Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostopäälliköt tietävät talousindeksien heilahtelut ennen muita

Indeksistä tulee uutinen, kun se muuttuu äkisti – kuten Britanniassa näyttää käyvän.

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Keneltä kysytään, kun halutaan tietää tarkasti, mihin suuntaan talous menee? Ei ekonomisteilta, ei sijoittajilta, ei tutkijoilta eikä onneksi meiltä taloustoimittajilta.

Talouden täsmäkulkua udellaan ostopäälliköiltä.

He operoivat talouden ytimessä, joten he tietävät suunnan. Ostopäällikön tehtävä yrityksessä on hankkia ne raaka-aineet, komponentit ja palvelut, joita yritys tarvitsee toiminnassaan.

Hankintojen pitää olla sopivinta laatua, hinnan paras, ja kaupat pitää vielä ajoittaakin oikein. Tavaroiden makuuttaminen varastossa kuukausitolkulla käy kalliiksi. Se vasta kalliiksi kävisikin, jos yritys ei voisi valmistaa tuotteitaan, koska sillä ei olisi ole siihen tarvittavia komponentteja.

Jotta ostopäällikkö olisi työssään pätevä, hänen täytyy tuntea perinpohjaisesti yrityksen valmistusprosessi ja tulevaisuudennäkymät. Hän verkottuu, neuvottelee sopimuksia ja haistelee kaikkea, mikä vaikuttaa yritykseen. Pätevä ostopäällikkö seuraa asioita laajasti. Siksi toimessa ei pärjää putkikatseella.

Taloustietoa tuottavat yritykset kyselevät ostopäälliköiltä näkemyksiä muun muassa uusista tilauksista, varaston koosta ja investoinneista. Sitten ne jalostavat tiedon indekseiksi, joita ekonomistit ja muut asiantuntijat puolestaan analysoivat.

Kun ostopäällikköindeksi on yli 50, talous kasvaa. Kun se on alle 50, talous supistuu.

Indeksistä tulee uutinen, kun se muuttuu äkisti. Näin kävi esimerkiksi runsas viikko sitten, kun Britannian ostopäällikköindeksi romahti 52,4:stä 47,7:ään. Luku on pienin sitten finanssikriisivuoden 2009.

Brittiostopäälliköiden mukaan brexit eli Britannian tuleva ero EU:sta on aiheuttanut tilausten peruutuksia, uusia tilauksia ei ole tullut ja projekteja on peruttu. Näin iso romahdus tarkoittaa, että Britannian talous alkaa supistua melko varmasti, sillä yritysten äkkijarrutus säteilee nopeasti muualle talouteen.

Toisaalta, juuri kun kuvittelimme näkevämme tulevaisuuteen, voi ostopäällikköindeksi yllättää ja taantuma jäädä tulematta. Erilaisille indekseille on tyypillistä, etteivät ne toimi poikkeustilanteissa. Brexit on niin outo sokki taloudelle, että se on voinut hyvinkin sekoittaa ostopäälliköiden päät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!