Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmainen on niin ihanaa, että fiksukin ihminen jonottaa ämpäriä – ja maksaa siitä tavalla tai toisella

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Kävinpähän Alkossa, ostamassa pari pulloa vinho verdeä. Koska ajattelin kantaa pulloja laukussani, pyysin niille pullosukat.

Ystävällinen myyjä suostui sellaiset tiskinsä alta poimimaan ja kysyi, olinko tietoinen, että ne maksoivat 30 senttiä kappale. En ollut, mutta saivat mennä samaan konkurssiin.

Myyjä, joka oli puheliaalla päällä, kertoi minulle myös, miksi näin oli. Ennen, hän sanoi, nämä olivat ilmaisia. Ongelmaksi tulivat ihmiset, jotka varta vasten tulivat Alkoihin ja ottivat kokonaisia kourallista pullosukkia – eivätkä mitään muuta.

Mietimme siinä hetken, mitä sellaisella kourallisella voisi tehdä, mutta koska meillä ei ollut Pirkka-lehteä ja sen niksiosiota lähellä, se meni arvailuksi.

Onhan se niin – ilmainen on ihanaa. Fiksut ihmiset keräävät miltei mitä tahansa krääsää, kunhan se on ilmaista, ja jonottavat kiltisti tunninkin, jos siitä saisi vaikkapa ämpärin vaivan palkaksi.

Ostamme iloisesti yhdeksän ylihintaista, jos sillä saisi sen kymmenennen ilmaiseksi. Tai ”ilmaiseksi”.

Vaikka kaikki tietävät sanonnan, ettei ole olemassa ilmaista lounasta, se ei estä meitä uskomasta. Ilmaisen taikavoima on niin vahva, että miltei kaikki sortuvat.

Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää esimerkiksi, ettei Facebook, Twitter, Pinterest tai SnapChat oikeasti ole ilmainen. Ne näyttävät ilmaisilta, koska voimme käyttää niitä maksamatta suoraan.

Tästä syystä ne houkuttelevat jopa miljardi käyttäjää. Hyviä palveluja tavallaan, joten jonotamme kuin ilmaista kahvia, että saisimme antaa niille tietoja itsestämme ja tapoja hallita meitä. Kun se on niin ihanan ilmaista.

Joitakin vuosia sitten Chris Anderson kirjoitti aiheesta jopa kirjan Free: The Future of a Radical Price, jossa hän julisti uuden ilmaisen talouden ilosanomaa.

Hän lupaili, että yhä useampi talous pyrkisi kohti ilmaista. Hän ei kuitenkaan maininnut, että tämä edellyttää, että yritykset löytävät muita tapoja lyödä rahoiksi, sellaisia kuten esimerkiksi tietojen myynti tai ilmaistyön teettäminen. Koska juuri näin tapaa käydä.

Yritykset eivät nimittäin mene samaan halpaan kuin me yksilöt. Ne tietävät, milloin ämpärin tai verkkopalvelun kannattaa olla ilmainen ja milloin pullosukalle asetetaan hinta.

Ja me maksamme, tavalla tai toisella, tajusimme tai emme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!