Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa raha iskee eläkkeisiin – matalat korot voivatkin olla katastrofi

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Yli viisikymppiset ostavat muutakin kuin virtsankarkailusuojia ja moniteholaseja. Se on huomattu kulutustavarakaupassa aikaa sitten. Orastavat hopeahapset nähdään usein tulevaisuuden pääkuluttajaryhmänä rikkaissa maissa.

Ei ihme, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa yli 50-vuotiaiden osuus kulutuksesta on jo lähes 60 prosenttia. Yhdysvallat on maailman suurin kuluttajamarkkina, ja se näyttää suuntaa.

Markkinoinnissa nämä myöhäiskeski-ikäiset ja heitä hieman vanhemmat eläkeläiset nähdään mielellään hedonismiin taipuvaisina, trendiharrastuksissaan kirmailevina energikkoina, ja tietysti vauraina.

Väestörakenne vaikuttaa paljon talouden dynamiikkaan. Niin myös rahan hinta eli korot. Voi olettaa, että nuoret eivät kuluta yhtä paljon kuin vanhemmat ihmiset, koska heidän pitää maksaa opintovelkoja, ostaa koti ja elättää lapsia.

Voi myös olettaa, että yli viisikymppisillä on varaa kuluttaa kohtalaisen huolettomasti.

Halvan rahan pitäisi vauhdittaa taloutta. Näin, koska matalat korot innostavat ihmisiä lainaamaan rahaa asunnonostoon ja kulutukseen.

Alhainen korkotaso ei ole kuitenkaan yksiselitteinen talouden vauhdittaja. Jos korkoja katsookin lainanantajan eli esimerkiksi eläkesijoittajan puolelta, matalat korot voivat olla katastrofi.

Miksi? Siksi, että ne hidastavat eläkesäästöjen kertymistä.

Nykyisessä negatiivisten korkojen maailmassa vähäriskisillä korkopapereilla tienaaminen on hyvin vaikeaa. Eläkesijoitukset painotetaan usein korkopapereihin, koska niiden riski on osakkeita pienempi. Näin, koska eläkeläisten riskinsiedon yksi elementti, sijoitusaika, on eläkeläisillä lyhyempi kuin nuoremmilla odotettavissa olevan eliniän perusteella.

Säästötavoitteisiin päästäkseen eläkesijoittajan täytyy näinä aikoina panna aiempaa suurempi osa varoistaan säästöön. Kulutukseen jää vähemmän rahaa. Talouskasvu ei vauhditu.

Tämä demografian ja korkojen moniselitteinen suhde kertoo, miten taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Onkin hyödyllistä katsella taloutta useista kulmista, esimerkiksi kuluttajan ja eläkesäästäjän rooleista.

Se on hyvä muistaa Suomessakin, jossa eläkkeet kertyvät puoliautomaattisen oloisesti työeläkeyhtiöissä, eikä niitä tarvitse kansalaisten itse aktiivisesti hoitaa tai vahtia. Halpa raha voikin käydä kalliiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!