Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympialaisten alla unohtuu, että Brasilia on avoimen rasistinen yhteiskunta

Brasilian yhteiskunta on avoimen rasistinen ja tuloerot yhdet maailman jyrkimmistä. Se on hyvä muistaa olympialaisten aikaankin, Riku Rantala kirjoittaa.

Raha
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Moni jännittää Rio de Janeirossa tänään alkaneita olympiakisoja. Viimeksi Riossa minua jännittivät aivan toiset asiat.

Vatsassa väänsi, kun astelimme sisään Rocinhan favelan portista. Brasilian suurimmassa slummissa asui ehkä jopa 100 000 ihmistä. Meitä kiinnostivat Latinalaisen Amerikan villeimmiksi sanotut tanssit. Kinkerit pidettiin Rocinhassa perjantaisin funk cariocan, omintakeisen elektronisen favela-soundin, tahtiin: valtavat, särisevät kaiutintornit huojuivat ja kansa jatsasi kuin riivattu.

Tansseissa ei kuitenkaan kuvattaisi sekuntiakaan ilman valtaapitävien lupaa. Sitä olimme menossa kysymään ADA:lta, Amigos dos Amigosilta eli Ystävien ystäviltä – yhdeltä Rion kolmesta pelätystä katujengistä.

Luvankyselyreissulla löysät olivat valahtaa useamman kerran housuun sekä meillä että tulkillamme Brenolla, vaikka hänkin oli monissa liemissä keitetty paljasjalkainen carioca.

Kuumotusta nostattivat hampaisiin asti aseistautuneet teinit, viinanjuonti ampumahaudassa, puolen kilon kokaiinipussit, kovakouraiset ruumiintarkastukset piilokameroiden varalta ja selän takana ammutut rynnäkkökiväärinlaukaukset.

Lyhyestä virsi kaunis: lupaa ei herunut. ADA:lle kulttuurin tallentamisen arvo oli vähäisempi kuin kuvauksesta huume- ja värväysbisneksille koituva riski.

Visiittimme jälkeen Rocinha ja useimmat favelat ”rauhoitettiin” massiivisilla poliisioperaatioilla jalkapallon vuoden 2014 MM-kisojen takia. Uutisten mukaan tukitoimet on jo unohdettu ja jengit ovat ottaneet jälleen monessa favelassa vallan. Faveladoja käy kyllä sääliksi. Jopa kolmasosa riolaisista on heitä: ylivoimainen valtaosa on kunnon ihmisiä.

Korruptoitunut hallinto, ei työtä tai korkeintaan pieni palkka, väkivaltainen poliisi ja väkivaltainen jengi… Vaikea kuvitella ahtaampaa paikkaa puun ja kuoren välissä. Brasilian yhteiskunta on yhä avoimen rasistinen ja tuloerot yhdet maailman jyrkimmistä.

Marssimme vapaina Rocinhan portista ulos Cobacabanan rantabaariin kaljalle. Mietin tilastoja: mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta ja mitä pienemmät tuloerot, sitä onnellisempia sen asukkaat ovat.

Ja me tulimme juuri sellaisesta paikasta, Pohjoismaista. Ajattelin nolona kaikkia hetkiä, kun en ollut tyytyväinen elämääni, vaikka minulla oli miltei kaikki, mitä voi kohtuudella toivoa.

Mutta keihäässä pitää tulla kultaa.

Kirjoittaja on tietokirjailija ja penkkiurheilija, joka kannustaa kisoissa joukkueiden lääkäreitä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!