Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijaelämän kalleus voi yllättää – näin saat rahat riittämään

Pakollisten menojen lisäksi tarvitaan myös budjetointia kivoihin menoihin, sanoo Marttaliiton kehityspäällikkö.

Raha
 
Heini Kilpamäki
Marjaana Malkamäki
Opiskelijaruokaloissa kannattaa syödä, sillä ateriahinta on pieni.
Opiskelijaruokaloissa kannattaa syödä, sillä ateriahinta on pieni. Kuva: Marjaana Malkamäki

Lapsuudenkotoa omaan talouteen muuttavissa nuorissa on eroja, sanoo Marttaliiton kehityspäällikkö Teija Jerkku.

”Jotkut muuttavat pienemmältä paikkakunnalta toisen asteen opintojen perään jo 16-vuotiaina, toiset ovat muuttaessaan jo päälle parikymppisiä. Muun muassa tämän vuoksi nuorissa ja heidän talouden hallitsemisen taidoissaan on eroja.”

Jerkku painottaa, että opiskelijan kannattaa ottaa selvää, mihin kaikkiin tukiin hän on oikeutettu ja ettei veroprosentti ole tuloihin nähden liian korkea. Sen jälkeen tulee selvittää, mihin kaikkeen rahaa kuluu. Kuinka paljon rahaa jää käteen, kun pakolliset asumiskulut on hoidettu?

Mitä huonommin raha pysyy käsissä, sitä lyhyemmälle ajalle budjetti kannattaa tehdä.

Monet vanhemmat auttavat nuoria taloudellisesti näiden lennettyä pesästä. Kaikille vanhemmille se ei ole kuitenkaan mahdollista.

Jerkku lohduttaa, ettei vanhempien varallinen tuki ole aina suoraan yhteydessä lapsen taloudelliseen pärjäämiseen tai opeta lasta pärjäämään taloudellisesti omillaan.

”Juttelin vastikään erään nuoren kanssa, jonka vanhemmat tukevat häntä taloudellisesti opinnoissa. Hänen rahansa ovat kuitenkin aiemmin loppu kuin niillä kavereilla, jotka eivät saa tukea vanhemmilta. Tämä siitäkin huolimatta, että he liikkuvat samoissa paikoissa ja tekevät samoja juttuja. Kun rahaa on käytössä enemmän, ei opi yhtä hyvin taloudellista säännöstelyä.”

Puuro on muroja edullisempaa

Erityisesti ruoan hinta voi tulla kauppaostoksia aiemmin tekemättömälle nuorelle yllätyksenä. Pienetkin valinnat ruokakaupassa voivat vaikuttaa kuukausibudjettiin.

Kaupan oma merkki tulee edullisemmaksi kuin tunnetumpi brändi. Lisäksi Jerkku vinkkaa ostamaan kerralla ruokaa isommissa erissä ja pakastamaan sitä.

Älä kuitenkaan osta liikaa ruokaa, ettet joudu heittämään ruokaa pois.

Jerkku neuvoo, että pienellä vaivannäöllä on mahdollista saada enemmän ja edullisemmin. Esimerkiksi kaurahiutaleet maksavat kilolta lähes kymmenen kertaa vähemmän kuin murot.

”Normaali pizzeriasta ostettu pitsa maksaa noin 7–12 euroa. Kotona tehty pellillinen pitsaa kustantaa noin 6,20 euroa ja riittää useammalle tai pidempään.”

Opiskelijaruokalassa kannattaa ruokailla. Alle kolmen euron lounas on hyvän hintainen ja runsas ravintosisällöltään.

”Olen itsekin käynyt joskus syömässä opiskelijaruokaa kaksi kertaa päivässä.”

Kela tukee opiskelijoiden ruokailua kerran päivässä.

Budjetoi myös kivat menot

Pakollisten menojen lisäksi tarvitaan myös budjetointia kivoihin menoihin. Jerkku vinkkaa, että jos on mahdollista, nuori voisi toivoa syntymäpäivinä ja jouluina avustusta juuri elokuvalippuihin, liikuntamaksuihin tai muihin harrastuksiin.

”Osa nuorista tekee niin, että iltamenoihin lähtiessään he ottavat mukaan vain budjetoidun käteisen ja jättävät maksukortin kotiin.”

”Opiskelijat kokoontuvat toistensa luokse tekemään enemmän ruokaa. Tarjoilut tulevat halvemmiksi kuin ravintolassa.”

Älä hanki maksuhäiriötä

Pidä huolta siitä, että pystyt maksamaan laskusi ajallaan, Jerkku neuvoo.

”Jos huomaat, että lasku on erääntymässä, eikä rahaa ole, ota laskuttajaan yhteyttä ja kerro tilanteestasi. Näin saat neuvoteltua maksusuunnitelmasi uusiksi. Luottotietojen menemistä pitää välttää viimeiseen asti, sillä se vaikuttaa myöhemmin vuokralle pääsyyn ja moniin muihin asioihin.”

Vinkkejä netissä: martat.fi/aikuispakkaus

Kuvatekstiä muokattu ja juttuun lisätty tieto Kelan ateriakorvauksesta 16.8. klo 9.27.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!