Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosimökkejä kaivataan eri osissa Suomea – peräti 80 prosenttia mökin omistajista ei halua vuokrata mökkiään muille

Jos kesämökin antaa vuokralle pitkäksi aikaa, siitä on vähemmän vaivaa kuin lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Toisaalta lyhyissä jaksoissa voi helpommin määrittää, milloin mökkiä tarvitsee itse.

Raha
 
Kimmo Rautamaa / Lehtikuva
Mökki Sotkamon Jormasjärvellä. Kuvan mökki ei liity tapaukseen.
Mökki Sotkamon Jormasjärvellä. Kuvan mökki ei liity tapaukseen. Kuva: Kimmo Rautamaa / Lehtikuva

Suomalainen ei herkästi avaa mökkinsä ovea vieraille. Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä, mutta keväällä julkaistun mökkibarometrin mukaan peräti 80 prosenttia mökin omistajista ei halua vuokrata mökkiään muille.

Vuokramökkejä on maassa noin 15 000 ja vähintään vuodeksi vuokrattavia mökkejä joitakin tuhansia.

Mökin ylläpitokustannukset ovat muutamia tuhansia euroja vuodessa. Tyhjä mökki on rahareikä, vaikka se voisi tuoda tuhansien eurojen vuokratulot.

Kannattaako mökin pitkäaikainen vuokraus, toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola Lomarenkaasta?

”Esimerkiksi vain puoleksi vuodeksi vuokraaminen on vuokranantajan näkökulmasta hankalaa, koska loppujen lopuksi vuokrasumma jää kuitenkin aika pieneksi.

Pitkäaikaisessa vuokraamisessa vuokrahintaa verrataan mihin tahansa samankokoisen talon tai asunnon kuukausivuokraan paikkakunnalla.”

Lomarengas keskittyy pääasiassa lyhytaikaiseen mökkivuokraukseen. Kuinka paljon teille tulee kyselyjä pitkäaikaisesta vuokrauksesta?

”Kiinnostus on vähäistä. Yleensä ihmiset haluavat vuokrata mökin vain kesäksi, jolloin puhutaan korkeintaan kolmesta kuukaudesta.

Kun mökki vuokrataan pitkäksi aikaa, kohde on vuokralaisen hoidossa yleensä useita vuosia.”

Jos mökin haluaa vuokrata pitkäksi aikaa, mitä kannattaa huomioida?

”Varaus- ja peruutusehdot on hyvä tehdä tarkasti. Mikäli vuokranantaja ja vuokraaja keskustelevat keskenään ilman sopimuksia, siinä eivät kuluttajansuojalain säännöt päde. Jos käy niin, että asiakas karkaa eikä häntä saa enää kiinni, mökin omistaja jää nuolemaan näppejään.

Lisäksi vuokranantajan vastuulla on ilmoittaa saatava vuokratulo verottajalle. Se, joka saa rahat, on vastuussa siitä, että verot maksetaan. Verottaja on hyvin kiinnostunut mökkivuokraukseen liittyvästä harmaasta taloudesta.”

Pitkät vuokrasopimukset tehdään usein kiinteistönvälittäjän kautta. Ketkä haluavat vuokrata mökin pitkäksi aikaa, projektijohtaja Veli-Pekka Pulkkinen majoituspalveluita tarjoavasta Forenomista?

”Meillä on asiakkaina paljon urakoitsijoita kotimaasta ja Keski-Euroopasta. Mökkejä vuokrataan pitkäksi aikaa erityisesti niillä paikkakunnilla, joilla on merkittäviä rakennushankkeita.

Etenkin Äänekoskella Keski-Suomessa ja Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla on kysyntää useiksi vuosiksi. Samoin Kymenlaaksossa odotetaan projektien alkamista, ja Varsinais-Suomen alueella etsimme jatkuvasti uusia kohteita.”

Onko vuosimökkejä ollut riittävästi saatavilla näillä alueilla?

”Niitä voisi olla huomattavasti nykyistä enemmän. Olemme herätelleet mökinomistajia ja kertoneet, että tällainen mahdollisuus on olemassa, jos mökkiä ei itse tarvitse ympäri vuoden. Olemme tavoitelleet suurempaa määrää mökkejä kuin tähän mennessä on tarjottu.”

Millaiset vuosimökit ovat haluttuja?

”Kohtuullisen hyvin varustellut ja ympäri vuoden asuttavat mökit. Haluttuja ovat varsinkin mökit, joissa on useampi makuuhuone ja joihin voi majoittua useita henkilöitä.”

Kumpi on parempi vaihtoehto: oman mökin vuokraaminen pitkäksi aikaa vai ainoastaan vilkkaimpaan aikaan kesällä?

”Molemmissa on hyvät puolensa. Pitkäaikaisessa vuokrauksessa vaivaa on vähemmän kuin lyhytaikaisessa. Lyhyissä jaksoissa voi helpommin määrittää, milloin mökkiä tarvitsee itse.

Todennäköistä on, että pitkäaikainen vuokraus pärjää hyvin siihen nähden, että vuokraisi ainoastaan yksittäisiä viikkoja huippusesonkina.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!