Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotitalouksien varallisuus kasvaa taantumasta huolimatta – testaa, oletko keskivertoa rikkaampi

Asiantuntijan mukaan asuntojen arvon kehitys on suojannut suomalaisten varoja taantumalta.

Raha
 
Omistusasunnot muodostavat suuren osan kotitalouksien varallisuudesta. Pääkaupunkiseudulla kiinteistöt ovat huomattavasti kalliimpia kuin muualla Suomessa.
Omistusasunnot muodostavat suuren osan kotitalouksien varallisuudesta. Pääkaupunkiseudulla kiinteistöt ovat huomattavasti kalliimpia kuin muualla Suomessa.

Suomalaisten kotitalouksien keskimääräinen varallisuus on taantumasta huolimatta kasvanut. Tilastokeskuksen viime vuonna julkaiseman tilaston mukaan kotitalouksien mediaanivarallisuus oli vuonna 2013 110 000 euroa, mikä on lähes viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2009.

Varallisuus on kuitenkin jakautunut hyvin epätasaisesti suomalaisten kesken. Tilastokeskuksen mukaan rikkain kymmenesosa omisti noin 45 prosenttia kaikesta varallisuudesta. Varakkaimpia olivat 65–74-vuotiaat.

Suomen pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti kertoo, että suomalaisten kotitalouksien varallisuuden kehitys on hyvä verrattuna moneen muuhun maahan. Syynä on kiinteistöjen arvon kehitys, jota taantuma ei ole Suomessa huojuttanut.

”Suomalaisten kotitalouksien varallisuus on lähinnä asuntovarallisuutta. Meillä asuntojen reaalihinnat ovat kehittyneet tasaisesti, eivätkä laskeneet, toisin kuin monessa muussa euroalueen maassa”, Mäki-Fränti toteaa.

Kotitalouksien varallisuudesta euroalueella julkaistaan loppuvuodesta tutkimus, joka valottaa alueellisia eroja ja niiden syitä enemmän. Suomalaisten varallisuuteen vaikuttavat ekonomistin mukaan paljon asumismuoto sekä mahdollisen omistusasunnon arvo.

”Ehkä eniten vaikuttaa se, omistaako asunnon vai asuuko vuokralla. Tulokehitys toki vaikuttaa, ja tietysti omistajiksi valikoituvat keskimäärin suurituloisimmat kotitaloudet, joilla finanssivarallisuus usein on suurempaa.”

Alueelliset erot kotitalouksien varallisuudessa selittyvät myös asuntojen hinnoilla. Pääkaupunkiseudun kiinteistöt ovat kalliimpia, kun taas syrjäseuduilla asuntojen arvo on monin paikoin laskussa.

”Asuntomarkkinoiden eriytyminen pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä näkyy. Suomessa on monta taantuvaa paikkakuntaa, jossa asuntojen hinnat ovat laskeneet ja sen myötä myös kotitalouksien varallisuus on laskenut”, Mäki-Fränti sanoo.

Mäki-Fräntin mukaan osakkeiden omistaminen on keskittynyt melko pienelle osalle kotitalouksia, mutta osakkeisiin sijoittaneita koteja talouden kehitys on hyödyttänyt. Sijoitusasuntoja hankkivien kotitalouksien määrä ei taantumasta huolimatta ole muuttunut, vaan niitä hankitaan vanhemman ekonomistin mukaan entiseen tahtiin.

Testaa varallisuuskoneella, oletko varakkaampi kuin vastaavassa elämäntilanteessa olevat suomalaiset keskimäärin. Luvut perustuvat Tilastokeskuksen viime vuonna julkaisemaan varallisuustutkimukseen, jonka tiedot kerättiin vuonna 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!