Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuus­ajattelu hehkuttaa tekoälyä ja robotteja ja unohtaa usein ihmiset

Ihmiskunta on aina ollut suurten muutosten edessä. Mutta ovatko seuraavat vuosikymmenet aidosti suurempi muutos kuin menneet vuosisadat?

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Olin Ylivieskassa tulevaisuusseminaarissa, mikä oli monin tavoin miellyttävää. Hauska paikka ja hauskoja puheenvuoroja. Jälkimmäinen ei aina ole itsestäänselvää tulevaisuusseminaareissa.

Ne kun harvemmin ovat paikkoja, joissa puidaan tulevaisuutta, vaan ennemmin tilaisuuksia, joissa voi toistaa tämän päivän päähänpinttymiä.

Esimerkkinä tästä seuraava lainaus, jonka yksi puhujista lisäsi esityksensä loppuun pienenä piristyksenä. Hän lainasi Sitraa, joka näemmä on jossain raportissaan todennut: ”Ihmiskunta saattaa muuttua enemmän seuraavan 30 vuoden aikana kuin viimeisen 300 vuoden aikana.”

Tämäntyyppiset toteamat ovat varsin tavallisia tulevaisuusseminaareissa. Ne puhuttelevat ja mairittelevat meitä, koska ne antavat ymmärtää, että olemme tärkeitä, aallonharjalla surffaavia, muutosagentteja, valittu sukupolvi.

Ja samalla ne ovat kovin ongelmallisia.

Ihmiskunta on aina ollut suurten muutosten edessä. Tekninen kehitys on jo satoja vuosia ollut nopeampaa kuin koskaan ennen.

Moni ihmiskunnan suurimmista muutoksista on jo takanamme.

Mietitään hetki tuota Sitran heittoa. Sitä ja ihmiskuntaa, josta noin puolet on naisia. Ovatko seuraavat vuosikymmenet heille aidosti suurempi muutos kuin menneet vuosisadat?

1700-luvulla Suomessakin nainen oli ennemmin omaisuutta kuin itsenäinen ihminen. 1800-luvulla tilanne parani, ja vaikka suurin osa naisista oli miehen holhouksessa, naiset saivat silti oikeuksia – mahdollisuuden koulutukseen ja täysivaltaisuuteen lain edessä.

1900-luvulla naiset saivat äänioikeuden, ja nykyisin jotain, joka alkaa muistuttaa tasa-arvoa. Aikamoinen reissu.

Mutta hei, tämä on Sitran mielestä pientä, koska kohta tulevat robotit ja tekoäly! Niin, ja kiertotalous! Kai se nyt jonkin sellaisen pikkujutun kuin ihmisoikeudet voittaa? Meinaan, robotit!

Tämä on tulevaisuusajattelun suuri vääristymä. Se unohtaa ne suuret muutokset, jotka olemme jo tehneet, ja tarttuu nykypäivän päähänpinttymiin. Se ulkokultaa pari kivaa teknistä kehitystä ja unohtaa usein ihmiset – kuten esimerkiksi naiset.

Ilmiöllä on myös synkempi puolensa. Se edesauttaa ajattelua, jossa on tärkeämpää tukea Uberiä kuin miettiä ihmisoikeuksia ja jossa robottien kehittäminen on keskeisempää kuin köyhyyteen paneutuminen.

Näin tulevaisuusajattelu köyhtyy, ja sen mukana mahdollisuus aidosti kehittyä yhteiskuntana.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!