaihtaa valuuttaa vai nostaa tililtä kohteessa? Tai olisiko sittenkin järkevämpää maksaa ostokset luotolla – ja millähän kortilla?

What Card on säästeliään shoppailijan kaveri, joka kannattaa ottaa ulkomaanmatkalle. Sovellus ohjaa kuluttajan löytämään halvimman maksukortin eri tilanteisiin ja auttaa näin säästämään rahaa.

Se kertoo, millä kortilla ostos kannattaa tehdä tai kannattaako nostaa rahaa automaatista, eli missä ovat pienimmät lisämaksut. Sovellukseen on ladattu satojen, myös suomalaisten, maksukorttien palvelumaksut ja valuutanvaihtokulut. Sovelluksesta on hyötyä kotimaassakin, sillä joillakin korteilla pitää maksaa automaatilla palvelumaksuja, eikä kaikilla enää ole perinteistä pankkikorttia.

Saatavilla maksutta Androidille ja iOsille.

Daily Cost

Yksinkertainen ja helppokäyttöinen sovellus, johon käyttäjä kirjaa päivittäiset kulunsa. Omat luokat on esimerkiksi ravintolalaskuille, matkalipuille ja elokuville. Kun tiedot on kirjattu, sovellus piirtää kaavion ja näyttää, mihin rahaa on mennyt.

Tulokset voivat yllättää: oho, pelkästään ruokakauppaan menee vuodessa noin kuukauden palkkaa vastaava summa. Kuntosalin vuosimaksulla taas lyhentäisi kuukauden asuntolainat.

Ihan täydellinen apu budjetoimiseen Daily Cost ei silti ole, koska siihen ei merkitä tuloja.

Saatavilla maksutta iOS:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!