Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakaupan vastustaminen on taas trendikästä, mutta populistien ajatus omavaraisuudesta on harhaa

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Donald Trump haluaa rakentaa muurin Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle. Viktor Orbánin johtama Unkari on kansallistanut jo kerran yksityistettyjä, ulkomaalaisomistuksessa olleita, pankkeja. Ranskassa Marine Le Pen kauhistelee sitä, että EU:lla on vapaakauppasopimuksia useiden maiden kanssa.

On loogista, että poliittiseen sisäänpäinkääntymiseen, kansallismielisyyteen ja hallinnan kaipuuseen liittyy ajatus talouden rajojen sulkemisesta tai tiukasta vartioinnista.

Protektionismi on oman tuotannon suojelua tuontia vastaan. Se on tuontimaksujen ja -kiintiöiden asettamista tuontituotteille ja oman tuotannon tukemista taloudellisesti.

Historiallisesti protektionismi liittyy laskusuhdanteisiin. Niin nytkin. Maailman kauppajärjestön WTO:n tuoreen raportin mukaan kaupan esteitä pystytetään nyt aiempaa rivakammin. EU:n vastaava raportti kertoo samaa.

WTO:n raportti toteaa myös, että ”kaupan vastainen retoriikka on lisääntynyt huomattavasti”.

Protektionismin uutta nousua edeltää 1980-luvulta jatkunut vapaakaupan valtakausi. Samaan aikaan osuu pitkä, jokseenkin vakaan kasvun, sääntelyn purkamisen ja globalisoitumisen kausi.

Toisaalta maailmasta on vaikeaa löytää maata, joka ei harjoittaisi protektionismia. Esimerkiksi Suomessa ja EU:ssa omaa ruokatuotantoa pidetään niin tärkeänä, että sen ylläpitämiseksi maksetaan tukia ja asetetaan tuontikiintiöitä. Yhdysvallat on tukenut autoteollisuuttaan, Kiina suojelee talouttaan rajoittamalla ulkomaalaisomistusta.

Protektionismin taustalla on aina poliittisia syitä, mutta Trumpin, Orbánin, Le Penin ja muiden populistien puheissa se nivoutuu nyt tiiviisti ulkomaalaisvastaisuuteen ja kansallismielisyyteen. Heille vapaakauppa on lähtökohtaisesti ongelma eikä ratkaisu.

Populismiin liittyy myös harhainen ajatus omavaraisuudesta. Nykymaailmassa kansallinen omavaraisuus on mahdottomuus, niin riippuvaisia maat ovat taloudellisesti toisistaan.

Kaupan esteistä voi olla joskus hyötyäkin, mutta globaalina ilmiönä ne iskisivät varsinkin köyhiin maihin ja Suomen kaltaisiin pieniin, vientivetoisiin talouksiin.

Siinä istuisimme sellupaali selkänojana ja pyörittelisimme peukaloitamme, kun kukaan ei ostaisi koneitamme ja tietokonepelejämme. Välillä voisi sentään kipaista mustikkaan.

Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetä mutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!