Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailija, ota nämä numerot talteen

Tiedätkö, mitä pitää tehdä, jos passi tai kukkaro varastetaan ulkomailla?

Raha
 
Maaria Drake
Matti Björkman / Lehtikuva
Jos tämä kukkaro katoaisi, omistaja olisi pulassa. Kaikkia rahoja ja kortteja ei kannata matkoilla säilyttää yhdessä ja samassa paikassa.
Jos tämä kukkaro katoaisi, omistaja olisi pulassa. Kaikkia rahoja ja kortteja ei kannata matkoilla säilyttää yhdessä ja samassa paikassa. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Katosiko kukkaro, pöllittiinkö puhelin? Matkoille lähtiessä on hyvä varautua ikäviinkin tilanteisiin lomastressin välttämiseksi.

Esimerkiksi tietyt puhelinnumerot ja koodit kannattaa ottaa talteen jo ennen matkaa ja säilyttää niitä erillään kukkarosta ja kännykästä.

Mitä tehdä, jos...lompakko varastetaan?

Jos pankki- tai luottokorttisi varastetaan, ilmoita siitä heti sulkupalveluun. Kaikkien suomalaisten pankkien sulkupalvelujen numerot ovat osoitteessa korttiturvallisuus.fi ja pankkien kotisivuilta. Ota numero talteen ennen lomalle lähtöä varmuuden vuoksi.

Voi olla hyvä ottaa lomalle mukaan kaksi eri pankki- tai luottokorttia ja pitää niitä eri paikoissa. Näin mukana on varakortti, jos yksi katoaa.

Myöskään kaikkia rahoja ei kannata pitää kerralla mukana tai samassa paikassa.

Lomamatkalle on turhaa ottaa mukaan esimerkiksi kirjasto- ja kanta-asiakaskortteja. Jos jokin sellainen sattuu kuitenkin katoamaan kukkaron mukana, ilmoita niistä kyseisiin paikkoihin. Esimerkiksi kanta-asiakaskorteissa saattaa olla luotto-ominaisuus, jolla varas voi ostaa tavaraa.

...automaatti nielaisee pankkikortin?

Käteisnoston yhteydessä pankki- tai luottokortti saattaa kadota automaatin syövereihin. Silloinkin kannattaa ensimmäisenä sulkea kortti sulkupalvelun kautta.

Minne kortti sitten päätyy, ja saako sitä koskaan takaisin?

Kortti menee käteisautomaatista vastaavalle taholle, joka yleensä tuhoaa kortin. Automaattiin jääneitä kortteja ei siis saa takaisin, vaan edessä on uuden kortin tilaaminen.

Monissa maissa käteistä voi nostaa helposti myös tiskiltä pankkikonttoreista, joissa on Visa- tai Mastercard-tunnus, ja valuutanvaihtopisteistä. Silloin ei ainakaan ole pelkoa, että kortti hukkuisi automaattiin.

...kännykkä pihistetään?

Sulje liittymäsi mahdollisimman pian. Se käy soittamalla liittymäsi asiakaspalveluun, joka päivystää vuorokauden ympäri, tai netissä kirjautumalla liittymän kotisivuille omilla tunnuksilla.

Viranomainen tai operaattori voi myös estää puhelimen käytön verkon kautta IMEI-koodin eli puhelinkohtaisen sarjanumeron avulla. Operaattori tunnistaa ja löytää laitteen verkosta koodin perusteella.

Koodi kannattaa ottaa talteen, matkusti ulkomaille tai ei. Sen saa useimmissa puhelimissa selville näin: Mene kännykässä samaan numeronäppäimistöön, josta soitat puheluja. Näppäile koodi *#06#, ja IMEI-koodi ilmestyy puhelimen näytölle.

Varkaudesta kannattaa aina ilmoittaa poliisille. Kohdemaan tai Suomen poliisille voi tehdä rikosilmoituksen, jota varten voi tarvita IMEI-koodia.

Älypuhelimiin on olemassa myös sovelluksia, jotka paikantavat kännykän. Sovellukset kannattaa aktivoida ennen lomalle lähtöä. Esimerkiksi iPhonelle on Etsi iPhoneni -sovellus. Androidille vastaavia löytää sovelluskaupoista.

...passi katoaa?

Passin tai henkilökortin kadottua täytyy heti tehdä rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Monissa maissa on erityisiä turistipoliiseja, jotka ottavat vastaan ilmoitukset passin katoamisesta.

Suomen viranomaisille ei voi tehdä virallista passin katoamisilmoitusta puhelimitse.

Poliisilta kannattaa pyytää kopio ilmoituksesta. Sitä voi tarvita uutta passia ja vakuutuskorvausta hakiessa. Paperi on tarpeen myös, jos käy ilmi, että joku muu käyttää passiasi.

Suomen kansalainen voi hakea uutta passia kaikista Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteistä. Jos Suomella ei ole kohdemaassa edustustoa, voi kääntyä jonkun muun EU-maan puoleen. Sieltä voi saada hätämatkustusta varten asiakirjan, jolla pääsee kotimaahan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!