Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostomaan takuu ei aina päde Suomessa – mitä tehdä, jos matkoilta ostettu laite menee rikki?

Aasiasta ostetun elektroniikkalaitteen korjauttaminen valmistajalla tai myyjällä voi osoittautua mahdottomaksi.

Raha
 
Maaria Drake
Heli Saarela
Elektroniikkaa tuodaan ja tilataan Suomeen paljon esimerkiksi Kiinasta ja Saksasta.
Elektroniikkaa tuodaan ja tilataan Suomeen paljon esimerkiksi Kiinasta ja Saksasta. Kuva: Heli Saarela

Ulkomailta voi löytää elektroniikkaa Suomen hintoja huokeammalla. Mutta mitä tehdä, jos lomamatkalta ostettu videokamera tai hiustenkuivain menee rikki heti, kun sitä ryhtyy käyttämään kotimaassa?

Harvoin lähtö takaisin lomakohteeseen kauppiaalle räyhäämään on varteenotettava ajatus. Vaihtoehtojakin on, Leena Lindström Euroopan kuluttajakeskuksesta sanoo.

Keskus saa runsaasti yhteydenottoja rikki menneestä elektroniikasta.

”Näissä tapauksissa ajatukset menevät välittömästi Kanarian saarille. Siellä on valtavasti esimerkiksi intialaistaustaisia liikkeitä, joista saa halpaa elektroniikkaa. Kun ostaja on kerran saatu koukkuun, siinä on enää vähän tehtävissä. Myyjää tuskin tavoittaa enää jälkikäteen.”

Kuluttajan korvaan tilanne kuulostaa melko toivottomalta. Mutta ennen kuin heität kirveen kaivoon, kokeile näitä Lindströmin neuvoja.

Pyydä takuutodistus

Tarkista aina takuuehdot ja tuotteen takuuhuoltopisteet, joita voi hyvällä tuurilla olla Suomessakin, varsinkin, jos kyse on kansainvälisillä markkinoilla myynnissä olevasta merkistä.

Ostomaan takuu ei kuitenkaan aina päde Suomessa, Lindström painottaa. Ylipäänsä takuun myöntäminen on vapaaehtoista, eikä korvaus välttämättä ole uusi tuote tai edes rikki menneen korjaus.

Lindströmin mukaan kuluttajakeskukseen yhteyttä ottavilla kuluttajilla on harvoin minkäänlaista paperia takuusta. Paperi taas olisi välttämätön todiste sen selvittämiseksi, mitä takuu kattaa. Muista siis aina vaatia todistus takuusta.

Muista myyjän vastuu

Takuu sekoittuu usein myyjän lakisääteiseen virhevastuuseen. Virhevastuun mukaan myyjä on aina vastuussa virheistä, jotka olivat tavarassa jo ostohetkellä.

Virhevastuun nojalla kuluttaja voi vaatia viallisen tavaran korjausta, vaihtoa, hinnan alennusta tai kaupan purkua.

Valtaosassa EU:n maita noudatetaan samoja virhevastuun sääntöjä, ja aika on kaksi vuotta tuotteesta riippumatta. Suomessa on vielä toistaiseksi eri käytäntö: vastuuaika määritellään tavarakohtaisesti.

Elektroniikkaa ostetaan myös Euroopan ulkopuolelta. Se on kuitenkin kuluttajakeskukselle harmaata aluetta, Lindström sanoo.

”Aasiasta ostetaan enenevissä määrin sekä matkoilta että verkosta. Kuluttaja on valitettavasti aika omillaan, jos on ostanut laitteita vaikka Hong Kongista. Kuluttajansuojan ja asiakaspalvelun taso voi sillä suunnalla olla vaihtelevaa.”

Lähetä reklamaatio

Lähtökohtaisesti kannattaa aina lähettää reklamaatiokirje myyjälle, Lindström neuvoo. Parhaassa tapauksessa myyjä myöntää vastuunsa ja toimii sen mukaisesti.

Jos osapuolten näkemykset eivät kohtaa, voi ottaa yhteyttä kuluttajakeskukseen, maahantuojaan tai valmistajaan.

Lähesty maahantuojaa

Jos saman valmistajan tuotteita myydään Suomessa, voi kääntyä suomalaisen maahantuojan puoleen. Sieltä voi olettaa saavansa korvausta tai korjausta vain, jos rikki mennyttä tuotetta, siis aivan identtistä, myydään myös Suomessa.

”Takuun täytyy myös olla voimassa. Kannattaa tarkistaa, ettei takuuta ole rajattu olemaan voimassa esimerkiksi vain jossain tietyssä maassa”, Lindström huomauttaa.

Tässäkin piilee käytännön ongelma.

”Maahantuojalla ei todennäköisesti ole sopimusta valmistajan kanssa siitä, että se saisi korjauskustannukset takaisin valmistajalta. Eli luultavasti maahantuoja kieltäytyy korjaamasta rikki mennyttä laitetta.”

Aina katseen voi kohdistaa myös valmistajaan. Sen pitäisi olla takuun tai virhevastuun takia velvollinen korjaamaan laite riippumatta siitä, minne kuluttaja ostomaasta tavaransa vie.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!