Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjyyttä tuputetaan niin työttömille kuin koululaisillekin – mutta se ei sovi kaikille

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Tuli jälleen kerran kiisteltyä Facebookissa, tällä kertaa eräästä yrittäjästä ja hänen onnistumistensa vähyydestä. Keskustelussa käytettiin nimitystä luuseri.

Eräs kanssaihminen totesi tähän, että oikeat luuserit olivat niitä, jotka eivät ottaneet riskejä eivätkä lainkaan lähteneet yrittämään. Se oli vain nopea heitto mutta pisti minut miettimään, miten puhumme yrittäjyydestä.

Koska sinun, juuri sinun, pitäisi haluta yrittäjäksi. Startup-yrittäjät ovat aikamme rock-staroja, ja yrittäjyys pelastaa Suomen. Haluathan pelastaa Suomen, haluathan? Jos olet nuori, sinun miltei täytyy syttyä yrittäjyydestä.

Ethän halua olla virkamies, ethän? Se on oikeasti kalkkisten hommaa. Haluathan olla oman onnesi seppä? Yrittäjäksi, siis!

Näin tänään Suomessa. Työtön? Ei hätää, yrittämään! Nuori? Ei hätää, yrittämään! Yt:t päällä? Ei hätää, yrittämään! Tämä on kaikille, etkö tiedä? Yrittäjyys yliopistoihin! Yrittäjyys kouluun! Yrittäjyys tarhaan! Yrittäjyys äitiyspakkaukseen! (Taisin itse sanoa tuon viimeisen…)

Mutta onko yrittäjyys kaikille? Onko Kalle, erinomainen timpuri, joka viihtyy timpurina, luuseri, kun hän ei halua lähteä pistämään omaa pumppua pystyyn? Mitä jos hän kokee, että on aika ok tehdä hyvää työtä toisen hommissa?

Pitäisikö Jaanaa, joka haluaa tehdä töitä lasten kanssa ja vieroksuu laskentaa ja myyntiä, syyllistää siitä, että hän ei syty startup-tuuletuksesta?

Minä rakastan yrittäjyyttä ja yrittäjiä. Olen opettanut yrittäjyyttä, harrastanut ja rahoittanut sitä ja tukenut aina, kun olen pystynyt. Olen ollut yrittäjyyden proffa, startup-yritysten hallituksissa ja neuvonantajana. Hitto, naisystäväni on yrittäjä, ja poikani harkitsee asiaa.

Mutta juuri siksi tulen mietteliääksi, kun puhutaan yrittäjyydestä kuin se olisi helppoa jokaiselle ja ongelmatonta. Koska se ei ole. Yrittäjyys on vaikeaa, ja se vaatii osaamista ja antautumista.

Suomessa yrittäjyys on usein erityisen haastavaa, ja yrittäjä on monia muita turvattomammassa tilanteessa. Juuri siksi vieroksun heittoja, että yrittämisen tulisi olla ”kaikkien juttu”, ja sitä, että sen opettamista yritetään ympätä kaikkialle.

Tehkäämme siitä helpompaa, kaikin mokomin. Luokaamme kaikille mahdollisuus tutustua siihen. Mutta se, että ei halua yrittäjäksi, ei tarkoita, että on luuseri. Yrittäminen ei ole kaikille, eikä sen tule olla. Se ei sovi kaikille nuorille, eikä se ole jokaiselle työttömälle tie eteenpäin.

Väite, että yrittäjyys on hauska ja helppo yleislääke kaikkeen, on ennen kaikkea loukkaus Suomen raatavia yrittäjiä kohtaan. Se antaa ymmärtää, että kenestä tahansa on siihen. Tämä on vale, koska joskus se, että ei lähde yrittäjäksi, tarkoittaa, että on ennemmin fiksu kuin luuseri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!