Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä ostaa valmistujaislahjaksi? – Vuosia sitten valmistuneet kertovat, mistä lahjasta on ollut hyötyä

Kattila, rannekello, pallogrilli, säilytyspurkki, iPad. Kysyimme eri-ikäisiltä ihmisiltä, mistä ylioppilas- tai valmistujaislahjasta heille on ollut iloa vielä vuosien päästä.

Raha
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Ylioppilas- ja valmistujaislahjoista voi olla iloa vielä vuosikymmenten päästä.
Ylioppilas- ja valmistujaislahjoista voi olla iloa vielä vuosikymmenten päästä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

On se aika vuodesta, kun perheenjäsenille ja kavereille pitäisi keksiä ikimuistoisia valmistujaislahjoja. Mutta mitä ne voisivat olla?

Kysyimme vuosia sitten valmistuneilta, mistä lahjoista on ollut pitkään hyötyä ja iloa.

 

”Sain ylioppilaslahjaksi silloisilta työkavereiltani pienen pallogrillin. Grilli palveli uskollisesti kaupunkikesien puistogrillaushetkissä viime vuoteen asti, jolloin siitä hajosi kantokahva.”

Mies, valmistumisesta 11 vuotta

”Rannekellosta. Sain sen äidiltäni yo-lahjaksi, ja se on joka päivä ranteessa, ilman en osaa olla.”

Nainen, valmistumisesta kolme vuotta

”Taskumatti! En olisi ehkä itse ostanut, mutta olen iloinen että joku osti puolestani. Sain, kun valmistuin diplomi-insinööriksi.”

Mies, valmistumisesta 12 vuotta

”Taide ja designlamput on ihan parhaita. Niitä ei välttämättä sillä hetkellä osaa edes arvostaa, mutta ah myöhemmin! Sain yo-lahjaksi suomalaisen kuvataiteilijan Heli Pukin taulun vuonna 2002. Ensin se oli omalla seinällä, nyt lapsen huoneessa – pidän ajatuksesta, että taululla on tarina.”

Nainen, valmistumisesta 14 vuotta

”Violetti Tunturi-pyörä on toiminut kaksi vuosikymmentä. Ostin pyörän ylioppilasrahoilla – rahalahjasta on ollut paljon enemmän hyötyä kuin nyt jo tummuneista hopeisista kakkulapioista, jotka siirtyvät aina yhden kaapin perältä toisen perälle.”

Nainen, valmistumisesta 21 vuotta

”Sain lahjaksi nauhurin, jota käytän duunissa koko ajan. Yksi hyvä idea siis on ostaa jotain, mikä liittyy opiskelualaan ja tulevaan työhön!”

Nainen, valmistumisesta kolme vuotta

”Sain tädiltäni yo-lahjaksi neljä vanhaa, tosi kaunista ruokapöydän tuolia. Kodit ovat vaihtuneet, tuolit ovat yhä käytössä.”

Nainen, valmistumisesta 22 vuotta

”Arjessa käytössä ovat yhä ylioppilaslahjaksi saadut aterimet sekä kattilat. Laadukkaat kattilat, veitset ja haarukat ovat hyviä lahjoja, eivät ole muotoilulta liian silmiinpistäviä, jos maku vaikka myöhemmin muuttuu. Mitkään ylioppilaslahjaksi saadut posliinit tai lasit ei ole enää käytössä.”

Nainen, valmistumisesta 24 vuotta

”En ole saanut valmistujaislahjaksi mitään, mistä olisi edelleen hyötyä. Rahat on käytetty, ja pullot on juotu.”

Mies, valmistumisista 22 ja 14 vuotta

”Sain iPadin, ja se on edelleen säännöllisessä käytössä. Yo-lahjaksi sain ystäviltäni astioita, joita käytän vieläkin. Ne myös muistuttavat vanhoista ystävistä, joita en enää näe kovin usein. ”

Nainen, valmistumisista kaksi ja 10 vuotta

”Isotätini teki minulle lahjaksi kauniin puurasian ja kirjoitti sisäkanteen ”Iloa elämään!” Sitä se todellakin tuo. Rahat menivät reiliin, ja ne muistot lämmittävät paljon enemmän kuin yksikään esine.

Nainen, valmistumisesta kuusi vuotta

”Sain ylioppilaslahjaksi kaverilta ensiasuntoon ajateltuja muoviastioita, joista pieni sulkeutuva säilytyspurkki on edelleen käytössä 19 vuoden jälkeen. Maisteriksi valmistuttuani sain äidiltä Kalevala korun Naisen ääni -riipuksen, joka palvelee tärkeissä tilanteissa, arjessa tai juhlassa.”

Nainen, valmistumisesta 19 vuotta

”Sain yo-lahjaksi mummun virkkaaman, ihanan parisängyn peiton. Se on edelleen käytössä ja muistuttaa samalla myös mummusta.”

Nainen, valmistumisesta 23 vuotta

”Sain rahaa, joilla ostin elämäni ensimmäisen matkapuhelimen. Lisäksi sain etäiseltä sukulaistädiltä pienen keraamisen karhupatsaan, joka kerää edelleen pölyä ikkunalaudalla. Se on rakas.”

Nainen, valmistumisesta 21 vuotta

”Sain kirjan Perhokalastuksen alkeet. En vilkaissutkaan sitä vuosiin, kun ajattelin olevani sen tason kalamies, ettei mun tarvitse niitä hommia opetella. Monen vuoden päästä huomasin, että se oli Antti Tuurin kirja. Ja se oli hyvä, kalareissutarinoita täynnänsä. Joskus aina avaan sen ja lukaisen uudestaan jonkun tarinan sieltä.”

Mies, valmistumisesta 23 vuotta

”Isältäni sain kännykän, Motorolan, jossa ei ollut näyttöä ja joka toimi pattereilla. Yllätyin näin arvokkaasta lahjasta. Se oli hyödyllinen, kun muutti pois kotoa. Toisaalta kännyköitä oli silloin vielä niin harvalla, että käytin sitä lähinnä kotona vähän niin kuin lankapuhelimena tai sitten supisin siihen mahdollisimman huomaamattomasti esimerkiksi bussin penkkien välissä, ettei kukaan vaan luulisi pröystäileväksi jupiksi.”

Nainen, valmistumisesta 22 vuotta

”Sain toivoa tarjoiluastioita yo-juhlapöytään, valitsin mustia Mariskooleja (1980-luku), ja ne ovat edelleen käytössä. Nyt mustakin on taas ok väri.”

Nainen, valmistumisesta 27 vuotta

”Savonia-aterimet ovat olleet paras lahja, ajattomuutensa ja käytännöllisyytensä tähden. Niitä settejä olisin ottanut vaikka kaksin kappalein! Lahjakortti tavarataloon oli myös kiva, tosin makuni astiastoa valitessa oli vielä niin keskeneräinen, että luovuin astioista jossain vaiheessa. Lasinen pöytäkello on ollut varmasti arvokas, mutta valitettavan turha lahja. Sopii kyllä äitini nykyisiin kokoelmiin lasivitriinissä.”

Nainen, valmistumisesta 18 vuotta

”Sain kahdelta tädiltäni yo-lahjaksi värssykirjan. Yhä edelleen etsin sieltä tiukan paikan tullen viisaat sanat vanhemman sukulaisen onnittelukorttiin tai hautajaiskukkiin. Netistäkin löytyisi – tai itsekin voisi keksiä – mutta usein etsin juuri tuosta kirjasta.”

Nainen, valmistumisesta 23 vuotta

”Minun paras yo-lahjani oli vasikka. Semmoinen ihana, musta vasikka, joka kasvoi hullua vauhtia ja jahtasi laitumella poniani. Se ei ikinä tullut tiineeksi, joten sillä ei ollut sijaa majatalossa kovin pitkään. Mutta muistan sen loppuelämäni.”

Nainen, valmistumisesta 23 vuotta

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!