Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalisaatio on tämän ajan fetissi, ja nukun häpeämättä läppäri vieressäni

Digitalisaatiosta puhutaan virheellisesti yhtenä asiana, vaikka siihen liittyy lukemattomasti eri puolia, kirjoittaa Alf Rehn kolumnissaan.

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Minä sitten vihaan sitä digitalisaatiopuhetta, totesi äitini äskettäin. Eikä ihme. Kyllähän se vanhempaa ihmistä risoo, kun tuo taikakalu tuntuu ratkaisevan asian kuin asian. Risoo se nuorempaakin.

Digitalisaatio käsitteenä on aikamme ehkä keskeisin fetissi. En tällä viittaa mihinkään pervoon, ainakaan seksuaalisessa mielessä, vaan tapaamme tehdä digitalisaatiosta ikoni ja itsestäänselvyys. Puhuttiin mistä tahansa, digitalisaatio on se juttu. Mutta mitä se oikein on?

Minun pitäisi tietää – olen pesunkestävä nörtti. Olen ohjelmoinut nuoruudessani, ja nukun häpeämättä läppäri vieressäni. Rakastan digitaalista maailmaa, mutta koen silti digitalisaation ongelmalliseksi käsitteeksi.

Se johtuu siitä, että kun kysyn, mitä ihmiset digitalisaatiolla tarkoittavat, heidän vastauksensa ovat kovin empiviä. Juu, jokainen tajuaa, että se viittaa tietokoneisiin ja internetiin ja softaan ja oikeastaan pariin muuhunkin asiaan. Juuri laaja määrä siihen liittyviä asioita onkin sen ongelma.

Tutkija Evgeny Morozov on huomauttanut, että puhumme internetistä kuin se olisi yksi asia, yksi teknologia, kun se tosiasiassa on sekalainen seurakunta protokollia, teknologioita ja jopa tapoja ajatella. Sama koskee digitalisaatiota. Se on monta asiaa, mutta puhumme siitä yhtenä.

Voimme yhteiskuntana ja organisaatioina saavuttaa paljon käyttämällä hyväksi niitä mahdollisuuksia, jotka tietoteknologia ja uudet tietoverkot meille tarjoavat. Totta kai. Mutta meidän ei tulisi puhua siitä yhtenä asiana, digitalisaationa. Se antaa ymmärtää, että olisi olemassa taikakalu, joka pelastaa meidät – eikä sellaista ole.

Maailmassa on softaa, parempia järjestelmiä ja ratkaisukeskeistä ajattelua. Ne ovat hienoja, tarpeellisia asioita. Mutta termi digitalisaatio alentaa näitä kaikkia, koska se saa meidät uskomaan IT-keijuihin ja ongelmattomiin ratkaisuihin.

Digitalisaatiota voi tehdä erinomaisen hyvin ja tehokkaasti tai niin huonosti, että heikottaa ja hävettää. Sen pelkkä avuksi huutaminen taas ei muuta oikeastaan mitään, paitsi lisää maailman mölyä.

Jollain tasolla äitini tajuaa tämän, ja vanhana terveyshoitajana hän vierastaa yksinkertaistuksia. Hän tietää, että terveys on monimutkainen asia, ja aavistaa, että niin on digitalisaatiokin. Joten häntä risoo keskustelu, jossa yksinkertaistetaan ja kerrotaan satuja. Fiksu kun on.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!