Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Me kaikki olemme joskus huonelihaa – ihmisiä, joiden tehtävä on istua kokouksissa vain osoittamassa niiden tärkeyttä

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Aina silloin tällöin, kun minua pyydetään kommentoimaan työelämää, käytän käsitettä ”huonelihaa”. Sanan olen lainannut loistavasta poliittisesta satiirista In the Loop.

Siinä ”room meat” viittasi poliitikkoihin, joiden tehtävä oli vain istua kokouksessa osoittamassa sen tärkeyttä.

Tajusin ohjelman nähtyäni, että käsite kuvaa erinomaisesti myös niitä monia nykyorganisaatioidemme ihmisiä, joiden päätehtävä on istua kokouksissa. Hiljaa.

Nykyaikana mukana istuminen voi käydä urasta. Vanhana seminaari- ja tilaisuuskettuna olen jo kauan puhunut siitä, että on olemassa kokonainen heimo ihmisiä, jotka kiertävät seminaarista konferenssiin, konferenssista työpajaan, työpajasta seuraavaan seminaariin.

He ovat tapahtumien huonelihaa, joiden työ näyttää olevan ennen kaikkea arvokas istuminen. Tämä selittää tietenkin vain pientä osaa seminaariosallistujista, mutta se on kiintoisa vähemmistö.

Huonelihaa on myös yrityksissä, ennen kaikkea suur-sellaisissa, ja muissa instituutioissa.

Heillä voi olla hienokin titteli, mutta heidän työnsä on istua mukana, välillä ehkä hieman kysellä asioista, mutta ennen kaikkea ”osallistua tiedon jakamiseen”. Niin, ja syödä pullaa.

En kirjoita tätä nauraakseni huonelihalle, enkä syyllistääkseni. Kirjoitan tästä, ilmiöstä, jonka uskon monen meistä tunnistavan, koska sen perimmäinen syy eivät ole ihmiset vaan organisaatiot.

Meillä on organisaatioita, jotka ajavat ihmiset kokouksesta toiseen, organisaatioita, joissa pitää osallistua jokaiseen seminaariin, aivoriiheen, workshoppiin ja sitten jatkaa seuraavaan kokoukseen.

Meillä on organisaatioita, joissa voi edetä istumalla mukana, taustalla, koskaan kyseenalaistamatta oikeastaan mitään. Ainakaan kovin äänekkäästi.

Meillä on organisaatioita, jotka luovat huonelihaa. Reseptikin on aika selvä: heikko johtaminen, huonot prosessit, liikaa kokouksia, ja kulttuuri, joka sallii tämän.

Joten ei tulisi syyttää huonelihaa, koska me loimme sen. Niin, ja koska aina silloin tällöin olemme sitä. Taustanäyttelijöitä varsin traagisessa näytelmässä, joka pyörii päivittäin, tuhansissa suomalaisissa yrityksissä.

Mutta se siitä. Minulla kun alkaa kokous.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!