Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber-ilmiö iskee myös pankkeihin – raha ei enää välttämättä kierrä pankin kautta

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Espanjalainen Banco Santander aikoo sulkea 450 konttoria. Tanskassa kännykät kilahtelevat, kun raha lumpsahtaa mobiilimaksuissa tililtä toiselle. Britit ovat lainanneet rahaa vertaislainamarkkinoilla jo yli kymmenen vuotta. Luottokortin kuolemaa ennustetaan yhä tiuhempaan.

Rahoitus hyödyntää digiaikaa kiihtyvään tahtiin. Se voi muuttaa pankkien roolia taloudessa perustavasti.

Kun analyyseissa aletaan puhua ansaintamalleista, internetteknologiasta, ekosysteemeistä, valtavirtatoimijoista ja haastajista, alalla voi varautua myrskyisiin aikoihin.

Nyt noita sanoja vilisee pankkeja koskevissa analyyseissa. Kansainvälisten jättipankkien johtajat ovat itsekin sitä mieltä, että pankit elävät parhaillaan ”Uber-hetkeään”. Se tarkoittaa, että ärhäkkä haastaja sekoittaa markkinat, kuten Kaliforniasta alkanut Uber-tilausautojärjestelmä on tehnyt takseille.

Finanssiteknologia, tuttavallisemmin fintech, valtaa ja sekoittaa pankkien tähän asti hallitsemaa rahoitusta. Rahaa kulkee yhä liukkaammin tarvitsijalta toiselle ilman, että se kiertää pankin kautta.

Teknologian tuoman kilpailun lisäksi pankkeja painavat alhaiset korot. Pankkien suurin tulonlähde on lainaustoiminta, joten nollan liepeille vajonneet korot vaikeuttavat tienaamista.

Kolmas syy on pankkien sääntelyn tiukentuminen, joka on seurausta finanssikriisistä ja sitä edeltäneestä pankkien porsastelusta. Tuore tietovuoto Panamasta tuli pankeille pahaan saumaan.

Toimialan murros tarkoittaa aina mahdollisuuksia ja riskejä.

Kuluttajat huomaavat, että raha halpenee. Toisaalta parhaan diilin löytämiseksi pitää nähdä vaivaa. Pitää myös perehtyä alan toimijoihin entistä aktiivisemmin, sillä niitä ei välttämättä rajoita sama sääntely kuin pankkeja.

Rahoitusalan työntekijä voi saada potkut tai päästä mukaan dynaamiseen startupiin. Hän voi perustaa myös oman yrityksen.

Citibank Group arvioi tuoreessa raportissaan, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa pankit vähentävät lähivuosina 1,7 miljoonaa työpaikkaa eli 30 prosenttia työvoimastaan finanssiteknologian muutosten takia.

Sijoittajalle toimialan muutosten hahmottaminen pitäisi olla rutiinia. Hurmiovaiheessakin on hyvä muistaa, ettei startup ole automaattisesti ketterä ja nerokas eikä valtavirtayritys jähmeästi kohti auringonlaskua jyystävä monoliitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!