Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kertyikö kesällä luottokorttilaskua? Halvinta on maksaa koko lasku heti

Laskussa maksettavaksi ehdotetaan yleensä vähimmäissummaa, mutta enemmänkin saa maksaa.

Raha
 
Maaria Drake
Timo Hämäläinen
Moni pankki tarjoaa luoton lyhennyksen vähimmäisprosentiksi kolmea prosenttia, mikä esimerkiksi 3000 euron luottokorttilaskusta olisi 90 euroa.
Moni pankki tarjoaa luoton lyhennyksen vähimmäisprosentiksi kolmea prosenttia, mikä esimerkiksi 3000 euron luottokorttilaskusta olisi 90 euroa. Kuva: Timo Hämäläinen

Kesälomalla tuli vingutettua luottokorttia huolettomasti kerran jos toisenkin, ja nyt laskun maksamisen aika alkaa olla käsillä. Panikoiminen ei kannata, sillä laskun hoitamiseen on vaihtoehtoja.

Järkevintä on maksaa luottokorttilasku mahdollisimman nopeasti kokonaan pois, jos oma talous vain antaa myöten, pankeista kerrotaan. Silloin laskuun ei ehdi kertyä korkoja.

Mitä hitaammin laskun maksaa, sitä enemmän maksettavaksi tulee korkoa ja kuukausittaisia tilinhoitomaksuja, muistuttaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Ihmiset kyllä osaavat käyttää luottokorttia ja ymmärtävät, miten se toimii, Kärkkäinen toteaa.

Joskus saattaa kuitenkin unohtua, että vaikka luottokorttilaskussa maksettavaksi ehdotetaan yleensä vähimmäissummaa, enemmänkin saa maksaa.

Vähimmäiserän suuruuden eli lyhennysprosentin voi yleensä määritellä itse luottokorttia hakiessa. Sen voi myös muuttaa itse myöhemmin esimerkiksi verkkopankissa, sanoo Osuuspankin päivittäisten raha-asioiden johtaja Kai Patovirta.

”Moni asiakas tekeekin niin, että vaikka minimilyhennyssummaksi on määritelty esimerkiksi 300 euroa, mutta jonakin kuukautena onkin enemmän varaa, hän käy muuttamassa sen hetkeksi vaikkapa 700 euroksi. Se on hyvin näppärä tapa, sillä jokainen kuukausihan on erilainen kulujen suhteen”, Patovirta sanoo.

Vähimmäissummaa voi myös pienentää itse, mutta se on tehtävä hyvissä ajoin ennen laskun erääntymistä. Riittävä aika on noin kuukautta ennen eräpäivää, eli suunnitelmallisuus on valttia, Patovirta sanoo.

”Tietenkään alle minimirajan vähimmäismäärää ei saa laskettua”, hän sanoo. Minimiraja on yleensä kolme prosenttia laskun kokonaissummasta.

Jos luottokorttilaskuun ei kerta kaikkiaan ole varaa ja laskuja alkaa kertyä, kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin ja sopia maksujärjestelyistä.

Yleisesti ottaen luottokortin kanssa osataan toimia hyvin, Patovirta sanoo.

”Maksukortit ovat nykyisin aivan arkinen tapa hoitaa päivittäisiä asioita. Niihin ei liity enää sellaista mystiikkaa kuin kymmenen viisitoista vuotta sitten, jolloin setelit ja kolikot koettiin helpommaksi ja konkreettisemmaksi maksuvälineeksi.”

Lasketaan esimerkkitilanne: Heinäkuussa on tullut humputeltua niin, että luottokorttilasku on 3 000 euroa. Kerralla sitä ei pysty maksamaan pois, vaan suunnitelma on jaksottaa maksuerät loppuvuodelle eli elokuusta joulukuuhun.

Kuinka paljon maksettavaa kertyy korkoineen ja tilinhoitomaksuineen kuukaudessa ja yhteensä?

Nordean Kärkkäinen laskee esimerkkitapauksen 8,5 prosentin korolla ja 2,50 euron kuukausittaisilla hoitomaksuilla.

”Kuukausieräksi näillä laskelmilla tulee 615 euroa, ja kokonaissummaksi kertyy 3 075 euroa. Eli ylimääräistä tulee maksettavaksi 75 euroa”, Kärkkäinen summaa.

75 euroa ylimääräistä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta toki sille löytäisi parempaakin käyttöä, Kärkkäinen toteaa.

”Pitää myös muistaa, että mitä pidemmälle maksaminen venyy, sitä enemmän tulee korkoa.”

Luoton käyttäminen on hyväksyttävää, kun sen tekee tietoisesti, Olli Kärkkäinen sanoo. Hän kuitenkin pitää parempana vaihtoehtona etukäteen lomaa varten säästämistä ja säästetyillä rahoilla lomailemista.

”Onhan se mukavampi palata loman jälkeen töihin, kun ei tarvitse enää huolehtia laskuista.”

Jos luotolle on kuitenkin tänä kesänä tullut maksettua lomakuluja, kannattaa menoeriä tarkastella tulevia lomia silmällä pitäen.

”Nyt voi jo alkaa suunnitella ensi kesää ja säästää sitä varten. Esimerkiksi kun on saanut luottokorttilaskun maksettua, panee sen jälkeen kuukausittain säästöön lyhennetyn summan verran rahaa seuraavaa lomaa varten”, Kärkkäinen sanoo.

Timo Hämäläinen
Moni pankki tarjoaa luoton lyhennyksen vähimmäisprosentiksi kolmea prosenttia, mikä esimerkiksi 3000 euron luottokorttilaskusta olisi 90 euroa.
Moni pankki tarjoaa luoton lyhennyksen vähimmäisprosentiksi kolmea prosenttia, mikä esimerkiksi 3000 euron luottokorttilaskusta olisi 90 euroa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!