Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Sutinen 14-kertaisti bisneksensä Sarasvuo-tempauksella – ja nyt hän aikoo tehdä Mustista ja Mirristä Suomen Ikean

Sutisen johdolla Musti ja Mirri on kasvanut Pohjoismaiden suurimmaksi. Yrityksen seuraava menestystuote saattaa olla vaikkapa koirien Airbnb.

Raha
 
"Suomalaiset ovat tehneet kulttuurieroista turhan ison peikon"
"Suomalaiset ovat tehneet kulttuurieroista turhan ison peikon"
Mika Sutisen johtamasta Mustista ja Mirristä on kasvanut suomalaisen vähittäiskaupan menestystarina. Firma kasvaa Ruotsissa ja aloittaa pian Norjassa. Toimittaja: Jaakko Lyytinen, kuvaus: Liisa Takala, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Fakta

Musti ja Mirri

 Euroopan neljänneksi suurin lemmikkituotteiden ketju.

 Yhteensä 227 myymälää, joista osa toimii franchising-periaatteella.

 Myymälöistä 112 on Suomessa ja 115 Ruotsissa. Musti ja Mirri osti vuosi sitten ruotsalaiset Arken Zoo ja Djurmagazinet -ketjut, joihin kuului 91 myymälää. Syksyllä avataan ensimmäiset liikkeet Norjassa.

 Yli 500 työntekijää.

 Liikevaihto noin 120 miljoonaa euroa. Ketjun kuluttajamyynti yhteensä 220 miljoonaa euroa.

 Liikevoitto 12 miljoonaa.

 Myynnistä ravinnon osuus on kaksi kolmasosaa.

72 prosenttia myynnistä menee koiranomistajille,

25 prosenttia kissaihmisille ja loput pieneläinten pitäjille.

 

Bordercolliet Deal ja Hip riemastuvat, kun Mika Sutinen heittäytyy leikkiin koirien kanssa.

Hip nappaa Musti ja Mirri -lipun Sutisen kädestä, ja hetken kuluttua puinen varsi on säleinä lattialla. Koirien omistaja Bee Backlund katsoo hymyillen.

Kääpiöbullterrieri Gekko, bullmasstiffi Simo ja sekarotuinen Eetu seuraava tyynesti sivusta. Kokeneet konttorikoirat eivät hätkähdä pienestä showsta HSTV:n videota varten.

Maaliskuisena keskiviikkona Mustin ja Mirrin pääkonttorissa Vantaan Tammistossa on paikalla kymmenkunta koiraa. Ne makoilevat rauhallisesti avokonttorissa omistajiensa työpisteen tuntumassa.

Tänään paikalla on myös yhtiön tuore Norjan-maajohtaja. Kasvun takia pääkonttori on käynyt ahtaaksi. Siksi Norjan-pomoa perehdytetään keittiössä. Pian firma muuttaa uusiin tiloihin Oulunkylään.

Ennen kuin päästämme toimitusjohtaja Mika Sutisen opastamaan Norjan-pomoa, Sutinen saa kertoa, miten lemmikkieläintarvikkeita myyvästä kauppaketjusta on kasvanut kiehtova menestystarina.

Mika Sutisen kasvot eivät ole tutut lehtien taloussivuilta. Se on tavallaan yllättävää, sillä kaikki rakastavat lemmikkejä – ja lemmikkien omistajat ilmiselvästi rakastavat Mustia ja Mirriä. Ketjusta on vaivihkaa kasvamassa Suomen Hennes & Mauritz, vähittäiskaupan kansainvälinen menestystarina, joka myy pääasiassa omia tuotemerkkejään.

Sutinen on viettänyt edellisen päivän Mustin ja Mirrin keskusvarastolla Kaarinassa. Nyt hän on pistäytymässä Vantaalla ja sitten matka jatkuu kohti Kuopiota, missä Sutinen asuu suurperheineen. Seuraavalla viikolla edessä on työmatka Madridiin.

”Olen hyvä Finnairin asiakas. Viime vuonna taisi tulla yli 180 lentoa”, Sutinen sanoo.

Sutisen sukkulointi on ollut tuottoisaa. Musti ja Mirri on kasvanut viime vuosina hämmästyttävää vauhtia. Nyt se on Euroopan neljänneksi suurin lemmikkituotteiden ketju.

Siihen kuuluu yhteensä 227 myymälää, joista osa toimii franchising-periaatteella. Myymälöistä 112 on Suomessa ja 115 Ruotsissa. Syksyllä avataan ensimmäiset liikkeet Norjassa.

Mika Sutinen tuli Mustin ja Mirrin johtoon kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen firman liikevaihto on viisinkertaistunut.

Mustin ja Mirrin menestys on tehnyt 50-vuotiaasta Sutisesta niin varakkaan miehen, ettei hänen tarvitsisi tehdä enää töitä. Silti Sutinen puhkuu intoa kuin ensimmäisen työpaikkansa saanut vastavalmistunut ekonomi.

”Olen tajunnut, että tämä on parasta, mihin voin aikani käyttää”, Sutinen sanoo. Päivettyneille kasvoille leviää hymy. Edellisen viikon Sutinen on ollut harrastamassa vapaalaskua Ranskan Chamonix’ssa.

Sutisen hymy johtuu muista syistä: Yhtiön saamasta tuoreesta tunnustuksesta. Ja päässä kuplivista liikeideoista, kuten koirien Airbnb:stä.

Liisa Takala
Bordercolliet Deal ja Hip innostuvat leikkimään Mustin ja Mirrin toimitusjohtajan Mika Sutisen kanssa yhtiön pääkonttorissa Vantaan Tammistossa.
Bordercolliet Deal ja Hip innostuvat leikkimään Mustin ja Mirrin toimitusjohtajan Mika Sutisen kanssa yhtiön pääkonttorissa Vantaan Tammistossa.

Mustin ja Mirrin menestys on rakentunut lukuisista liiketoimintaan liittyvästä oivalluksista, mutta niiden taustalla on kolme suurempaa selitystä. Ensimmäinen on omistautuminen.

Lähes kaikilla Mustin ja Mirrin työntekijällä on oma lemmikki. Henkilökunnalle kyse on kutsumuksesta, paljon enemmästä kuin pelkästä työstä.

”Tämä on ihmisille intohimoammatti”, Mika Sutinen sanoo.

Mitkään kannustimet eivät Sutisen mukaan saisi työntekijöitä myymään firman tuotteita, elleivät he itse uskoisi niihin: ”He rakastavat lemmikkejä paljon enemmän kuin tätä firmaa.”

Henkilökunnalla on jalostunutta asiantuntemusta lemmikkien tarpeista.

”Olisi typerää olla käyttämättä sitä”, Sutinen sanoo.

Yritys on kasvanut niin nopeasti, että organisaatiota on pitänyt uudistaa jatkuvasti: palkata ihmisiä, päivittää tehtäviä.

Sutinen vertaa rooliaan talonmiehen ja isännöitsijän yhdistelmään. ”Ensisijainen tehtäväni on tarjota porukalle mahdollisuus suoriutua tehtävistään.”

Ensimmäinen Sutisen hymyn syy on tämä: helmikuussa Musti ja Mirri valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi suurten eli yli 500 työntekijän yritysten sarjassa. Great Place to Work -kisan voitto oli toimitusjohtajalle yksi elämän tähtihetkistä.

”Koin, että olen nyt saanut aikaiseksi sen, mikä on kohtuullista yhden ihmisen elämälle. Lukuja ja euroja voi aina tehdä. Mutta jos tällaisen kasvun keskellä voimme tuottaa sellaista henkilöstötyytyväisyyttä, että meidät valitaan Suomen parhaaksi työpaikaksi…”

Sutinen hakee hetken sanojaan. ”On se vaan makeinta.”

Työntekijöiden ja kanta-asiakkaiden omistautuminen on valjastettu osaksi Mustin ja Mirrin tuotekehitystä ja testausta. Uusien ruokien ja muiden tuotteiden on ensin kelvattava työntekijöille ja heidän lemmikeilleen.

Konttorilla päiväänsä viettävät koirat pääsevät usein maistajiksi. Yksi testaajista on kääpiöbullterrieri Gekko, jonka omistaja Susanna Riipinen työskentelee pääkonttorissa tuoteryhmäspesialistina. Hän etsii valikoimaan uusia ruokia ja herkkuja ja huolehtii nykyisistä tuotteista.

”Suomalainen kuluttaja on todella tietoinen lemmikkinsä ruoasta. Ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän ruoan alkuperä”, Riipinen sanoo.

Pääkonttorin tuotevastaavat lähettävät päivittäin kyselyitä myymälöiden työntekijöille testatakseen ideoitaan. Tietoa ja toiveita kerätään jatkuvasti myös kanta-asiakkailta.

Lemmikkibisnes kasvaa taantumasta huolimatta. Tai jopa sen ansiosta. Työpaikkansa menettäneellä ei ehkä ole varaa matkustaa, mutta vapaa-aikaa on enemmän. Niinpä yhä useammat saattavat hankkia lemmikin. Myös sinkkutalouksien osuuden kasvu ja ihmisten eliniän piteneminen lisäävät lemmikkien määrää.

Mika Sutinen ei ehkä ole talouslehtien kansihahmo, mutta hänellä on ollut oma varttituntinsa julkisuudessa. Tarina on kuin huomiotalouden käsikirjasta:

Vuonna 2007 Sutinen johti kuopiolaista lemmikkituoteyhtiö VPG:tä, joka valmisti muun muassa Hurtta-asuja koirille. Siihen aikaan Trainers’ Housen Jari Sarasvuo oli yritysfuusion ja 27 miljoonan euron tilin jälkeen luvannut julkisesti viedä vaimonsa Lontooseen ostosmatkalle. Tarkoitus oli ostaa myös vaatetusta perheen koirille.

Tämän jälkeen huomion kaappasi kuopiolainen Hurtta. Se julkaisi Helsingin Sanomissa koko sivun mainoksen, joka oli Sarasvuolle osoitettu kirje. Toimitusjohtaja Mika Sutinen kutsui kirjeellään Sarasvuot lomalle mieluummin Savon sydämeen Kuopioon. Sutinen lupasi lahjoittaa Sarasvuon koirille vaatteet, jos perhe matkustaisikin Kuopioon.

Pentti Vänskä
Vuonna 2007 Jari Sarasvuo vei perheensä Kuopioon Mika Sutisen Hurtta-merkille tekemän mainostempauksen seurauksena. Kuvassa Nina Sarasvuo (vas.), Jari Sarasvuo ja VPG Finland Oy:n toimitusjohtaja tuolloin työskennellyt Mika Sutinen.
Vuonna 2007 Jari Sarasvuo vei perheensä Kuopioon Mika Sutisen Hurtta-merkille tekemän mainostempauksen seurauksena. Kuvassa Nina Sarasvuo (vas.), Jari Sarasvuo ja VPG Finland Oy:n toimitusjohtaja tuolloin työskennellyt Mika Sutinen.

Lehdet kirjoittivat tempauksesta, ja Sarasvuot matkustivat joululomallaan Kuopioon. Tempaus oli tuottoisa Hurtalle. Firman myynti 14-kertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.

Sutinen päätyi lemmikkibisnekseen sattumalta. Hän valmistui ekonomiksi 1980-luvulla ja lähti konsultiksi Hongkongiin. Kun hän palasi Suomeen, kuopiolainen lemmikkieläintukku Kerox Oy pyysi häntä selvittämään, voisiko nahkatuotteiden tuotannon siirtää Kaukoitään.

Muutaman vuoden kuluttua Sutinen siirtyi hoitamaan Keroxin bisneksiä. Firma kasvoi 2000-luvulla Sutisen johdolla yritysfuusioilla merkittäväksi ja menestyväksi Best Friend Group -konserniksi.

Viiden lapsen isä Sutinen oli suunnitellut jäävänsä eläkkeelle alle 40-vuotiaana. Mutta sitten vastaan tuli Musti ja Mirri.

Musti ja Mirri oli saanut alkunsa Tampereen Pyynikintorilla sijainneesta lemmikkiliikkeestä, jonka Matti Varpula osti 1988.

Varpula alkoi rakentaa Mustista ja Mirristä ketjua. Vuoteen 2010 mennessä ketjussa oli jo 92 liikettä, joista lähes puolet toimivat franchising-pohjalta. Mallissa yrittäjä saa käyttöönsä ketjun tavaramerkin ja tuotevalikoiman ja maksaa korvauksena osuuden myynnistään ketjulle.

Vuonna 2010 Varpula oli valmis luopumaan firmastaan, sillä sopivat ostajat olivat löytyneet: pääomasijoitusyhtiö Pohjola Capital Partners (myöhemmin nimeltään Vaaka Partners) ja Sutinen, joka otti ketjun johtoonsa.

”Mustin ja Mirrin konsepti oli hyvin kehittymätön”, Sutinen kertoo. Yhtiöllä oli parin hengen pääkonttori, ja myymälät tekivät päätökset hyvin itsenäisesti.

”Sen jälkeen täällä on uusittu kaikki muu paitsi nimi.”

H&M:n ohella Ikea on toinen Sutisen esikuvista. Molempien liikeidea perustuu myymäläverkoston sijoittelun lisäksi hiottuun toimitusketjuun ja siihen, että tuotteet ovat kaupan omia.

Tässä on Mustin ja Mirrin reseptin toinen tekijä. Ketju pyrkii toteuttamaan samaa mallia.

Vielä vuonna 2010 Musti ja Mirri osti tuotteensa suomalaisilta tukkureilta. Nyt tuotteet ostetaan suoraan valmistajilta, jotka tulevat Suomen lisäksi Keski-Euroopasta. Tarvikkeet hankitaan pääosin Kiinasta ja Kaukoidästä.

Nyt kaksi kolmasosaa myynnistä tulee Mustin ja Mirrin omista tuotemerkeistä.

Tiukentunut keskusohjaus aiheutti muutaman franchising-yrittäjän kapinan. He syyttivät uusia omistajia sanelupolitiikasta tuotevalikoimassa.

Riita koski myös kanta-asiakasjärjestelmää, jonka käytöstä yrittäjät eivät olisi halunneet maksaa ketjulle. Riidan seurauksena Musti ja Mirri irtisanoi joukon franchising-sopimuksia.

Kotimaiset tavarantoimittajat syyttivät firmaa siitä, että toimintatapa johtaa suomalaisten erikoisliikkeiden lopettamiseen.

”Emme me voi ajatella tällaista. Meidän on pakko mennä asiakkaat edellä”, Sutinen sanoo. 

On aika tutustua Mustin ja Mirrin kolmanteen menestystekijään, myymälästrategiaan. Se tapahtuu parhaiten siirtymällä pääkonttorista seinän toiselle puolelle. Siellä sijaitsee Mustin ja Mirrin Tammiston-myymälä.

Myyjä Jenni Lötjönen osoittelee: tuolla on koirien asuja, joita menee eniten aina tammikuussa pakkasilla. Ja tuolla kylmäaltaat, joissa on possua, nautaa, hevosta, lohta, poroa, kalkkunaa.

”Ruokatrendinä ovat nyt viljattomat, lihaisat valmisteet ja raakaruoka”, Lötjönen sanoo.

Luonnollisuus on trendi myös lemmikkiruoissa. Omistajat ostavat lisäksi luomua ja vähähiilihydraattista – kuten itselleen.

Sutisen kaudella Musti ja Mirri on avannut liikkeitä kauppakeskuksissa ja jättimarkettien vieressä. Klisee on osoittautunut todeksi myös lemmikkibisneksessä. Menestyksen ratkaisee kolme tekijää: sijainti, sijainti ja sijainti.

”Yleensä myymälän tunnelman vaistoaa heti sisään tullessaan. Aivan kuin kotiin tullessaan tietää jo tuulikaapissa, millainen tunnelma on”, Sutinen sanoo. Hän kutsuu tätä ”nenäkarvaindeksiksi”.

Myymälässä hän alkaa havainnoida. Onko kauppa siisti? Missä järjestyksessä tuotteet ovat? Miten myyjät toimivat? Millainen on ilmapiiri? Jos myymälä on liian siisti, se voi kertoa myös siitä, ettei kauppa käy.

Myymäläkäynnit ovat Sutisen mukaan välttämättömiä, jotta ”pysyy sormet valtimolla”.

Mittaaminen on viety Mustissa ja Mirrissä pitkälle. Myymälät saavat joka aamu kolmisivuisen raportin, joka kertoo edellisen päivän myynnin. Lisäksi mitataan asiakastyytyväisyyttä. Siinä firman luvut ovat Sutisen mukaan valtakunnan kärkeä.

Keskeinen osa asiakaspalvelua on nykyään digitaalista. Verkkokaupasta voi tilata tuotteen ja noutaa sen myymälästä.

Suomessa Mustin ja Mirrin markkinointi perustuu 350 000 kotitalouden kanta-asiakasrekisteriin. Myynnistä 80 prosenttia menee heille.

Työmatkoilla maailmalla Sutinen etsii ideoita eri alojen kaupoista. Tuotekehityksessä on hänen mukaansa kyse juuri analogioiden eli yhdenmukaisuuksien löytämisestä. Miten vaikkapa tämän kosmetiikkaketjun toimintatapa sopisi meille?

”Olen joskus vitsaillut, että me emme ole keksineet mitään uutta. Lemmikkituotteiden kauppa vain on ollut vähemmän järjestäytynyttä kuin monet muut.”

Siksi Musti ja Mirri tähyää konseptillaan maailmalle. Suomeen tuskin avataan enää kovin montaa liikettä, mutta Ruotsissa olisi vielä kasvunvaraa. Ja Norjassa. Ja ehkä Venäjällä.

”Tällä bisneksellä voisi mennä minne vaan, mutta menemme järkevä askel kerrallaan.”

Kasvua haetaan myös uusista ideoista. Nyt Musti ja Mirri on luomassa koirien päivähoitoon mallia, joka muistuttaa kotien vuokraukseen kehitettyä Airbnb-sivustoa.

Suomessa on ollut vuosikymmeniä lemmikkihotelleja, jotka toimivat varastologiikalla ja muistuttavat häkkeineen usein kenneliä, Sutinen sanoo.

Airbnb:n tapaan palvelu yhdistäisi koiralleen hoitolaa tarvitsevan ja vaikka eläkeläisrouva Leenan, joka haluaisi koiran mutta ei voi sellaista pitää. Leena saisi muutaman kympin päivässä ja koira saisi kotoisan hoitopaikan. Musti ja Mirri ottaisi palvelusta siivunsa.

Viime vuonna Sutinen ja Vaaka Partners myivät Mustin ja Mirrin ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö EQT:lle, jonka taustalla on Wallenbergin teollisuussuku.

Kauppahintaa ei julkistettu. Sutisen osuus yhtiöstä oli seitsemän prosenttia. Myynnin seurauksena hän ansaitsi 5,5 miljoonaa euron pääomatulot. Järjestelyn jälkeen Sutinen sijoitti pääosan summasta takaisin yhtiöön. Ja jäi johtamaan sitä.

Nyt Mustilla ja Mirrillä on taustallaan EQT:n kymmenien miljardien rahastopääoma. Rahkeet eivät lopu heti. Pääomasijoittajan kanssa kaikki on mahdollista, Sutinen sanoo.

”Keskustelukumppaneilta ei ainakaan puutu kunnianhimoa.”

Viikonlopuksi Mika Sutinen matkustaa aina kotiin Kuopioon. Siellä ovat valokuvaajana työskentelevä vaimo, kolme lasta ja kaksi koiraa. Kaksi vanhinta lasta on jo muuttanut pois kotoa.

Perheellä on ollut alusta asti selvä työnjako: vaimo on vastannut kodista, ja mies on sukkuloinut töiden takia maailmalla.

”Minulla on poikkeuksellisen erinomainen vaimo. Olemme aina eläneet näin, ja se on sopinut myös hänelle.”

Viikonloput sujuvat perheen kanssa ulkoillen. Mika Sutinen on himoliikkuja: hän harrastaa vapaalaskun lisäksi muun muassa maastopyöräilyä ja hiihtoa sekä perhokalastusta poikansa kanssa. Seuraavaksi he matkaavat kalareissulle Grönlantiin.

Lopuksi Sutinen antaa vanhemmille vinkin.

”Olen itse huomannut, että jos jossain kohdassa kotona kannattaa olla lemmikkejä, se on silloin, kun lapset ovat murrosiässä.”

Teinin on vaikea osoittaa ja purkaa tunteita. ”Lemmikki on aika hyvä kanava. Sille murrosikäinenkin voi osoittaa hellyyttä ja rakkautta, vaikka muuten vihaisi kaikkea, mikä liikkuu.”

Liisa Takala
Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen.
Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen.
Kuka?

Mika Sutinen on 50-vuotias kuopiolainen toimitusjohtaja. Koulutukseltaan kauppatieteen maisteri.

Mitä tekee?

Johtaa lemmikkieläintarvikkeita myyvää Musti ja Mirri -ketjua.

Harrastukset:

Kestävyysurheilu, kuten hiihto, maastopyöräily, maratonjuoksu ja perhokalastus.

Perhe:

Vaimo ja viisi lasta, kolme poikaa ja kaksi tytärtä. Vanhin lapsista on 23- ja nuorin 10-vuotias. Sekä kääpiösnautseri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!