Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallikitaristista tuli terveysalan startup-yrittäjä – ”Jos rikot rajoja, aina tulee lunta tupaan”

Kymmenen vuotta sitten Kristian Ranta kiersi tukka hulmuten kansainvälisiä keikkalavoja. Tie metallimusiikin huipulle oli avoinna, mutta Ranta halusi parantaa ihmisten terveyttä.

Jani Timonen HS
Kuka?

Kristian Ranta

 Syntynyt Vihdissä toukokuussa 1981. Asunut koko ikänsä Espoossa ja Helsingissä.

 Yksi diabetesteknologiaa kehittävän Mendorin perustajista. Työskenteli Mendorissa vuosina 2005–2015.

 Yksi terveys- ja hyvinvointiteknologiaa kehittävän Bloomingin perustajista.

 Opiskellut Aalto-yliopistossa, Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa.

 Puoliso Suvi-Tuuli Helin tekee väitöskirjaa systeemiälystä.

Sarjayrittäjä ja entinen metallikitaristi Kristian Ranta esiintyi vuosia suurille yleisöille ympäri maailmaa. Tie metallimusiikin huipulle, Nightwishin ja Children of Bodomin kaltaisten jättien rinnalle, oli avoinna.

Ranta oli kuitenkin tiennyt jo pitkään, että hän haluaisi valloittaa maailman musiikin sijaan yrittämällä.

Hän kehitti miljoonarahoituksen saanutta diabeteksen hoidon teknologiaa viime syksyyn saakka. Seuraavaksi hän haluaa vaikuttaa ihmismielen hoitamiseen, mutta palataan siihen vähän myöhemmin.

Nyt Ranta, 35, seisoo Marian sairaalan sisäpihalla Helsingissä. Hänellä on hyvin istuva pikkutakki ja siistit vastikään leikatut hiukset.

Rannan uusin yritys Blooming on muuttamassa ensimmäisten joukossa Marian sairaalaan, jota remontoidaan Suomen suurimmaksi startup-keskittymäksi.

Kulkutautisairaala perustettiin nopeasti kasvavan kaupungin avuksi 1880-luvulla. Nyt sairaalaan muuttavien yritysten pitäisi tervehdyttää Suomen talous.

Kitaristin käsi on yllättävän iso. Kädenpuristuksessa on selkeyttä ja herkkyyttä, mutta siihen ei juuri kiinnitä huomiota.

Rantaa ei enää tunnista samaksi pitkätukkaiseksi metallimieheksi, joka soitti kitaraa suurilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla kymmenen vuotta sitten. Vaikka ala on vaihtunut, unelmat ovat pysyneet suurina.

Hänen tärkein neuvonsa on, että asioista pitää uskaltaa luopua, jotta voi saada jotain uutta tilalle. Siksi muusikonurasta luopuminen ei ollut vaikeaa.

”Rakastin musiikkia ja halusin tehdä sitä koulun ohella, mutta aina oli selvää, että aikuiselämä olisi jotain muuta”, hän sanoo tyhjässä hoitohuoneessa.

Ranta rakentaa taas uutta yritystä. Hänellä on kokemusta pitkäjänteisestä rakentamisesta, sillä hän ehti vuosia johtaa diabetesteknologiaa kehittävää Mendoria. Hän perusti yrityksen neljän muun opiskelijan kanssa.

Perustajiin kuului myös Northerin kosketinsoittaja Tuomas Planman, joka työskentelee teknologiajohtajana.

Toni Härkönen / Spinefarm
Kristian Ranta (toinen oikealta) ja Norther julkaisivat kuusi metallialbumia.
Kristian Ranta (toinen oikealta) ja Norther julkaisivat kuusi metallialbumia.

Norther julkaisi kahdentoista vuoden aikana kuusi albumia. Yhtye on antanut paljon myös suomalaiselle terveydenhoidolle. Rannan ja Planmanin lisäksi bändin entinen murinalaulaja Aleksi Sihvonen työskentelee terveydenhoidon parissa.

Lääkäriksi valmistunut Sihvonen tekee väitöskirjaa siitä, miten musiikki auttaa aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa.

Musiikillekin jäi jotain Northerista. Kitaristi Daniel Freyberg soittaa Children of Bodomissa, joka on yksi Suomen menestyneimmistä yhtyeistä.

Startup-yritys on kuin bändi, Ranta kuvailee. Yhtenäinen joukko tekee intohimoisesti samaa asiaa ja haluaa menestyä.

Ranta on aina ollut kiinnostunut liiketoiminnasta ja johtamisesta, mikä näkyi jo muusikkovuosina. Kansainvälisen Stalker-musiikkijulkaisun haastattelussa 2006 Rantaa kuvaillaan sanalla ”worrier”, huolehtija.

”Minulle on aina ollut luonnollista omaksua järjestelijän rooli.”

Hänen mukaansa Northerissa yrittämistä sai harjoitella paljon, sillä kansainvälisen bändin täytyy tehdä monenlaista yhteistyötä ja erilaisia sopimuksia.

”Esiintymiskokemuksesta on ollut valtavasti hyötyä yrittäjänä. Ensimmäisillä keikoilla esiintyminen jännitti, mutta siihen tottui vuosien mittaan.”

Ranta kehottaa yrityksiä rikkomaan rajoja ja kokoamaan ennakkoluulottomasti yhteen eri alojen osaajia.

”Musiikissa on tiettyjä lainalaisuuksia ja selkeitä juttuja, mutta siinä on myös luovuutta. Musiikki antaa kykyä keksiä luovia ratkaisuja.”

Metallikitaristi Ranta kiinnostui terveysalasta, kun hän haki ensimmäistä työpaikkaansa 2005. Hän oli valmistumassa ammattikorkeakoulu Haaga-Heliasta ja halusi kesätöihin.

Hän pääsi sähköisiä potilaspäiväkirjoja toimittavaan CRF Healthiin. Yritys ei ole saanut yhtä paljon julkisuutta kuin pelialan kirkkaimmat tähdet, mutta se on oman alansa edelläkävijä.

Menestysyrityksen perustivat Timo Ahopelto, Jarkko Joki-Tokola ja Jaakko Ollila 2000.

Ahopelto seurailee väljästi yrityksen tarinaa startup-romaanissaan Sand Hill Road, joka ilmestyi kolme vuotta sitten.

CRF Healthissa Ranta työskenteli it-järjestelmien ja ylläpidon parissa. Hän näki läheltä yrityksen kasvun ja terveydenhoidon muutoksen.

”Olen ollut nörtti penskasta asti, ja innostuin, kun pääsin yhdistämään teknologiaa ja terveydenhoitoa.”

Kipinä leimahti roihuksi, ja pian ensimmäinen oma yritys Mendor sai alkunsa. Päätös sinetöityi 2008, jolloin hän leikkautti hiuksensa uudenlaisen elämän kunniaksi.

Mendor halusi luoda käyttäjäystävällisen verensokerimittarin. Monialainen perustajajoukko nosti esiin muotoilun ja helppokäyttöisyyden.

Lopulta syntyi mittari, jonka mittaustulokset diabeetikko pystyy helposti purkamaan web-sovellukseen.

Mendor keräsi miljoonien eurojen rahoituksen. Viime syksynä Ranta päätti, että hänen olisi aika tehdä jotain uutta.

Ranta, mendorilainen Riku Lindholm ja Albert Nazander halusivat digitalisoida meditaation.

”Se voi kuulostaa pehmeältä, mutta meditaatiota voi hyödyntää lääketieteessä monin tavoin.”

Isoveljen itsemurha on yksi syy siihen, miksi Ranta haluaa kehittää terveydenhoitoa ja lisätä hyvinvointia.

”Hän teki itsemurhan kymmenen vuotta sitten masennuslääkkeiden vaikutuksen alaisena.”

Ranta sanoo masentuneen olevan herkimmillään silloin, kun taudinoireet palaavat näennäisen paranemisen jälkeen.

Hänen uusi yrityksensä Blooming haluaa tuoda etähoidon älypuhelimeen ja vahvistaa läsnäolon ja turvallisuuden tunnetta.

”Nykyisin voi käydä niin, että ihminen saa masennuslääkkeet ja palaa sitten kotiinsa. Sen jälkeen hän on kuukausia yksin ennen seurantatapaamista. Se on mielestäni epäinhimillistä.”

Helppoa tietä Ranta ei ole valinnut, sillä joillekin pelkkä ajatus meditaation ja älypuhelimen yhdistämisestä on liikaa.

Älypuhelimeen liittyy monia ennakkoluuloja, joita yrittäjä haluaa rikkoa. Älypuhelin ei vain keskeytä ja eristä, vaan se myös yhdistää.

”Itse näen teknologian tuovan meditaatioon lisää mukavuutta ja käytännöllisyyttä.”

Rannalle itselleen meditointi sopii. Hän kertoo meditoineensa neljä ja puoli vuotta joka aamu. Hän kehuu keskittymiskyvyn parantuneen ja stressin vähentyneen.

Blooming on vielä nuori yritys, joka etsii paikkaansa. Lupaavimmalta näyttää Yhdysvalloissa, mutta Ranta uskoo Suomen seuraavan perässä meditaation hyödyntämisessä.

1880-luvun Helsinki oli pieni kaupunki, joka alkoi yhtäkkiä muuttua nopeasti. Suomessa kunnallinen terveydenhuolto mullistui, kun tehokkuutta haluttiin lisätä ja kulkutaudit laittaa kuriin.

Marian sairaala perustettiin kasvaneen potilasmäärän hoitamiseksi.

Ylilääkärin vanha viesti kymmenen kilometrin nopeusrajoituksesta sairaala-alueella on yhä ilmoitustaululla, mutta kaikki muu on viety pois uuden alta.

Vuonna 2016 terveydenhuolto on taas murroksessa, eikä edes kovin erilaisessa kuin yli 130 vuotta sitten. Potilaiden määrä kasvaa, ja silti pitäisi selvitä.

Apua etsitään digitalisaatiosta. Autioituneessa sairaalassa kengät kopisevat, mutta pian rakennuksessa ongelmia ratkovat terveysalan startupit. Marian sairaalan toivotaan pelastavan ihmisiä myös tulevaisuudessa.

Ranta silmäilee tiloja tyytyväisenä eikä haikaile Espoon Keilaniemen merinäkymiä. Hän toistaa useasti, että ovia pitää uskaltaa sulkea, koska vain sillä tavalla saa jotain aikaan.

”Olen aina uskonut siihen, että hyviä juttuja tapahtuu, kun tekee kovasti töitä.”

Joskus työ palkitaan sattumalta. Tavallinen radiosoitto toi Northerille elokuvaroolin bändin huippuvuosina ja kasvatti suosiota.

Rannalta kysyttiin, haluaisiko hän säveltää yhden biisin Vares-elokuvaan V2 – Jäätynyt enkeli. Totta kai hän halusi.

”Aloitin Frozen Angelin säveltämisen muistaakseni pianolla, ja siitä se lähti. Sitten me jotenkin päädyttiin siihen elokuvaan bändiksi.”

Jäätynyt enkeli oli vuoden 2007 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.

Onnekkaista sattumista huolimatta hän kertoo, että yleensä vain keskittymällä pitkään johonkin asiaan saa aikaan jotain. Se on läsnäoloa, joka näkyy kaikessa, mitä hän sanoo tai tekee.

Sairaalan käytävältä kantautuu rakennusmiesten puheita ja tasotikkaiden kolinaa, mutta Ranta puhuu keskittyneesti siitä, ettei koskaan pidä antaa periksi.

Hän tietää, millaista on olla lähellä konkurssia ja yrityksen kassa tyhjänä.

”Jos pioneerina rikot rajoja ja menet uusille alueille, aina tulee lunta tupaan. Avain on vastoinkäymisiin suhtautuminen.”

Sami Kero / HS
Entinen metallikitaristi Kristian Ranta muuttaa pian Blooming-yrityksensä kanssa Marian sairaalaan, josta tulee Suomen suurin startup-yritysten keskittymä.
Entinen metallikitaristi Kristian Ranta muuttaa pian Blooming-yrityksensä kanssa Marian sairaalaan, josta tulee Suomen suurin startup-yritysten keskittymä.

Johtajan käyttäytyminen vaikeissa tilanteissa vaikuttaa satoihin tai jopa tuhansiin ihmisiin. Ranta puhuu mielellään johtamisesta, josta hän kiinnostui jo partiolaisena.

Mendorin toimitusjohtajana hän opetteli havainnoimaan itseään, kun sai ikäviä uutisia.

”Johtajan tapa reagoida huonoihin uutisiin on esimerkki koko porukalle siitä, miten yritys suhtautuu huonoihin uutisiin. Sitä paitsi aina tulee vastoinkäymisiä, mutta niistä ei pidä lannistua.”

Parhaan neuvonsa yrittäjyyteen hän on saanut äidiltään Satu Tainiolta.

”Äiti sanoi, ettei mikään hyvä ja iso tule helpolla. Se on lohduttava neuvo sellaisina aikoina, kun on vaikeaa.”

Hänen molemmat vanhempansa ovat olleet jossain vaiheessa elämäänsä yrittäjiä.

Ranta on koonnut joukkoja yhteen koko aikuisikänsä ensin bändissä ja sitten yrityksissä. Hän sanoo etsivänsä ihmisistä oikeaa asennetta.

”Kuka tahansa oppii halutessaan uusia asioita, mutta asennetta on vaikea muuttaa.”

Vaikka fanit yhä muistelevat Northeria ja kaipaavat bändiä takaisin, Ranta aikoo soittaa vastedes vain kotona ja sukujuhlissa yhdessä puolisonsa Suvi-Tuuli Helinin kanssa.

Aivan kokonaan hän ei sulje pois paluuta lavoille.

”Nyt ei kuitenkaan ole se vaihe elämässä. Jos yrittäjänä haluaa pitää yllä perhesuhteita, on pakko tehdä valintoja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!