Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämän kevät on paras aika aloittaa eläkesäästäminen

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Nuoriso on viime päivinä saanut valmistujaislahjaksi rahaa. Minulla on ehdotus sen käyttöön. Nyt on paras aika alkaa säästää eläkettä ja elämän kiemuroita varten.

Ostakaa edes yksi rahoitusinstrumentti, vaikkapa osake tai rahasto-osuus. Kun pääsette alkuun, jatkakaa kerran kuussa.

Varhain aloitettu säästäminen on fiksua, sillä se lisää valinnanmahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Suomalaiset puuskahtavat herkästi, ettei rahaa säästämiseen todellakaan ole, koska talous on niin tiukalla. Väitän, että melko monilla olisi, jos he pysähtyisivät hetkeksi miettimään kulutusvalintojaan. Pienikin budjetti on täynnä valintoja.

Tanskalainen, nykyään Yhdysvalloissa vaikuttava, yrityskonsultti Soulaima Gourani on kertonut, että hän perusti jo nuorena niin sanotun fuck you -tilin, jolle keräsi rahaa itsenäistä elämää varten.

Sitäkin varten, että voi lähteä lätkimään työpaikasta, jos se alkaa ottaa tarpeeksi päähän. Käsilaukku- ja kenkäostosten sijaan hän valitsi rahojen käytön opiskeluun. Omaan päähän investointi kannattaa aina.

Tilin nimi on typerä mutta ajatus hieno. Ensinnäkin siksi, että äkkikäänteitä tulee jokaiselle. Niissä on helpompaa luovia, kun on edes vähän rahaa säästössä.

Toinen syy on ainakin yhtä hyvä. Kun perustaa tietoisesti tilin elämän vaihtoehtoja varten, alkaa miettiä rahankäyttöään ylipäätään, ja sitä, mikä on itselle tärkeää.

Vain harvoja asioita on aivan pakko hankkia. Bonuksena oppii tehokkaasti taloudenpitoa.

Kolmas syy on mielestäni tärkein. Siihen liittyy vaivannäköä. Perehdy säästöihisi eli hankkimiisi rahoitusinstrumentteihin jo etukäteen.

Kun esimerkiksi osaketta eli palasta yrityksestä alkaa tutkia, oppii nopeasti ja paljon siitä, miten maailma toimii. Tutuksi tulee kansainvälisen talouden työnjako työvoimineen, raaka-aineineen ja ympäristökysymyksineen.

Kesän hyödyllisin lukuhitti tässä mielessä on yrityksen vuosikertomus.

Kun jatkaa säästämistä ja hankkimiensa instrumenttien seuraamista, oppii lisää. Yhteiskunnan toiminta aukeaa uudella tavalla, kun sitä katsoo paitsi nuoren, myös palkansaajan ja omistajan näkökulmasta, ja oppii perusasiat.

Sitten osaa pistää paremmin kampoihin kapitalistisioille, jos siltä tuntuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!