Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lätkähuuman ja nuorten leijonien menestyksen takaa löytyy henkinen valmentaja Melina Niemi

Samat opit toimivat työelämässä ja jääkiekossa: erilaisia ihmisiä pitää johtaa ja arvostaa eri tavoilla. Jääkiekko on vaativa duuni.

Petteri Ala-Kivimäki HS
Kuka?

Melina Niemi

 39-vuotias yrittäjä Opteamissa ja mentaalivalmentaja. Asuu Pirkanmaalla. Syntynyt Tampereella.

Mistä tunnetaan?

 Jääkiekossa ollut mukana henkisenä valmentajana SM-liigassa Tapparassa, Ässissä ja ensi kaudella Ilveksessä.

 Alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa 2014 ja 2016.

Koulutus

 Yo-merkonomi.

Perhe

 Aviomies Jarkko ja 15-vuotias tytär Erika.

Harrastukset

 Kuntosali, sudokut ja lukeminen.

Tamperelainen Melina Niemi on ainutlaatuinen.

Niemi on taatusti ainoa ihminen, joka on ollut voittamassa jääkiekon Suomen mestaruutta ja kahta nuorten maailmanmestaruutta mutta ei tiedä, pelaako jääkiekkoa mailan lapa oikealla vai vasemmalla puolellaan.

”En pelaa ollenkaan. En ymmärrä mitään jääkiekon tekniikasta tai taktiikasta, vaikka olen nähnyt satoja otteluita. Katson niitä eri näkökulmasta. Seuraan ryhmädynamiikkaa ja sellaisia juttuja. En ole edes luistellut 15 vuoteen. Minulle ei ole luistimia”, Niemi sanoo.

Niemi on 39-vuotias mentaalivalmentaja ja yrittäjä.

Oletko koskaan pelannut jääkiekkoa?

”En. Ehkä joskus 10-vuotiaana poikien kanssa takapihalla.”

Ohuesta pelaajataustasta huolimatta Niemi on pärjännyt jääkiekon maailmassa mainiosti. Hän oli Porin Ässien henkinen valmentaja, kun porilaiset voittivat SM-kultaa 2013.

Lisäksi Niemi oli Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen henkinen valmentaja Malmössä 2014 ja Helsingissä 2016. Nuoret leijonat voittivat maailmanmestaruuden molemmissa kisoissa.

Niemi ja joukkue laativat viime MM-kisoissa Nuorille leijonille huoneentaulun ”Menestyksen portaat”. Taulu on nyt Jääkiekkomuseossa Tampereella.

Aika kovat ovat lätkämeriitit ihmisellä, joka tädittelee jatkuvasti itseään. Näin:

”Olen ollut vaan aputäti tässä. Valmentajat ja pelaajat sen työn tekee.”

”Poikien pitää itse haluta sitä voittoa. Olen vain tarhatäti, joka antaa lelut ja välineet, joilla pelaajat osaavat leikkiä.”

Mellu-täti on myös yrittäjä, jonka yhtiöllä on 15 miljoonan euron liikevaihto.

Melina ja hänen aviomiehensä Jarkko Niemi pyörittävät franchise-yrittäjinä henkilöstöpalveluyhtiö Opteamin Pirkanmaan, Satakunnan ja Pohjanmaan toimintaa.

Melina Niemi palkattiin Opteamiin yli kymmenen vuotta sitten, johtamaan ketjun franchising-yrittäjiä. Myöhemmin hän johti yhtiön kansainvälistä rekrytointia Puolassa ja Slovakiassa.

”2008 mieheni Jarkko mietti, että työni ja alani on pakko olla tosi fantsua, koska olen aina töissä ja vielä soikeana innosta.”

Jarkko Niemi osti Opteamin Pirkanmaan-liiketoiminnan samana vuonna.

”Meillä on nyt kuusi toimistoa. Työntekijöitä on 30, psykologeja, valmentajia, asiantuntijoita. Teemme kaikkea, mikä kuuluu henkilöstöön: vuokrahenkilöstöä, suorarekrytointeja, psykologisia soveltuvuuden arviointeja ja niin edelleen.”

Henkilöstöala on toki kiinnostava ala, mutta palataan siihen aiheeseen sitten, kun Suomi on suuri kultasuosikki henkilöstöpalvelualan MM-kisoissa.

Nyt puhutaan jääkiekosta, jossa Suomi valmistautuu MM-huumaan. Vaikka Melina Niemi pitää itseään vain joukkueen aputätinä, hän ja muut henkiset valmentajat ovat osaltaan olleet rakentamassa Suomeen uudenlaista kiekkokulttuuria, jossa uskalletaan lähteä voittamaan.

Opteamin Tampereen-toimistossa jääkiekko onkin luonnollinen puheenaihe.

Yrittäjä Jarkko Niemellä on kaulassaan Tappara-koru ja sormessaan Tappara-sormus. Hänen työpöydällään on Tappara-muki ja seinällään Tappara-pelipaita sekä kuusi valokuvaa Tappara-pelaajista.

”Lisäksi minulla on nyt Tappara-vyö ja Tappara-alushousut”, hän tunnustaa ennen kuin lähtee toimistosta.

Tampereen Tappara on jääkiekon hallitseva Suomen mestari.

Juuri Tampereen Tapparasta Melina Niemen mentaalivalmentajan ura jääkiekossa lähti.

”Mies on tosiaan fanaattinen lätkäfani. Olen yli kymmenen vuotta tehnyt yritysvalmennuksia ja 2009 sain ajatuksen, että pelaajakin on ihminen, mahdollisesti.”

Jääkiekkovalmentajat ovat pitkään olleet kysyttyjä puhujia yrityksien tilaisuuksissa. Niemi halusi viedä osaamista toiseen suuntaan: yritysvalmennuksen metodeja jääkiekkomaailmaan.

”Yrityksellä on strateginen tavoite, jota kohti mennään. Siellä pohditaan ihan yhtä lailla kuin jääkiekossa, että miten sinne maalin pääsee, mitä se vaatii ja mihin olemme valmiit sitoutumaan.”

Niemi veti 2009 Tapparassa lyhyen henkisen valmennuksen kokeilun. ”Silloin nainen, blondi ja henkinen valmennus olivat vielä outoja juttuja jääkiekossa, mutta enää ei minua katsota kieroon”, Niemi kertoo.

”Siinä ensimmäisessä valmennuksessa oli yksi pelaaja, joka näytti selvästi olemuksellaan, että nyt on turhaa jorinaa tiedossa. Tunnin kuluttua sama pelaaja olikin ihan innoissaan. Hän oli huomannut, että henkisestä valmennuksesta olisi hyötyä hänelle.”

Pelaajat innostuivat henkisestä valmennuksesta ja Niemi jääkiekosta. Porilaistaustainen Niemi oli Porin Ässien mentaalivalmentaja viisi vuotta.

”Jääkiekko on tosi tosi vaativa duuni, siksi olenkin ihastunut siihen lajina”, Niemi kertoo.

”Yhdessä liigakaudessa tapahtuu niin paljon, että se vastaa perustyöelämässä kolmea vuotta. Näin olemme valmentaja Karri Kiven kanssa pohtineet. Se on oikeasti tosi pitkä se kausi, duunillisesti ja henkisesti.”

Niemen mukaan normaalissa työelämässä ei juuri joudu kohtaamaan samanlaisia painetilanteita kuin jääkiekossa.

”Yleensä työelämässä painetilanteet ovat hitaasti nousevia ja laskevia, mutta jääkiekossa peli muuttuu muutamassa sekunnissa ihan erilaiseksi, ne painetilanteet ovat niin nopeita. Kaikki tapahtuu nanosekunnissa. Toki on muitakin ammatteja, joissa on äärettömän kovat painevaihtelut, kuten palomies, poliisi ja lääkäri.”

Monesti työntekijä voi siirtää palaveria, tapaamista tai puhelinsoittoa, jos kohdalle sattuu huono päivä. Urheilija ei voi tehdä niin. Pelipäivänä pelaajan on oltava parhaassa mahdollisessa vireessä.

”Se on harhaa, kun ajatellaan, että jääkiekko on äijälaji. Että riittää, kunhan pysyy luistimilla ja mailan kanssa heiluu. Että se on helppoa”, Niemi sanoo.

”Mutta niillä pelaajilla on lapsia, ehkä tuore nahkavekkari, joka herättää parin tunnin välein. Unikouluja, lasten sairasteluja, mahatauteja, unettomia öitä, loukkaantumisia, erilaisia pelkotiloja, rahahuolia. Eivät ne kaikki pelaajat miljonäärejä ole.”

Niemi ei ehkä ymmärrä jääkiekon tekniikasta tai taktiikasta, mutta hän tietää, millainen joukkue menestyy. Hän on ollut mukana hitsaamassa kahta maailmanmestarijoukkuetta henkisesti vahvaksi ja rohkeaksi kokonaisuudeksi. Menestyvä joukkue kiteytyy tähän:

”Pelaajan ainoa tehtävähän on pelata omalle joukkueelleen! Sitten se alkaa toimia. Ei mietitä omia pisteitä, vaan tehtävä on pelata joukkueelle”, Niemi kertoo.

”Sama teesi on jo valmistautumisessa. Pelaajan vastuulla on syödä oikein, nukkua oikein, treenata oikein ja tehdä mentaaliharjoituksia, että hän on paras versio itsestään, kun hän tulee sinne kentälle.”

MM-kisat on lyhyt projekti, jossa joukkue on valtavassa paineessa.

”Aluksi pelaaja joutuu taistelemaan omasta pelipaikastaan, että mahtuu joukkueeseen. Sen jälkeen pitäisi rakentaa se joukkue yhtenäiseksi. Ensin kilpaillaan pelipaikasta, sitten pitääkin olla osa joukkuetta. Ja joukkue ei voita, jos kaikki pelaajat eivät pelaa joukkueelle”, Niemi kertoo.

”Se on sama kuin muissakin organisaatioissa. Riittää, jos mukana on yksi pikku prinssi tai prinsessa: minun maalini, minun pisteeni ja minun urani. Silloin joukkueen pelaajat eivät luota toisiinsa ja oikeasti anna parastaan.”

Se vaatii paljon valmentajilta.

”Joukkueessa on 25 pelaajaa, ja he kaikki ovat erilaisia. Heidät pitää kohdata ja johtaa eri lailla. He kokevat muun muassa paineet eri lailla.”

Niemi suorastaan ylistää Karri Kiveä ja Jukka Jalosta. He valmensivat nuoret leijonat maailmanmestareiksi 2014 ja 2016.

”He ovat tosi taitavasti ottaneet haltuunsa menetelmät, joilla pelaajia johdetaan ja ymmärretään. Pitää myös sietää erilaisia persoonia. Ihminen on keskiössä, pitää johtaa sitä ihmistä. Joukkue koostuu yksilöistä.”

Joku pelaaja haluaa tietää tarkasti etukäteen, miten harjoitellaan. Toinen kokeilee mielellään ja iloisesti jotain uutta ja yllättävää.

”Antaa toiselle pelaajalle tarkat aikataulut, mutta antaa myös sen toisen pelaajan ilon ja rohkeuden olla. Tarvitaan pelaajia, jotka heittävät legendaa. Myös hiljaisempia pelaajia tarvitaan. He ovat joukkueen purukumia. Ei pakoteta ihmistä olemaan jotain, mitä se ei ole, vaan arvostetaan sitä, mitä hän on. Feikkaamalla ei tule mitään.”

Niemi perustelee, miksi pelolla ja huutamisella johtaminen ei johda menestykseen.

”Pelkojohtaminen aiheuttaa vain sen, että suorituksista tulee keskinkertaisia. Kun haetaan parasta mahdollista suoritusta, koetellaan osaamisen rajoja, jolloin tulee virheitä. Jos valmentaja johtaa huutamalla ja pelolla, pelaaja vain yrittää välttää virheitä, jolloin hän ei uskalla pelata äärirajoilla.”

Mutta millaista mentaalivalmentaminen käytännössä on?

Se voi olla esimerkiksi hengitys- tai mielikuvaharjoitteiden opettelua. NHL-seura New York Rangersin maalivahti Antti Raanta on oppinut Niemeltä tavan luoda positiivia kokemuksia, kun peli ei kuljekaan.

”Hän hengittää rauhallisesti ennen kuin pukee varusteet ja käy mielessään läpi parhaita pelisuorituksiaan. Näin mieli rauhoittuu ja stressihormonitaso laskee. Sillä mieli ei pysty erottamaan, mikä on mielikuvitusta ja mikä totta. Aivoille on ihan sama, teetkö jotain konkreettisesti vai onko se vain mielikuvaa”, Niemi kertoo.

”Mielikuvaharjoittelulla aivot luovat ja tuottavat positiivisia kokemuksia. Kun teet niitä asioita oikeasti, aivoissa on jo mielikuva, että näin tämä toimii.”

Niemeä ei ole vielä kysytty Leijonien henkiseksi valmentajaksi, mutta ura Nuorissa leijonissa jatkuu vuodenvaihteessa MM-kisoissa Kanadassa.

Myös liigajoukkueen henkinen valmennus jatkuu. Se vaatii aviomieheltä hengitys- ja mielikuvaharjoitteita.

Niemi nimittäin auttaa seuraavalla liigakaudella Tapparan paikallisvastustajaa Ilvestä.

Kimmo Penttinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!